reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

reklama
Orany ile czytania! ;)

Olo 32 tobie to chyba dodatkowe kg poszły tylko w brzuch bo masz taką piłeczkę a wszystko inne szczuplutkie ;)
Chyba tak się stało, bo faktycznie tylko brzuch i biust urosły. Skóra na biuście niestety nie wytrzymała i mimo smarowania zrobiły się rozstępy ;( Co można stosować na obecne już rozstępy? Póki co są sino - czerwone, więc może jest jakiś ratunek? :)

Melduję się po wizycie :) Haneczka ma się dobrze, waży 1166g (28 tydzień) i z tego co mówił gin to raczej nie będzie duża. Ułożona główką do dołu, gdzie do tej pory to pupa była w dole ;) Gin sprawdzał też wydolność łożyska i wszystko jest ok :)
Super, że wszystko dobrze! Śliczna dzidzia!

Ale popisałyście, ho ho!!!:oops::oops::p:p

Jak czytam o Waszym zdrowiu, to przyznam, że Bogu dziękuję, że u mnie wszystko w porządku, nie muszę leżeć a i moje 16 kg na plusie mnie nie martwi!! Autorem definicji "stan błogosławiony" musiał być facet!!!
@waraai Na hemoroidy polecam Procto Glyvenol czopki. :oops:

Jakie piękne jesteście i małe w ciąży, Dziewczyny :D
Ja jestem okrągła z każdej strony :tak::tak:

Co do liczby potomstwa - podziwiam wielodzietne rodziny, dla mnie druga ciąża jest poczuciem kompletności mojej komórki społecznej. :yes: Pracuję w szkole, która mieści się w dzielnicy, gdzie mieszka sporo klientów opieki socjalnej i krew mnie zalewa, jak widzę, że 500+ idzie na przelew (alko) lub nowy tatuaż mamusi, która w wieku 27 lat ma już 4-5 dzieci, z różnych ojców, żadnego zatrudnienia a czasu na wychowanie maluchów wcale! A znam rodziny, gdzie jest po 3 dzieciaków i wszystko gra, huczy i buczy, matki chcą albo muszą być aktywne zawodowo a ojcowie nie boją sie odkurzacza czy szybkowaru :wink:

@Marta&Hania - Śliczna Hanula!!!:)
@Martusiamiska - na puchnięcie - urodzić... zdjąć biżu, nogi w górę i nie ograniczać picia wody. Ja zauważyłam wczoraj, że mi się stopy poszerzyły, w sensie spuchły :hmm: Teraz wyglądają lepiej - 4 rano :unsure:
Ale się przyznam, że umyłam okna w kuchni, sypialni i salonie, zdjęłam, wyprałam i powiesiłam - na mokro - firanki i zasłonki, odkurzyłam niemal cały dom, umyłam mopem kuchnię i łazienkę, machnęłam dwudaniowy obiad i poprasowałam ubranka dla Ali z Krainy Brzucha... Mąż zapytał, czy planuję coś dokupić... :yes: No, torebkę buty, perfumy - dla siebie planuję :ninja2:
:ninja2::ninja2::tak::D:p
:yes: Z tych rzeczy nie kupiłam teraz ŻADNEJ :D Trochę od koleżanki, niektóre po Hani, na start wszystko z odzieży jest :tak::tak:

17035306_1374321372589992_207759848_n.jpg

Udanej środy wszystkim!!!:rolleyes2:
:rolleyes2::rolleyes2:

Kobieto szalona! Ja po spacerze zadyszkę złapałam i kręgosłup mi w dupę wszedł! Podziwiam Cię po stokroć, serio!

