reklama
marzena9
Fanka BB :)
Witam wszystkie nowe mamusie i gratuluję!
marzena my też zimą kupiliśmy domek do remontu (taka typowa kostka) i to takiego gruntownego , że pewnie nowy byśmy za to postawili, ale zależło nam bardzo na lokalizacji. A Was duzy remont czeka?
My kupilismy wiejski domek w maju zeszlego roku. do remontu absolutnego - jedynie sciany zewnetrzne zostawiamy Zrobiliśmy cały nowy dach, podnieśliśmy troche zeby poddasze wyszło dla 3 osób plus wieksza lazienka, mamy wszystkie nowe instalacje, kominek, ogrzewanie podlogowe i klasyczne, okna, wyburzanie scian na dole , tynki wewnetrzne - niby duzo zrobione ale konca nie widac! U nas lokalizacja też zadecydowala no i w cenie działki mamy i działkę i dom. Szczerze wątpię czy do porodu się uda skonczyc bo drugi rok zapowiadaja zime taką mroźną zepewnie nic sie nie da przez te pare miesiecy zrobic.
lepidoptera
Ja również witam wszystkie nowe mamusie i gratuluję.
Ja ciągle chodzę śpiąca, a na dodatek zaczyna coś mnie drapać w gardle. Boże żebym tylko nie była chora, bo wiadomo w I trymestrze to mogą być różne konsekwencje. Co byscie doradzały na to gardełko?
Pozdrawiam
Ja byłam ostatnio przeziębiona, bo w pracy mam zimnicę :/
płukałam gardło amolem (1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody i ok. 10 kropli amolu) - 2 razy i mi przeszło drapanie w gardle. I zrobiłam sobie miksturę: 2 szkl. zimnej, przegotowanej wody, sok z cytryny, kilka ząbków czosnku i miód - 2 łyżki. wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na dobę. Pić codziennie po łyżce. w smaku dobre, ale lepiej przekonać partnera, żeby tez pił (uodparnia), bo inaczej będzie uciekał i "0" buziaków na dobranoc . No i to mi pomogło.
Moja mama robiła mi jak byłam dzieckiem gorące mleko z miodem pomagało, robiła też syrop z cebuli ale nie pamiętam jak to robiła. Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko, ja dzisiaj na chrzciny idę i w sukienkę się nie mieszczę ;(
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Tak syrop z cebuli jest bardzo dobry na ból gardła.Bierzesz słoiczek,kroisz cebulę na półplastry i układasz w słoiczku na przemian cebulę i przesypujesz cukrem,cebula i cukier,uciskasz cebulę,żeby jak najwięcej weszło.Słoiczek przykrywasz jakimś talerzykiem i odstawiasz na kilka godzin w ciepłe miejsce.Po tym czasie syrop już gotowy.Pije się 3 razy dziennie po łyżce
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Ja robiłam z samym cukrem jak moja babcia przykazała,ale o wersji wzbogaconej w czosnek i miód też słyszałam.A stać oczywiście gotowy syrop musi w zimnym miejscu,ale zanim cebula puści soczek,ja zawsze stawiam na kilka godzin w pobliżu kuchenkiA potem już myk do lodówki
Hope
podwójna mama :-)
Tichonek u nas to jest właśnie przepis z mamy na babcię itd :-);-) Na miodzie syrop jest smaczniejszy (ale i droższy), nie czuć go tak mocno cebulą, ponadto miód działa antybakteryjnie a czosnek jak naturalny antybiotyk.
Dla dzieci super :-)
Dla dzieci super :-)
reklama
Bubbles
Tez robie syrop z cebulki i cukru, (Aleks nie zna innego jak narazie - odpukac!).
Na wieczor gorace mleko z czubata lyzeczka miodu, 1 duzym zabkiem czosnku i odrobina masla i myk do wyrka
Na wieczor gorace mleko z czubata lyzeczka miodu, 1 duzym zabkiem czosnku i odrobina masla i myk do wyrka