reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2017

Arya na pierwszym usg razem z polozna powiedzieli, ze jest to krępujące i dopiero jak będzie przez brzuch to chłopak wejdzie.
Do lekarza nic nie mam, jestem bardzi zadowolona, że go wybrałam.
Ale widze jak mojemu Ł jest przykro, że nie może wejsc i zobaczyć.
Jutro musze przekonać lekarza

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja miałam usg w czwartek (11tg6d) przez brzuch waśnie i wszystko było widać bez problemu tylko kazali mi wypić 0.5l wody przed :D Zadbaj o pełny pęcherz do badania, to łatwiej będzie je zrobić przez brzuch.

reklama
Dziewczyny swedzi mnie brzuch.Na cholestaze ciazowa za wczas.Czy to moze byc od tych zastrzykow?Co dzien smaruje 2 x.Czyzby mi balsam nie sluzyl?Znaczy ze skora przesuszona?Nie chce nabawic sie rozstepow a nie ukrywam ze dbam o te wrazliwe partie.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom
mnie też czasem swędzi, myślę, że jest przesuszony no i rośnie. Nie swędzi codziennie, czasami.

Mi z tego co czytam wychodzą te z Rossmanna. Cena do jakości super, ale balsam się kiepsko rozsmarowuje i długo wchłania. Dlatego używam tylko oliwki na wilgotne ciało. W poprzedniej ciąży nie miałam żadnego rozstępy, a tylko tego używałam. A teraz mam jakąś mniejszą systematyczność i motywację, mimo że rosnę szybciej :-(. Ogólnie nie ma żadnego składnika który zapobiegalby rozstepom. Tylko nawilżanie i natluszczanie. Dlatego wychodzę z założenia, że skoro nie pomaga, to ma nie truć chemia, jak większość tych ciazowych.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom
w żadnej ciąży nie używałam kremu dla kobiet w ciąży, smarowałam się albo oliwką dla niemowląt albo jakimś innym smarowidłem też dla niemowląt. Kupuję zazwyczaj emolienty, bo moja Martynka ma suchą skórę a tylko to jej pomaga, ja też tym się smaruje. Po ciążach nie miałam ani jednego rozstępu, nic, zero :)

Dziewczyny, usg genetyczne miałyscir robione przez brzuszek, czy dowcipnie?
Pytam, bo moj gin nie jest za tym aby moj Ł był przy usg dowcipnych, a ja tam bardzo bym chciała, żeby zobaczył już dzidziulka "na żywo", a nie tylko na zdjęciach.

Przez brzuch teraz to genetyczne, dwa poprzednie dowcipnie i mąż był, bez problemu. Ale na zwykłe wizyty do gina ze mną nie chodzi, chyba bym się krępowała, zresztą po co na zwykłą wizytę ;) USG to jest frajda a zwykły samolot, ble.

Chcialam tylko podzielic sie swoja opinia na temat pappy i statystyki. Duzo tu komentarzy, ze to tylko statystyka i bez sensu. Ja pracuje w badaniach klinicznych, przy nowych lekach.. I chcialam Wam powiedziec, ze wszystko czym i jak nas lecza powstaje w oparciu o statystyke. To jest jedyny sposob wnioskowania przyjety przez nauke.. Wiec skoro taki test istnieje i jest praktykowany, to bublem raczej nie jest. Nie nalezy go traktowac jako wyrocznie, ale wskazanie do dalszej diagnostyki. Ja zrobie.

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
Zgadzam się. Dlatego i ja zrobiłam. Coś będzie ne tak, będę dalej działać. Chociaż jestem pewna, że będzie ok, prenatalne usg wyszło ok.

mayllach- to słabo w tym szpitalu! Ile też można leżeć...Trzymaj się, kończ plamić i do domu :)

To mój gin jakoś dziwny jest skoro tylko ja miałam genetyczne dowcipne. I kazał mi iść do kibla i zawsze, zawsze przychodzić na usg z pustym pęcherzem, nawet jak już będzie przez brzuch.

mi nigdy żaden lekarz nie mówił jaki mam mieć pęcherz ale z pełnym nie dała bym rady! posikała bym się jak nic hahaha Zawsze przed wizytą idę do wc.

