reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Ja bralam Heviran dość silna dawkę pół roku przed ciążą i niestety przed ciążą wyszła też...wiec może mam jakiegoś silnego wirusa opryszczki :p ale mi wychodzi tylko w nosie że nikt jej nie widzi tylko mnie wkurza...

reklama
Lalamido, suplementuj się witaminą D. Poza podażą doustną smaruj też tą opryszczkę. Ostatnio mojemu mężowi w dwa dni usunęłam- właśnie vit D i dodatkowo jodem smarował (trochę szczypie)- u niego zadziałało rewelacyjnie, a zazwyczaj długo się buja i kończy się właśnie na Heviranie.
Czy Wy uwierzycie, że ja po raz kolejny nie widziałam czopa? No nie było jak Boga kocham!!! Jak to jest możliwe przy tylu ciążach?
A moja Wikuś jest cudowna, śpi i je :) Dziewczynki, a powiedzcie mi- ja mieszkam w lesie i obecnie pylą sosny, pełno takiego żółtego badziewia leci. Myślicie, że powinnam z nią już wychodzić? Niby pogoda piękna, ale tyle tego syfu leci, że wszystko jest żółte na 0,5 cm- pewnie po pół godziny cały wózek będzie żółty...

Martussa- emocje u takich dzieci sa niewiarygodne. Wiesz, że moja 2 letnia córka po wizycie w szpitalu i obejrzeniu swojej nowonarodzonej siostry w domu tak przeżywała, że w histerii wyciągnęła z wielkiej wanny swoją małą wanienkę pełną wody i wylała wszystko na środek łazienki ( dla mnie to było zawsze za ciężkie), po czym goła zwinęła się w kłębek i zasnęła. Do dzisiaj jej emocje sa jak pajęcza nić - nigdy nie wiadomo kiedy pęknie a nasze "wychowanie" to przede wszystkim nauka inteligencji emocjonalnej tego małego ( 8lat) człowieka....
*Ula* - piękny rejon zamieszkujesz, pięknie u Ciebie :-) Pochodzisz stamtąd czy jestes napływowa?
waraai- szalona, syn ma rację, nie może być za czysto :-)
DaWo - ale masz piękną mordkę w oborze!!!
Olo - juz liczylłam na Ciebie!
milkaklaudia, - śpicie czy rodzicie?
Lalamido - przez te cholerne opryszczki trzeba potem jeździć ze dwa lata na badania słuchu dzieci.... ja tak miałam z córką. W wywiadzie się pytali czy miałam w ciąży - no jasne, mam co rusz - no to nie wkleili tej kartki normalnego koloru do książeczki tylko taką, co to jeszcze trzeba sprawdzać wiele razy - bo ten wirus ma wpływ na słuch dziecka....

Z mlekiem od krowy mnie sąsiad wydymał - on mleko wylewa albo kotom daje bo nie ma co z nim robić, więc ja się zgłosiłam chetna - nie chciał kasy, ja nie chciałam bez kasy, wiec umówiliśmy sie na kwotę symboliczną co dwa dni 2L zabieram po wieczornym dojeniu ( dodam że krowa się pasie już na terenie praktycznie parku narodowego). Po miesiącu mąż przyszedł zapłacić a on mówi, że się ze mną umawiał na 3x tyle. No i zapłaciłam za mleko jak za złoto :-)
Tutaj ludzie tak mają - wolą nie zarobić wcale niż normalnie bo najważniejsze zedrzeć z kogoś kase choćby raz!

I rekord pobity. Jeszcze nigdy nie byłam tak długo w ciąży!! 5 ciąż, dwa porody - ostatni właśnie na tym etapie minął. A teraz jaśnie pan się leni. Ale czekam na spokojnie. Tylko następny tydzień ma lać... i te przedstawienia w szkole....
Karlik nam mleczarnia płaci od 1zł do 1,30zł za litr mleka co ma 4°tłuszczu,a w sklepie oni z 1litra zrobią 5litrow a z tego co umyją te maszyny to jeszcze 0°jest....

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Vit D łykam co dziennie od 2012r bo za słabo wapń przyswajam ale może faktycznie jeszcze posmaruje jak działa.

A skoro poruszane były sprawy mleczne to słuchajcie u mnie przez tydzień idzie 12l mleka, dwa sery białe, 14 kefirow robico 400ml i jogurty różne i rożniste, 1 serek naturalny łaciaty. Dopiero teraz zdałam sobie sprawę z tego ile tego nabiału na tydzień wpierniczamy [emoji12]. Młody jak idzie na plac zabaw to do bidonu mleko sobie wlewa. I obowiązkowo mleko do szkoły oprócz wody.
To chyba trzeba leczyć [emoji16]