gumisiowa- szacunek. Jeszcze jak napisałaś że teraz leżysz to kompletnie mi szczęka opadła. Ja mam leżącą 3 ciążę, dwie córy prawie 8 i 5,5 i wiszę cały dzień na telefonie organizując ich wyjazdy, powroty ( szkoła, sz.muzyczna, karate itd) a Ty przy 4... Nie mam nikogo do pomocy, no raz w tygodniu pani do sprzątania i choć mąż ostatnio stara się wracać przed 18 to np. dziś wyjechał ;-( a nikogo z rodziny w promieniu 300km. Ale nauczyłam się prosić znajomych, sa taksówki... przypadłość Twoich nóg to może być sprawa krążenia, nie zrobiły CI się żylaki?
Majowka@mama-też szacun :-) Sąsiadkę z trójka w parku komentuja "o 500+ idzie). W naszym środowisko większość ludzi ma 1 dziecko więc ich miny na wieść o naszej 3 ciąży były naprawdę śmieszne. A już teściowa - położna... "ja sobie tego nie wyobrażam, ja juz za stara jestem itd." no to jej powiedziałam, że własnie dlatego to ja jestem w ciąży a nie ona :-)
waarai - ja widzisz mam wrażenie, że jednak natura nas stworzyła żeby rodzić wczesniej :-) Nie wiem ile masz lat ale ja juz niedługo dobiję 40 ('79) i każda kolejna ciąża to takie "drobne" zaskoczenia zdrowotne - he he teraz wylazł mi np. żylak ( a w rodzinie żylaków brak). A zaparcia w poprzedniej..... koszmar. Ale Ty nie wyglądasz Kochana na 7 miesiąc wcale :-)
Staniki ciążowe używam od razu do karmienia - uważam że nie ma lepszego biustonosza EVER niż z firmy HOT MILK. Są naprawdę warte wszystkiego, takie idealne!
martusamiska- pij herbate z pokrzywy - ona zmniejsza ilość wody w organizmie. Z listy wykreśliłaby zasypke - od 8 lat odradzają tego stosować - i pediatrzy i połozne z ktorymi miałam doczynienie, wkładki laktacyjne i majtki jednorazowe- dużo masz:-),podkładów tyle do czego będziesz stosować?a bobodent żel na wyrost?
mania1987 - ja luteiny nie dostałam nakazu od zadnego lekarza ani w szpitalu a szyjka moja ma niby 18mm. Ja miałam pessar w 2 ciąży i szycie w 26tyg w trzeciej.
marta:-) - Twoja szyjka ma 3cm?? moja tyle miała na poczatku ciąży :-) Ale te pomiary u mnie to pic na wodę - jednego dnia - dwa różne gabinety i 5 mm różnicy. A twoja minimalna teraz ile miała, najgorszy to lejek chyba u mnie tym szyciem to chyba zatamowali - ale dowiem się w piatek.
olo32- ale piłeczka - od tyłu to kompletnie nie widać że jestes w ciązy chyba :-)

A mnie ktoś zwinął sprzed nosa taki fajowo kosz mojżesza ;-((( Normalnie schodza jak bułeczki a jeszcze dużo ludzi nie chce wysyłać - na mój koszt nawet - pakowac się nie chce :-(

27 tygodni - 8 kg na plusie.

Ja w pierwszej ciąży smarowalam się oliwkami,rozstępy wyszły po porodzie nie było tego dużo ale jednak-na brzuchu i biuście. Nie stosowalam później jakiś specjalnych kremów tylko zwykle balsamy starałam się smarować codziennie,chodziłam raz na jakiś czas na solarium,na plażę i rozstępy przestały być widoczne. Teraz wyszły mi 2 na brzuchu,kupiłam ten olej kokosowy zobaczymy czy się sprawdzi. Fajne opinie ma też balsam-oliwka w rossmanna na rozstępy.

Ja w pierwszej ciąży smarowalam się oliwkami,rozstępy wyszły po porodzie nie było tego dużo ale jednak-na brzuchu i biuście. Nie stosowalam później jakiś specjalnych kremów tylko zwykle balsamy starałam się smarować codziennie,chodziłam raz na jakiś czas na solarium,na plażę i rozstępy przestały być widoczne. Teraz wyszły mi 2 na brzuchu,kupiłam ten olej kokosowy zobaczymy czy się sprawdzi. Fajne opinie ma też balsam-oliwka w rossmanna na rozstępy.

Ja w ogóle na początku myślałam, że to kolejne żyłki są widoczne na biuście, a potem mnie dopiero olśniły, że to rozstępy. Nigdy wcześniej nie miałam, więc chwilę musiało zająć przyswojenie tej informacji ;) Smaruję Mustelą brzuch, biust zaczęłam teraz smarować balsamem, który w komplecie z Szumisiem dostałam od ludzi z pracy (Momme - Link do: Ujędrniające serum do biustu 150ml Nowość - MomMe Baby Natural Care) i liczę, że cudownie znikną ;)Jak nie, to w odwecie mam olej z awokado albo kokosowy właśnie. Będę kombinowała.

olo32- ale piłeczka - od tyłu to kompletnie nie widać że jestes w ciązy chyba :-)

A mnie ktoś zwinął sprzed nosa taki fajowo kosz mojżesza ;-((( Normalnie schodza jak bułeczki a jeszcze dużo ludzi nie chce wysyłać - na mój koszt nawet - pakowac się nie chce :-(

27 tygodni - 8 kg na plusie.

