reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2011

reklama
no tak u kazdej skora sie rozciaga, ale podobno jak swedzi to znaczy poprostu ze nastepuje to szybko/ zbyt gwaltownie i jest duze prawdopodobienstwo ze popeka, tak przynajmniej czytalam w ksiazce ktora dostalam od poloznej.
pozatym to dzien dobry ;)

podstawą niepojawienia się rozstępów na skórze jest między innymi jej odpowiednie nawilżanie. I nie kremami zwykłymi tylko takimi z odpowiednim składem odżywczym: kolagenem, kwasem foliowym, witamina E, olejki np. bawełniany itp.
Nie piszę o predyspozycjach genetycznych czy diecie bo to kwestia jest odrębna.

czyli uwazasz ze jezeli ktos nie ma predyspozycji genetycznych, dobrze sie odzywia i stosuje kremy to praktycznie nie ma szans na rozstepy? ;)

cholerny snieg, znow musi padac :/ wyglada na to ze zanudze sie dzis w domu...

Witam się, dzisiaj już trochę lepiej się czuję. Co do rozstępów to ja mam dość myślenia o tym, smaruję się odkąd wiem że jestem w ciąży, a dzisiaj pół nocy mi się śniło że byliśmy na wakacjach i szliśmy na plażę a ja szłam w kombinezonie nurka, bo miałam takie rozstępy i inaczej nie szło tego ukryć.

A jest maść na czytanie ze zrozumieniem? :-) Nie Vi tak uważa tylko jej mama :-D

Skóra jak wiadomo składa się między innymi z kolagenu, który stanowi ponad 70% suchej masy. Rozstępy to miejsca, gdzie kolagen się rozszedł. Gdyby był krem, który ma właściwości zastępujące owe braki w strukturze i do tego je maskujący, nikt na świecie nie miałby rozstępów a tak nie jest.

Z wiekiem włókna kolagenowe tracą na jakości, czego efektem są zmarszczki. Ten proces możemy jedynie opóźnić i nieznacznie złagodzić. Podobnie ma się rzecz z rozstępami.

Warto dbać o siebie ale nie warto wierzyć w cuda :-)

Poza tym brzuszki są różne. Niektóre płaskie jak deska, z cienką tkanką tłuszczową, inne lekko wypukłe z tłuszczykiem, różnie też reagują na gwałtowne rozciąganie.

W pierwszej ciąży niczym się nie smarowałam i nie mam po niej ani jednego rozstępu.

Witajcie,

mam dziś kiepski humor. Co telefon czy mail, to same problemy.
Usiadłam do bb by poprawić humorek :-)
Oj a tu różne dolegliwości i rozstępy :szok:
Odnośnie rozstępów, to ja też już panikuję. Wczoraj sprawdzałam się na brzuszku. Mam sporą nadwagę, teraz dodatkowe kg no i mam tendencje do ich nabywania. Faktycznie pozostanie kombinezon nurka.
W każdym razie nie przestaję się smarować.

reklama
no tak u kazdej skora sie rozciaga, ale podobno jak swedzi to znaczy poprostu ze nastepuje to szybko/ zbyt gwaltownie i jest duze prawdopodobienstwo ze popeka, tak przynajmniej czytalam w ksiazce ktora dostalam od poloznej.
pozatym to dzien dobry ;)

zgadzam się w 100%:tak:
mnie zaczęła swędzieć ze 2 tyg przed terminem porodu a później wyszły rozstepy , to był raczej świąd z lekkim bólem...

hope:rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:
ja takiej maści nie widziałam:-p:-p:-p:-D

Do góry