reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mateusz, 30/31 hbd, 1640, 43 cm

To chyba nie do końca tak, bo Tosia miała 7 miesięcy, a 4 korygowane jak wyszły jej dwie dolne jedynki. Na rok urodzeniowy miała 8 zębów, a teraz ma ich 12

reklama
co do pisiłkow to zdania lekarzy sa rozne, to chyba zalezy czy dziecko nie miało po urodzeniu problemów z jelitkami, alergii etc. Moja Mała miała rozszerzana diete po skonczeniu 5 mies urodzeniowych a dwóch korygowanycg

Dzięki za odpowiedź. No właśnie mój maluszek jak mu zmieniliśmy mleczko miał krew w kale i pediatra stwierdziła, że to może być alergia albo nie dojrzały przewód pokarmowy i pewnie dlatego kazała nam czekać dłużej z tymi posiłkami.

No to może pediatra ma rację, choć długo Wam każe czekać dość, bo przecież zwykle dietę rozszerza się, jak niemowlę kończy 4 miesiące lub wczesniak 4 korygowane. a Tyle wieku korygowanego chyba już Twój synek ma? No ale jeśli jest to zdanie pediatry, to chyba należy go słuchać:)

Mojemu Wojtusiowi bardzo szybko wyszły ząbki.
Co do jedzenia - w sumie z korygowanym wiekiem powinno się wprowadzać, ale wiadomo "wszystko zależy od wszystkiego" i tak np. ja musiałam już podawać jak Wojt miał 5/6 miesięcy urodzeniowe bo odstawił sobie butlę z powodu refluksu i wyprawialiśmy cuda na kiju, żeby pił cokolwiek, i wtedy mieliśmy zalecenie, żeby próbować dać mu te pierwsze owoce a potem obiadki.

moj pediarta powiedzial ze mam zaczac karmic normalnie dzieci z wiekiem urodzeniowym a nie korygwanym wiec ja po 4 mies zaczelam bardzo powolutku podawac najpierw deserki, od 6 mies obiadki teraz podaje wiadomo jedno i drugie ale nie szaleje za bardzo ,zdązą jeszcze wszystkiego spróbowac

Ja mojemu Franusiowi wszystko wprowadzam wraz z wiekiem urodzeniowym.
Po 4 miesiącu dostał deserki i pierwsze warzywka i wraz z każdym miesiącem rozszerzałam.
Nie mieliśmy żadnych rewolucji. Franek za 2 dni skończy 6 miesięcy (urodzeniowo) i już jesteśmy na mleku następnym i również bez problemu. :)

Dziecko samo "powie" czego chce i tak na prawdę słuchaj swojej intuicji i swojego dziecka, ale oczywiście konsultować trzeba. :)

u nas zęby wyszły zaraz po pierwszych urodzinach a co do posiłków to nam powiedzieli żeby wprowadzić pierwsze produkty jak mały miał 3-4 msc wieku urodzeniowego ale wstrzymaliśmy się i o ile dobrze pamiętam to dostał po 5 msc urodzeniowym

reklama
Kurde, to chyba ta moja pediatra jest jakaś nawiedzona:-) Jak idziemy na kontrolę zawsze ją podpytuję czy mogę już coś podać Mateuszkowi ale ona cały czas twardo każe nam czekać do 6 miesiąca korygowanego czyli 8 urodzeniowego. Na razie zaczęłam mu dawać kleik ryżowy a z warzywkami poczekam jeszcze, w sumie to już nie dużo nam zostało.
Dziewczyny a jak z piciem? Bo ona nawet zabroniła mi dawać mu cokolwiek pić. Ja i tak od czasu do czasu daję mu wodę albo herbatkę koperkową.

Do góry