Mąż się śmieje, że trochę z tyłu "boczki" bardziej widać. Ale on mówi na mnie bambaryłka, więc mu nie wierzę ;)
U mnie niecałe 8kg na plusie od najniższej ciążowej wagi, od wagi sprzed ciąży na plusie 3kg.

U mnie niecałe 8kg na plusie od najniższej ciążowej wagi, od wagi sprzed ciąży na plusie 3kg.
3 kg!! toż to niedowaga. Mamo ale nierównomiernie te wagi i wyglady ciąż się rozkładają.
A podobno te szczupłe dziewczyny moga więcej w ciąży przytyć :-)

Nestety na rozstępy juz powstałe podobno się nie zaradzi. Może poprawiając elastyczność skóry można ich uniknąć ale tez to chyba sa predyspozycje. Znam dziewczyny nie smarujace sie niczym i nie mające nic a w ani po ciąży.

Na rozstępy już powstałe i ewentualne zapobieganie... Mustela albo Elancyl. Ja używam Palmersa, nie mam żadnego rozstępu ani na biuście ani na brzuchu. Mam też to z Rossmanna ale dziwna konsystencję ma według mnie. Palmers ma też dobre opinie, nie jest drogi, taka spora butla koło 30-40 zł. Z kolei Elancyl... Koło 120 zł. A i mi położna mówiła żeby cyckow nie smarować przed porodem bo laktacje pobudzimy. No nie wiem czy to takie ważne ale ona jest fanatyczka karmienia naturalnego więc chyba coś w tym musi być.

3 kg!! toż to niedowaga. Mamo ale nierównomiernie te wagi i wyglady ciąż się rozkładają.
A podobno te szczupłe dziewczyny moga więcej w ciąży przytyć :-)

Nestety na rozstępy juz powstałe podobno się nie zaradzi. Może poprawiając elastyczność skóry można ich uniknąć ale tez to chyba sa predyspozycje. Znam dziewczyny nie smarujace sie niczym i nie mające nic a w ani po ciąży.
No ja liczyłam, że w związku z tym, że nigdy żadnych rozstępów nie miałam, mama w ciąży też nie (tak w ramach ciekawostek ona w całej ciąży ze mną przytyła 4kg ;)), to i ja się uchowam. A tu za duży cyc i skóra się zbuntowała.. Smarować i tak będę, może coś pomoże ;)

A ta mała liczba kg na plusie to efekt pierwszego trymestru, w którym czułam się bardzo słabo i w ogóle nie miałam ochoty na jedzenie. Ale dietetyk mnie wyprowadziła z tego stanu, wyniki badań dobre, więc się nie martwię :)

Na rozstępy już powstałe i ewentualne zapobieganie... Mustela albo Elancyl. Ja używam Palmersa, nie mam żadnego rozstępu ani na biuście ani na brzuchu. Mam też to z Rossmanna ale dziwna konsystencję ma według mnie. Palmers ma też dobre opinie, nie jest drogi, taka spora butla koło 30-40 zł. Z kolei Elancyl... Koło 120 zł. A i mi położna mówiła żeby cyckow nie smarować przed porodem bo laktacje pobudzimy. No nie wiem czy to takie ważne ale ona jest fanatyczka karmienia naturalnego więc chyba coś w tym musi być.

Ja czytałam, że piersi można smarować, trzeba tylko uważać, żeby nie masować brodawek podczas smarowania bo można i laktację i poród wywołać :)

Gumisiowa - proszę podaj link do tych biustonoszy co Ci się sprawdziły [emoji6] śliczny brzuszek. Chyba wielkościowo mam podobny [emoji6]

Karlik - pije sok z pokrzywy. Wczoraj mi się skończył i chyba zrobię sobie tydzień przerwy... jak coś zostanie z tych kosmetycznych rzeczy to myślisz że może poczekać do drugiej ciąży?

Ja jak na razie nie mam rozstępów - stosuje rano balsam Babydream a na noc oliwie tej samej firmy.

Milka - to masz pojemną tą szafę [emoji6]

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry