reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maja 10.10.2012 waga 1600g 30 tydzień ciąży

Sama usiąść nie potrafi jeszcze ale jak ją posadzę i ma się za co złapać np. na tym rowerku czy huśtawce to siedzi. Ale bardzo bardzo rzadko tak ją sadzamy, bo się nie zaleca :)

reklama
moja Toska jakos tez od okolo 9-10 mies w wozku z pozycji pollezacej dzwigala sie do pałaka i siedziała trzymając się go. sama siedziec bez podparcia zaczela majac 10,5 ( ale posadzona) a usiadla na 11

Witamy cioteczki :)

Dawno Nas nie było :)

U Nas dobrze, Maja sama siedzi od jakiś 2 tygodni, raczkuje od 1,5 miesiąca, podnosi się przy meblach :)
Wreszcie wyszły jej ząbki i to dwie dolne jedynki na raz :D
Wszędzie jej pełno, jest taka radosna :)
Dalej chodzimy na rehabilitację, mamy parę wizyt kontrolnych u specjalistów ale większość już pożegnałyśmy :)

Pozdrawiamy :*

Witam serdecznie, jestem położną pracującą na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka w jednym z Warszawskich szpitali. Prowadzę badania na temat sprawowania opieki przez matkę nad dzieckiem przedwcześnie urodzonym (wcześniakiem) na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka (ITN). Nie od dziś wiadomo, że powstawanie więzi między matką a jej dzieckiem dotyczy już okresu ciąży, warto więc przedstawić, jak wież ta przekłada się na chęć opieki nad dzieckiem po urodzeniu w warunkach szpitalnych, szczególnie gdy mamy do czynienia z wcześniakiem. W tym celu zwracam się do Pań z szczególna prośba o wypełnienie ankiety, która pomoże mi pokazać choć w niewielkim stopniu z jakimi odczuciami i problemami borykają się matki, których dzieci znalazły się na oddziale ITN.
Zachęcam do komentowania ankiety.

Ankieta - Sprawowanie opieki przez matkę nad dzieckiem przedwcześnie urodzonym na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka

Witam serdecznie, jestem położną pracującą na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka w jednym z Warszawskich szpitali. Prowadzę badania na temat sprawowania opieki przez matkę nad dzieckiem przedwcześnie urodzonym (wcześniakiem) na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka (ITN). Nie od dziś wiadomo, że powstawanie więzi między matką a jej dzieckiem dotyczy już okresu ciąży, warto więc przedstawić, jak wież ta przekłada się na chęć opieki nad dzieckiem po urodzeniu w warunkach szpitalnych, szczególnie gdy mamy do czynienia z wcześniakiem. W tym celu zwracam się do Pań z szczególna prośba o wypełnienie ankiety, która pomoże mi pokazać choć w niewielkim stopniu z jakimi odczuciami i problemami borykają się matki, których dzieci znalazły się na oddziale ITN.
Zachęcam do komentowania ankiety.

Ankieta - Sprawowanie opieki przez matkę nad dzieckiem przedwcześnie urodzonym na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka

Wypełniłam

Witamy.

Oczywiście dawno Nas nie było :D
Był roczek Majki, wspomnienia które będą pewnie się ciągły w nieskończoność..

Majka codziennie Nas zadziwia, dalej się rehabilitujemy 2 razy w tygodniu. Powoli odhaczamy wszystkich specjalistów, oczywiście nie obyło się bez strachu po telefonie ze szpitala w którym Maja leżała 10 miesięcy temu...

A nowe osiągnięcia Majki?
Chodzi przy sofie, wspina się gdzie się da :)

Zaczęła mówić mama, tata, papa a budzi Nas słowami "nie nie nie" :D

Pozdrawiamy :*

reklama
Dziękujemy, że o nas pamiętacie :)

U Nas bez większych zmian, Maja jeszcze nie chodzi, wspina się przy wszystkich, przy wszystkich meblach chodzi jednak ona jest bardzo ostrożnym dzieckiem i się po prostu boi :D Ale na wszystko przyjdzie pora.

Jesteśmy na etapie poszukiwania neurologa, chciałabym skonsultować Maję z innym lekarzem tej specjalizacji, bo mam wątpliwości co do naszej obecnej Pani neurolog.

Miałyśmy jechać na targi wcześniaków do Bielska, jednak po konsultacji z rehabilitantek stwierdzono że Maja nie nadaje się tam nie nadaje, bo ma prawidłowe odruchy a tam mają jechać dzieci ' z problemami'. Trochę szkoda no ale mam nadzieję, że inne dziecko skorzystało i mu to pomoże :)

Mamy 7 zębów i 8 w drodze, Maja dużo rozumie, potrafi przynieść rzecz o którą ją poproszę, mówi mama, tata, baba, papa i trochę po swojemu.

Pozdrawiamy wszystkie dzieciaki i ich rodziców :*

Do góry