reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

Ja mam dla Was na dzisiaj temat poważny. Mianowicie feminatywy (jeśli ktoś nie wie są to żeńskie końcówki słów). Czy używacie? Czy przeszkadza Wam, że ktoś np. w stosunku do Was używa / nie używa? Czy w ogóle zwracacie na to uwagę? Wiadomo, część z nich jest przyjęta już od dawien dawna w naszym języku np. nazwy zawodów kucharz - kucharka, nauczyciel - nauczycielka. Bardziej mi chodzi o nowomodę językową czyli chirurg - chirurżka, czy też związane z moim zawodem inżynier - inżyniera (omg!!!), albo rektor - rektora.
te "stare" wersje, które istnieją to ok - nauczycielka itd., ale np. pilotka to już nawet lekceważące. Dla mnie fanatyczny feminizm, jak tworzenie na siłę żeńskich odpowiedników, to głupota.

reklama
Ja mam dla Was na dzisiaj temat poważny. Mianowicie feminatywy (jeśli ktoś nie wie są to żeńskie końcówki słów). Czy używacie? Czy przeszkadza Wam, że ktoś np. w stosunku do Was używa / nie używa? Czy w ogóle zwracacie na to uwagę? Wiadomo, część z nich jest przyjęta już od dawien dawna w naszym języku np. nazwy zawodów kucharz - kucharka, nauczyciel - nauczycielka. Bardziej mi chodzi o nowomodę językową czyli chirurg - chirurżka, czy też związane z moim zawodem inżynier - inżyniera (omg!!!), albo rektor - rektora.
ja szczerze używam chyba męskich jednak. W sumie nie wiem czemu. Nie robi mi to chyba różnicy :D

Cześć, ja dziś nie mogłam spać. To chyba ten zastrzyk siedział mi w głowie, wstałam zrobiłam sobie sama i jest git :D myślałam, że będzie mi ciężej.
A teraz pytanko do Was czy faktycznie Ovitrelle utrzymuje się 10 dni w organizmie czy może dłużej? Kiedy najlepiej testować? Ile wgl po Ovitrelle występuje owulacja?
Trzonowaliśmy wczoraj, planujemy dzisiaj i może jeszcze jutro?
Mi ovi utrzymywał się 10 dni, a zivafert 13 ;)

Cześć :) Mój cały czas na boku musi leżeć, a jak się przewróci na plecy to już go szturcham, bo też chrapie. Jestem w pracy, której nie lubię, nie mogę się zintegrować z zespołem i chyba znowu czegoś poszukam, bo na razie ciąży ni widu ni słychu na horyzoncie. Daje sobie czas do końca wakacji.
Ooo to mój to samo może tylko na boku😃 dokładnie taka sama sytuacja😁

te "stare" wersje, które istnieją to ok - nauczycielka itd., ale np. pilotka to już nawet lekceważące. Dla mnie fanatyczny feminizm, jak tworzenie na siłę żeńskich odpowiedników, to głupota.
Właśnie chyba feminatyw od zawodu pilot to pilota. To się raczej tworzy tak samo jak od np. inżynier (czyli inżyniera). No bo inżynierka to jak dla mnie jest praca inżynierska 🤣 A jak z psychologiem? Co sądzisz?

reklama
Do góry