reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Olo - masz zlecane badanie na kwas foliowy?

Nie mam, robiłam poza pakietem, który mam w Medicover po tym, jak się dowiedziałam, że mam mutację genu MTHFR. Wtedy poziom kwasu foliowego był w górnej granicy normy, jednak za namową pani genetyk zaczęłam brać metylowaną formę i chcę sprawdzić, jak ona się wchłaniała. Pewnie jutro skoczę do Diagnostyki i sprawdzę.

reklama
Nie mam, robiłam poza pakietem, który mam w Medicover po tym, jak się dowiedziałam, że mam mutację genu MTHFR. Wtedy poziom kwasu foliowego był w górnej granicy normy, jednak za namową pani genetyk zaczęłam brać metylowaną formę i chcę sprawdzić, jak ona się wchłaniała. Pewnie jutro skoczę do Diagnostyki i sprawdzę.
Olo skąd za pierwszym razem dowiedzialas się że masz tą mutacje? Robiłaś badania genetyczne?

Olo skąd za pierwszym razem dowiedzialas się że masz tą mutacje? Robiłaś badania genetyczne?
Tak, znajomy dietetyk mi doradził. Na dobrą sprawę okazało się, że to bez sensu, bo mutację MTHFR ma ponad 40% społeczeństwa a ja się tylko bez sensu denerwowałam. Genetyk powiedziała, że ta mutacja, którą ja mam najczęściej jest przyczyną problemów z zajściem w ciążę, a że nam się udało od razu, to bardzo możliwe, że gen jest niereaktywny.

Też trochę poczytałam. Ważne, że wirus jest niskoonkogenny. Jak z tym zabiegiem sprawa wygląda?
Mimo wszystko chciałabym zrobić testy na HCV żeby mieć pewność bo to na oko jest niskoonkogenne, gin mi tak powiedziała i tyle bez żadnych badań. Zabieg oczywiście w prywatnej klinice, nie wiem jaki jest koszt, muszę się zorientować. Usuwają to krioterapia albo laserem... Do porodu wszystko musi być czysciutkie bo będzie cesarskie. :/

Napisane na E2105 w aplikacji Forum BabyBoom

Trzymaj się Klaudia i nie zamartwiaj. Dlaczego nie możesz zrobić tego zabiegu na NFZ? Toż to zgroza za wszystkie wizyty, badania, zabiegi płacić...
z tymi intencjami to paskudna sprawa. Też jestem ciekawa jak u mnie, bo co wizytę mam infekcje. Globalni na krótko pomagają. A jak bada mocz to że jest ok.

Trzymaj się Klaudia i nie zamartwiaj. Dlaczego nie możesz zrobić tego zabiegu na NFZ? Toż to zgroza za wszystkie wizyty, badania, zabiegi płacić...
z tymi intencjami to paskudna sprawa. Też jestem ciekawa jak u mnie, bo co wizytę mam infekcje. Globalni na krótko pomagają. A jak bada mocz to że jest ok.
Bo w ciąży bezpieczna metoda usunięcia tych zmian jest krioterapia lub laseroterapia, niestety NFZ tego nie refunduje.

Tak niestety działa polska służba zdrowia i lekarze, jak jest dobrze to wszyscy dobrzy, a jak tylko coś się dzieje to wychodzą kompetencje lekarzy i poziom naszego NFZu...
Zdrówka Klaudia i nie zamartwiaj się :)

reklama
Witajcie z rana...
Klaudia zdrówka! A powiedz może byc teraz ingerencja w szyjkę jak ciąża juz tak zaawansowana?
Dziękuję! [emoji7] Dość nisko zmiany są zlokalizowane, więc bezpieczna metoda jest krioterapia, jeśli nie da rady tak to laser. Dzisiaj jadę do kliniki zapytać ile to kosztuje...

Do góry