Napisane na HTC One M9 w aplikacji Forum BabyBoom

marta:-) - bardzo fajna karuzela. Ja lusterko chyba kupię to: Link do: BabySafe Lusterko do obserwacji dziecka w podróży Teraz chcę większe, bo miałam kiedyś takie małe i śmiałam się że widać czy jest dziecko czy nie ma - nic więcej.Lalamido - a do wit D łykach K2? Bo wtedy ona jest w dobre miejsca transportowana ( ja miałam kiedyś badanie włosa i się okazało że mam bardzo dużo wapnia ale we włosach a nie w kościach!!) A czy Twój syn nie ma katarów? Bo znam ludzi którzy twierdzą, że mleko zaśluzowia człowieka bardzo. Ale 12l mleka tygodniowo.... łał
MajMaj - ja też wit D suplementuje cały czas ( z K2MK7) i niestety opryszczka potrafi się pojawić mimo to - ale za to nie mam większych przypadłości chorobowych - w okresie najgorszego samopoczucie ( zawsze jest to grudzień :-)). Ale był okres że miałam je co miesiąc.:-( heviran brałam dwa miesiące i miałam po nim... 1 miesiąc przerwy w opryszczce. W grudniu miałam przy obu dziurkach w nosie i na ustach...
Ja bym przykryła wózek folią na deszcz a małej zakładała moskitierę. Ja sie strasznie boję w lesie kleszczy za to i jak myślę o wakacjach w Wildze to mam stres ( bo tam też masę komarów mamy)...
daWo- dużo macie krów? myśmy mu 1,5zł za litr płacili ( skoro i tak wylewa) a na "u baby" na targu jest 1,5L za 4 zł. Mam jeszcze inne źródła tylko się muszę przejść.... Ale ekologiczna trawka, ekologiczne mleczko to i cenę można dać :miastową:

Okna umyte - co prawda tylko na dole ale zrobione.

Ale wyczucie ja narazie skończyłam jedno okno balkonowe na dole i mala sie obudzila i ma odpoczynek na moim brzuchu wiec leniuchujemy. A z linka skorzystam bo fajne to lusterko i duże.

Ja też kupiłam to lusterko :) Musimy je tylko zamontować. A i jest na nim folia, którą kiepsko widać i ja już gotowa byłam robić awanti, że lusterko całe porysowane :D

marta:-) - bardzo fajna karuzela. Ja lusterko chyba kupię to: Link do: BabySafe Lusterko do obserwacji dziecka w podróży Teraz chcę większe, bo miałam kiedyś takie małe i śmiałam się że widać czy jest dziecko czy nie ma - nic więcej.Lalamido - a do wit D łykach K2? Bo wtedy ona jest w dobre miejsca transportowana ( ja miałam kiedyś badanie włosa i się okazało że mam bardzo dużo wapnia ale we włosach a nie w kościach!!) A czy Twój syn nie ma katarów? Bo znam ludzi którzy twierdzą, że mleko zaśluzowia człowieka bardzo. Ale 12l mleka tygodniowo.... łał
MajMaj - ja też wit D suplementuje cały czas ( z K2MK7) i niestety opryszczka potrafi się pojawić mimo to - ale za to nie mam większych przypadłości chorobowych - w okresie najgorszego samopoczucie ( zawsze jest to grudzień :-)). Ale był okres że miałam je co miesiąc.:-( heviran brałam dwa miesiące i miałam po nim... 1 miesiąc przerwy w opryszczce. W grudniu miałam przy obu dziurkach w nosie i na ustach...
Ja bym przykryła wózek folią na deszcz a małej zakładała moskitierę. Ja sie strasznie boję w lesie kleszczy za to i jak myślę o wakacjach w Wildze to mam stres ( bo tam też masę komarów mamy)...
daWo- dużo macie krów? myśmy mu 1,5zł za litr płacili ( skoro i tak wylewa) a na "u baby" na targu jest 1,5L za 4 zł. Mam jeszcze inne źródła tylko się muszę przejść.... Ale ekologiczna trawka, ekologiczne mleczko to i cenę można dać :miastową:

Okna umyte - co prawda tylko na dole ale zrobione.
K2 też łykam [emoji1]. Duuuuuzo łykam kolorowych pigułek. Olo to okaz zdrowia ( odpukać w nie malowane). Już od kilku zim nie miał poważniejszych chorób a jedynie małe przeziębienia które po 2 dniach przechodziły. Kataru żadnego [emoji12] .
Za to rok temu złamał rękę i to tak totalnie obie kości z przemieszczeniem ( całe wakacje w gipsie). Pewnie nie złamał by jej gdyby nie okazało się że miesiąc wcześniej pękła mu kość na zajęciach z sensoryki i jakoś zapomniał nam powiedzieć że z ręka jest coś nie tak, nie bolała , nie miał czasu, jak zwykle był to dla niego nieistotne ... a my w szpitalu przed lekarzem się tlumaczylismy że nic nie wiedzieliśmy o powtórnym złamaniu [emoji41]

Napisane na HTC One M9 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hahaha, to widzę, że Olo jest lepszy zawodnik :) Twardziel!!
A w ogóle odnośnie vit D chciałam Wam jeszcze powiedzieć, że czytałam kiedyś gdzieś, że dzieci matek które suplementują się w ciąży wit C i D nie mają żółtaczki po urodzeniu. Nie do końca chciało mi się w to wierzyć, ale rzeczywiście Wiki nie była ani nie jest ani trochę żółta, podczas gdy wszyscy moi chłopcy jednak byli /9nie jakoś wybitnie, bez potrzeby naświetlania, ale jednak widocznie). Powiedzcie jak to u Was będzie po porodzie, ciekawi mnie ile w tym prawdy.

Do góry