To mój gin jakoś dziwny jest skoro tylko ja miałam genetyczne dowcipne. I kazał mi iść do kibla i zawsze, zawsze przychodzić na usg z pustym pęcherzem, nawet jak już będzie przez brzuch.

Ja miałam zarówno dowcipne jak i Przez brzuch[emoji5]

Napisane na SM-A500FU w aplikacji Forum BabyBoom

A ja znowu plamie :-( wprawdzie na brązowo, ogólnie nie jestem zadowolona z tego szpitala, cała noc bolała mnie strasznie głowa, poszłam do położnych i nic mi nie dały, bo nie miały, apapu nie miały :-( koleżanka z pokoju mi dała, zrobiłam sobie kompres z ręcznika zimnego i usnelam, ale głowa myślałam że pęknie, rano znowu mega ból, zmierzyli ciśnienie 140/90, oczywiście nie dali mi nic, znowu wzięłam jeden apap i teraz przeszło, ale zaczęło się znów plamienie, położna każe leżeć, mówi że jak brązowe to się Oczyszcza, a ja przecież tylko leżę :-( nic innego nie robię, wrrr

Ech w tych szpitalach niektórych to tak jest. Jak leżałam z małym to też ani nospy, ani apapu. Później jak skurcze przeszły to leżałam tylko. Podobno obserwowali

Ja miałam w zeszłym tygodniu przez pochwe. W poprzedniej ciąży też miałam genetyczne tak. Ale mojemu ginowi mąż nie przeszkadza. Mnie też to już nie krępuje, chociaż na czas badania na samolocie mąż ląduje dla mojego komfortu w łazience :-).
Gosam, ja też mam dyslekcje i pamiętam, że żadne ćwiczenie pisania nic nie pomagało. Mogłam napisać całą stronę jednego wyrazu, a potem i tak nie wiedzieć jak to się pisze. To co mi pomogło to wymyślanie rysunków z trudnym wyrazem, który akcentował jak go się pisze ( np. Alkohol i z tego h i jego odbicia w lustrze butelka). Na pocieszenie: skończyłam bardzo dobre studia i zrobiłam doktorat. Da się.
Znajomość reguł też pomaga sobie radzić. Niektórzy po prostu wiedzą jak coś się pisze, wystarczy że raz zobaczą gdzieś. Dyslektyk każdego wyrazu musi się świadomie nauczyć i pisząc każdy zastanowić się, więc reguła pomaga szybciej podjąć decyzję jak co napisać.

No i on tak samo będzie pisał, żeby pisać, a w końcu i tak napisze źle. Spróbuję z tymi rysunkami. Dziękuję

Mój gin też nie robi dowcipnego przy mężu, kiedyś któryś miał o to żale i przestał robić

Napisane na LG-D280 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny, uciekam na chwilę z forum.
Stresuję się...
Idę na usg genetyczne 7.11.
Do tego czasu chcę udawać, że w ogóle nie jestem w ciąży, że niczym się nie martwię....
Nie chcę się nakręcać..
Dlatego będę unikać forum.

Trzymajcie się.
Odezwę się później.

Buziaki,
Pa.

Dziewczynki, które poronily,rozmawiałam z koleżanką, która miała usunięta ciążę w 9 tyg, serduszko nie biło, miesiąc późnej zaszła w ciążę, choć lekarz jej mówił że ma czekać 3 mc, ale powiedział też, że im szybciej tym lepiej się starać po poronieniu, bo macica jest nisko i ze łatwiej zajść :-) no i jej się udało

reklama
Mam wyniki.
Trisomia 21 ryz.podstawowe 1:247 ryzyko skorygowane 1:4448
Trisomia 18 ryz.podstawowe 1:2917 skorygowane 1:20 000
Trisomia 13 ryzyko podst 1:6868 ryzyko skorygowane 1:6770
Maz pytal czy lekarz ma jakies zastrzezenia i powiedzieli ze nie.
Wolne b-hcg 23.90 iu/l odpowiada 0,710 MoM
Papp-a 1,393 iU/l odpowiada 0,612 Mom
Po papp-ie ryzyko skorygowane wyszlo mi duzo lepiej niz po samym usg wiec jestem dobrej mysli.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry