reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2017

Sto lat sto lat dla Aleksa:) Niech rośnie duży i silny.

A z tym nosidełkiem ergonomicznym też się zastanawiam, tylko gdzieś wyczytałam że je można używać od 6 m-ca. A jak to jest z utrzymaniem główki w tym nosidełku? Bo Filip jak go trzymam w pozycji pionowej to ma trochę głowę niestabilną i muszę podtrzymywać.

My już spacerujemy:)

Też czytałam,że od 6 miesiąca ale widziałam,że od 3 też można.Wydaje mi się,że jeśli dziecko trzyma już główkę a nosidełko jest zrobione z materiału tkanego splotem skośno-krzyżowym to można bezpiecznie nosić tak jak w chuście.

reklama
U nas dzisiaj zdecydowanie chłodniej, coś próbuje się chmurzyć. Jak dla mnie to może padać, nie będę musiała podlewać kwiatków wokół domu:) bynajmniej jeden obowiązek dopadnie. Filip od 3 nocy budzi się tylko jeden raz na jedzenie. Aż jestem w szoku.

Spotkałam wczoraj swoją położną środowiskową i mówiła mi, że jeszcze z tydzień i mogę Młodemu zacząć podawać kleik (w niedzielę kończymy 3 miesiące i jedzie cały czas na mleku mm) i sama nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony nie mogę już doczekać się rozszerzania diety, a z drugiej mnie to przeraża. Eh chyba jednak jeszcze się wstrzymam trochę z tym kleikiem

Hej dziewczyny, u nas dzis deszcz, no nareszcie :-)
wcinam drozdzowke, popijan herbate, ogladam senat i takie, takie, dzien jak co dzien ...
Obkupilismy sie wczoraj w lidlu, super ubranka, slodziak bedzie jeszcze slodsza w nich.
Jestesmy ze slaska.
Bujamy w bujaczku, ale na lezaco poki co i meeeega sie ciesze, ze Natalka lubi bujaczek, bo ostatnie 4 dni walczylam z nia i nauczylam, ze bujanie w bujaczku jest rownie fakne jak kolysamie na rekach. Przynajmniej tyle ulgi dla kregoslupa.
Moje dziecie jakby szczesliwsze i spokojniejsze, usmiechy rozdaje na prawo i lewo czym zmiekcza nawet najtwardsze jednostki w mojej rodzince.
Niedlugo dojda do mnie kropelki na kolke z germancji, bedziem stosowac jak dzikie :-)

U nas dzisiaj zdecydowanie chłodniej, coś próbuje się chmurzyć. Jak dla mnie to może padać, nie będę musiała podlewać kwiatków wokół domu:) bynajmniej jeden obowiązek dopadnie. Filip od 3 nocy budzi się tylko jeden raz na jedzenie. Aż jestem w szoku.

Spotkałam wczoraj swoją położną środowiskową i mówiła mi, że jeszcze z tydzień i mogę Młodemu zacząć podawać kleik (w niedzielę kończymy 3 miesiące i jedzie cały czas na mleku mm) i sama nie wiem co o tym myśleć. Z jednej strony nie mogę już doczekać się rozszerzania diety, a z drugiej mnie to przeraża. Eh chyba jednak jeszcze się wstrzymam trochę z tym kleikiem
Mnie też lekarka mowila zeby uzywac kleiku do zageszczania mleka bo moj głodomorek sie nie najada.Polecała kleik kukurydziany a nie ryżowy bo podobno ryzowy czesciej powodje zaparcia. Mówila tez ze moge zaczac podawac warzywa,ale tez sie boje ze to za wczesnie bo moj mały skonczyl tydzien temu 3 miesiace.
Ile przybieraja wasze pociechy na wadze tygdoniowo? bo mam wrazenie ze moj jakos mniej niz na samym poczatku i zaczynam sie martwic.

biedronka10 nie wiem ile Młody przybiera. Ważymy się tylko na wizytach w przychodni, ale mam podobne wrażenie jak Ty. A powiedz mi jeszcze ile jedborazowo ml mleka Twoja pociecha zjada? Bo mój 120 i nic więcej, tak co 2-2,5 godz.

Zakupiłam kleik kukurydziany. O tym ryżowym też słyszałam że mogą być problemy z kupką. Mleko modyfikowane po którym większość dzieci ma zaparcia i kleik ryżowy to jak na razie za dużo.
Poczekam jeszcze z tydzień i zacznę powoli podawać kleik kukurydziany. Po 2 tygodniach spróbuję z soczkiem jabłkowym (będę rozcieńczać z wodą 2:1 i stopniowo zmniejszać proporcje). A później marchew.
Pewnie na początku będą leciały słoiczki, ale jestem nastawiona na gotowanie zupek, tym bardziej że specjalnie pod Młodego posadziłam trochę warzyw. No i znalazłam sklep, gdzie mogę zamówić świeżego królika i cielęcinę. Także przygotowana jestem, pozostaje tylko czekać aż stukną 4 miesiące :)

reklama
Do góry