reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2011

jaipur - pierwsze słyszę, ze nie ma to nic wspólnego (zależy jaka wada). Stomatolodzy twierdzą inaczej, moja pediatra też. Owszem i ja i M mieliśmy problemy ze zgryzem, ale inne - zęby nie mieściły się z prostej linii - za mało rozrośnięta szczęka, szerokie zęby, u Zośki mam nadzieję, ze tego problemu nie będzie, bo dzięki karmieniu ładnie szczęka i żuchwa się rozrosły (są szpary między mleczakami).

reklama
Lepi a są takie krasnoludki?? Ja poproszę o podesłanie :):)

Ypra do roboty mówisz, chce Ci się :-p

Jaipur mi też się nie chce ale zawzięłam się i tyle. Dziś pokończę co tam mi zostało i znów spokój na jakiś czas będzie:) ty cwaniaro masz pomagiera więc Tobie może się nie chcieć :-p

Styna jak tam dzisiaj Twoje plecy????

Witam się i spadam z piżamy wyskoczyć bo to chyba pora :-D

lepi smoczki z cienką szyjką nie mają nic wspólnego z wadami zgryzu, te starszego typu może owszem, ale słyszałam od pediatry ,że to trochę demonizowanie. Ortodonta powie Ci to samo, ale taki w miarę nowoczesny, że większą role gra tutaj budowa podniebienia i układanie języka(bo to on wypycha zęby) niż smoczek.Dużo gorzej jak dzieciak ssie kciuk, bo zaczepia nim o zęby od środka i wypycha, a nie ma oparcia na zewnętrznej stronie zębów, więc ciągnie na zewnątrz.Smoczek ma tarczkę która trochę niweluje ta siłę.
Ale oduczać od monia trzeba, bo potem dzieciak zamiast gadać do ssie monia.Nie na darmo monio u nas ma ksywkę "zatyczka". Jak widzę dzieciaka 2 lata w moniem w dzień, to szkoda mi go, bo pretensje mają do niego ,że mało gada a zatykają go.
jolek no bo ja cwaniara jestem:-D

Ostatnia edycja:
Jaipur poprosiłam po 2 minutach stwierdził że go palce bolą.
Jolek ciut lepiej, ale nadal mam problem z podniesieniem Nadii.
Lepi zgadzam sie z Jaipur są smoczki specjalne smoczki ortodontyczne Nadii tylko takie kupuję i one nie powodują wady zgryzu. No ale fakt faktem lepiej oduczyć dziecko od smoka zanim skończy 17 miesięcy ponoć później już trudniej oduczać od wszystkich przyzwyczajeń.

no właśnie ja chce oduczać głownie dlatego, że zdaję sobie sprawę z tego, że potem będzie trudniej. Mamy fajowy smoczek najcieńszy na świecie:-) i wady zgryzu jako tako się nie boję. Spróbuję z tym obcięciem smoka.

Bry :-)

Styna w takim układzie Purchawa się przyłącza i przybija pionę, bo próbuje otwierać drzwi od mieszkania a jak tylko korytarz jest dostępny, pędzi na dwór sama i nie ogląda się za siebie :-D W sklepie podobnie, mama robi papa i idzie w swoją stronę, Jagoda w swoją :sorry:

Z tym smoczkiem jest jak Jaipur mówi, obecne smoczki nie robią wielkiej szkody. Szkodę robi kciuk. Już o tym wielokrotnie pisałam, smoczek zawsze można wyrzucić, kciuka dziecku nie odrąbiesz. Zuzia ssała smoczek przed snem do 3,5 lat, odstawienie było łatwe i bezproblemowe, smoczek zabrał specjalny krasnal z bajki dla nowych, małych dzieci i po kłopocie. Podobnie odstawiłam ją od piersi w wieku dwóch lat, cycuś się zepsuł - posmarował (musztardą;-)) i zaakceptowała to od ręki.

Ktoś wcześniej pisał o ziółkach? Mój parapet a na nim mięta, melisa, oregano, tymianek, cząber, ostre papryczki, pietruszka, szczypior, bazylia, rozmaryn i majeranek :-)

Ostatnia edycja:
No niestety my mamy kciuka;/ i niewiem jak odzwyczaje mala. Chociaz moj brat ssal do 5-6 rz nie pamietam teraz i zeby ma proste to mam nadzieje ze chociaz tyle bedzie dobrze po wujku. Ale jak odzwyczaic niewiem nie mam pomyslu;/ smoka niechciala brac

reklama
Hope a marychę też tam masz ?? :-D;-)

Karolq współczuję tego kciuka. Szukałaś może jakiś sposobów na oduczenie w nacie??

Do góry