reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2011

Karolka gratuluję :tak:

A ja coś nie bardzo mogę uwierzyć w tą moją ciążę, nic mnie nie boli, nawet przestał pobolewać brzuch krzyż, czuję się zdecydowanie za dobrze :-D Zrobiłam wczoraj drugi test i jest grubaśna krecha, ale ta moja dzidzia to sobie jakieś jaja robi w chowanego.
Idę w poniedziałek do gina, nie zobaczę, nie uwierzę :rofl2:

reklama
Karolka gratuluję :tak:

A ja coś nie bardzo mogę uwierzyć w tą moją ciążę, nic mnie nie boli, nawet przestał pobolewać brzuch krzyż, czuję się zdecydowanie za dobrze :-D Zrobiłam wczoraj drugi test i jest grubaśna krecha, ale ta moja dzidzia to sobie jakieś jaja robi w chowanego.
Idę w poniedziałek do gina, nie zobaczę, nie uwierzę :rofl2:

Hope - ja też tak chwilami czuję... jest ta kropeczka, czy nie?? wszystko wskazuje na to, że jest, ale dopóki jej nie zobaczę, to jakoś tak dziwnie

Dziewczyny, oświećcie mnie, bo już głupieję:
czytałam książkę, mądrą ;), no i czytając rozdział 1-4tc natknęłam się na zdanie, mówiące, że jesteś miesiąc (4tyg) w ciąży, czyli 2 tyg od zapłodnienia... no to kurde jak to się w końcu liczy, od momentu poczęcia, czy od 1 dnia@??? Bo skoro mi mijają jakieś 4 tygodnie właśnie, to wg tego jestem w 6 tc!! a wizytę u gina mam na 30 września, bo skoro w 7 tc może być pierwsza...a tu może się okazać, że to wg medycznych obliczeń (bez sensu wg mnie) to bedzie już 9 tc!!

Ostatnia edycja:
Lepidoptera- lekarze wiek ciąży liczą od pierwszego dnia ostatniej @

a tak w ogóle, to się zastanawiam czy powinnam być na majówkach...:zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Karola85 - witam i gratuluję

lepidoptera- Ciążę liczy się od ostatniej miesiączki - bo w tym właśnie cyklu doszło do zapłodnienia. Jest to o tyle logiczne, że ilość czasu jaka minęła między miesiączką a owulacją jest trudna do określenia. Przyjmuje się jednak, że owulacja nastąpiła około 14 dnia cyklu. Dlatego wiek zarodka jest młodszy o dwa tygodnie niż ciąży. Do zapłodnienia mogło dojść jednak później, bo cykl mógł być dłuższy, a plemniki "żyją" nawet do 72 godzin, lub wcześniej jeśli cykl był krótszy. Żeby więc było łatwiej - bo przecież nie zawsze dokładnie wiadomo, kiedy był TEN moment - ciążę liczy się od ostatniej miesiączki.I każdy kalkulator ciążowy dostępny na necie liczy termin porodu od dnia OM .

myślę że też ten kalkulator dużo Ci pomoże
http://dziecko.haczewski.pl/index.php?cykl=28&dzien=28&miesiac=7&rok=2010&bg=000

U Nas dziś pięknie humorek dopisuje kawusia wypita i ogólnie gitara :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki, czyli wiek zarodka/płodu nie pokrywa się z wiekiem ciąży?? Dobrze rozumiem???
Bo termin porodu obliczyłam sobie łatwo (zobaczymy, czy lekarz go zweryfikuje), gdyż wiem, kiedy był szczyt śluzu w obserwacji cyklu, czyli dzień zapłodnienia (no o 1 dzień mogłam sie pomylić, bo tego nikt nie wie).
Czyli, pomimo, że do poczęcia doszło jakieś 4 tyg temu, jestem w 6 tygodniu??
Futrzaczku - spojrzę na tą stronkę w domu, bo nie pamiętam terminu ost.@

Tak na prawdę, to już rozumiem, tylko to dziwne jakieś....
pewnie wprowadzone, żeby jakoś ułatwić obliczanie wieku ciąży dla wszystkich kobiet, bo różne są cykle itp.

Aha, a co to jest to OM???

No to mój bąbel ma już prawie 6 tyg wg tego (tzn. ma 4)
czy wszędzie tak opisują?? zdjęcia o ciąży też?? bo jesli tak, to mój już bardziej podobny do ludzi jest hehe

zobaczcie same:
http://www.ciazaporod.pl/ciaza_kalendarz_ciazy_galeria.html?galg_id=1393&ph_center02_page_no=15

Ostatnia edycja:
Witam was
Tak piszecie o datach porodu i teraz sama sie nad czyms zastanawiam.Na kazdym kalkulatorze jest pytanie dlugosc cyklu.I tu wlasnie nie wiem co pisac.Ostatn byl 27 dni ale wczesniej byly 26,23 i teraz nie wiem co pisac.

ewcia3004-Czemu mialoby cie nie byc na majowkach :sorry2:

Karola85-Witaj na majowkach:tak:

Futrzaczek-Wedlog kalkulatora ktory ty podalas wychodzi mi dala 16 maj a nie 18 jak dotychczas sadzilam.Juz sama sie w tym pogubilam i nic nie wiem:no::-D Dodatkowo jestem w 5 tyg.ciazy a nie 4 :-p

reklama
kama lekarze wiedza najlepiej jak wyliczyc cykl:tak:
o ile pytaja i o dlugosc cyklu i o OM...
oczywiscie ja tez mialam zroznicoweane bo wczzesniej zawsze mialam 8 @ a ostatnia mialam 24 i od tego dnia mi policzyla...
cykle mam przewaznie co 31-32 dni teraz byl dluzszy bo wiadomo...
a lekarz mi wczzoraj powiedzial ze jestem juz w 7tc...
a ostatnio jak bylam u innego lekarza to podal mi ta sama date co ja sama sobie wyliczylam:tak: takze...
roznie bywa....

Do góry