reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

Cześć :) Mój cały czas na boku musi leżeć, a jak się przewróci na plecy to już go szturcham, bo też chrapie. Jestem w pracy, której nie lubię, nie mogę się zintegrować z zespołem i chyba znowu czegoś poszukam, bo na razie ciąży ni widu ni słychu na horyzoncie. Daje sobie czas do końca wakacji.
Zdrowie psychiczne najważniejsze ;) Też długo zwlekałam ze zmiana pracy bo zaraz będę w ciąży. Pracę zmieniłam 1,5 roku temu a ciąży dalej nie ma 💁‍♀️

reklama
Ja mam dla Was na dzisiaj temat poważny. Mianowicie feminatywy (jeśli ktoś nie wie są to żeńskie końcówki słów). Czy używacie? Czy przeszkadza Wam, że ktoś np. w stosunku do Was używa / nie używa? Czy w ogóle zwracacie na to uwagę? Wiadomo, część z nich jest przyjęta już od dawien dawna w naszym języku np. nazwy zawodów kucharz - kucharka, nauczyciel - nauczycielka. Bardziej mi chodzi o nowomodę językową czyli chirurg - chirurżka, czy też związane z moim zawodem inżynier - inżyniera (omg!!!), albo rektor - rektora.
Używam ale jakoś specjalnie na to uwagi nie zwracam.
Chodzę do kobiety ginekolog i jak z mężem rozmawiamy to mówię ginekolożka lub lekarka, jakoś tak mi pasuje 😁

Ja mam dla Was na dzisiaj temat poważny. Mianowicie feminatywy (jeśli ktoś nie wie są to żeńskie końcówki słów). Czy używacie? Czy przeszkadza Wam, że ktoś np. w stosunku do Was używa / nie używa? Czy w ogóle zwracacie na to uwagę? Wiadomo, część z nich jest przyjęta już od dawien dawna w naszym języku np. nazwy zawodów kucharz - kucharka, nauczyciel - nauczycielka. Bardziej mi chodzi o nowomodę językową czyli chirurg - chirurżka, czy też związane z moim zawodem inżynier - inżyniera (omg!!!), albo rektor - rektora.
Używam bardzo rzadko. Nie przeszkadza mi jeśli ktoś odmienia. Bardziej zwracam uwagę (wrecz mnie denerwuje!) jak ktoś nie zna podstaw języka polskiego a przede wszystkim jak słyszę "poszłem", "ja żem..."🤣

Używam bardzo rzadko. Nie przeszkadza mi jeśli ktoś odmienia. Bardziej zwracam uwagę (wrecz mnie denerwuje!) jak ktoś nie zna podstaw języka polskiego a przede wszystkim jak słyszę "poszłem", "ja żem..."🤣
To byś nie lubiła ze mną gadać 😂 U nas to się mówi często „dla” 😂 Np „powiedz dla mamy” zamiast „powiedz mamie” 😂

ja szczerze używam chyba męskich jednak. W sumie nie wiem czemu. Nie robi mi to chyba różnicy :D
Ale Rada Języka Polskiego jest za stosowaniem feminatywów, więc jeśli miałybyśmy jakieś wystąpienie publiczne czy coś to należałoby mówić zgodnie z przyjętą formą.
Zacytuję: "Większość argumentów przeciw tworzeniu nazw żeńskich jest pozbawiona podstaw. Jednakowe brzmienie nazw żeńskich i innych wyrazów, np. pilotka jako kobieta i jako czapka, nie jest bardziej kłopotliwe niż np. zbieżność brzmień rzeczowników pilot ‘osoba’ i pilot ‘urządzenie sterujące’. Trudne zbitki spółgłoskowe, np. w słowie chirurżka, nie muszą przeszkadzać tym, którzy wypowiadają bez oporu słowa zmarszczka czy bezwzględny (5 spółgłosek). Nie powinna też przeszkadzać wieloznaczność przyrostka ‑ka jako żeńskiego z jednej strony, a z drugiej zdrabniającego, tworzącego nazwy czynności czy narzędzi, ponieważ polskie przyrostki są z zasady wielofunkcyjne." (RJP)

reklama
Dzięki <3
Muszę aż z ciekawości zrobić testy i zobaczyć. Chociaż takie dwie kreski uda mi się wysikać :D
Po pierwszej stumulacji z ovi siknęłam pierwszy raz 9 dpo i tak codziennie żeby sprawdzic czy zastrzyk się wypłukał ale oczywiście głeboko wierzyłam, że to ciążą i z dnia na dzień ściemnieje ;)

Do góry