reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

reklama
Witam w pochmurny dzień mamusie, szczególnie cichac18:-)
LADYLI u mnie często występują migreny (dodam, że przed ciążą ich nie miewałam) i to właśnie sam gin powiedział mi żebym nie przeczekiwała bólu, bo ten ból będzie wpływał też na dzidziusia, a to jest jeszcze gorsze niż apap, jak zacznie boleć 1 tabletka, po godzinie jeśli nie przestanie 2 tabletka apapu, jeśli i to nie pomoże to po ok 2 godz paracetamol, absolutnie nie pół tab, bo to i tak nie pomoże. Wiesz jeszcze tak sobie myślę ja mam przepuklinę kręgosłupa i problemy z tarczycą, z którymi walczę już kilka lat i ten ból pleców też może mieć wpływ na to, że boli Cię tak głowa, jeśli Ci nie przejdzie może warto skonsultować się z neurologiem.
Gratuluję kopniaczków, ja czekam;-) i czekam....

Dzięki dziewczyny za rade, dziś odpukać nie boli głowa a faktycznie wczoraj te bóle to tak jak migrenowe bo cały dzień miałam również tak zwanego kapcia w ustach nic nie pomagało gumy ,płukanie, jedynie co pomagało to jak coś zjadłam to chwile miałam spokoju i normalny posmak w buzi. ale dziś wróciłam do formy zaraz przyjedzie przyjaciółka z 5mc synkiem , zrobiłam dla nas jabłka pod kruszonką i mamy tyle sobie do opowiedzenia że chyba do wieczora nie wyjdzie :)

Witaj CICHACzu ;-)
bole glowy mam sporadyczne, ale sa do zniesienia, nie bralam jeszcze tabsow. Ale jasne, nie ma co sie meczyc, gdyby bol byl nie do wytrzymania, tez bym brala. Kasia, nie wiem czy wiesz, ale substancja czynna w apapie jest wlasnie paracetamol, czyli to to samo.
Na stojaco jeszcze nikt nie pukal do mnie.

Kurcze a może macie jakieś sposoby na ból głowy??
bo ja od wczoraj od 17 nieustanie boli mnie głowa ale to tak że nie mogę znieść wczoraj koło 19 zażyłam apap i pomogło na jakieś 30 min i potem znowu to jak o 22 kładłam się spać to byłam wykończona bólem i zasnęłam w 5 min ale za to w nocy to masakra jak obudziłam się o 24 na siku to nie umarłam dojść do łazienki bo ból był okropny zasnęłam ale i tak co chwile się budziłam a do tego nad ranem koło 6 strasznie mnie bolało z boku kręgosłupa ale zasnęłam i do 9 w miare było ok . ale jak zaczęłam chodzić to znów mega ból pleców nie wspominając o głowie, z tej desperacji znów wzięłam apap i troszkę pomogło pojechałam na chwile do mamy posmarowała mi plecy maścią i na szczęście przeszło ale głowa ani myśli ból przejść i już płakać mi się chce z tej bezsilności mam nadzieje ze noc prześpię i jutro będzie piękny dzień bez bólu.

Cześć, też tak miałam przez kilka dni, w końcu kupiłam sobie takie kompresy żelowe chłodzące z apapu, kładłam to na czoło idąc spać i pomogło.

a u mnie jakaś tradycja juz chyba....
w pierwszej ciąży ok 20 tygodnia musiałam wyrwać zęba i wszystko wskazuje na to że teraz też będę musiała wyrwać:szok:
muszę przystopować z dziećmi bo szczerbata już niedługo będę:-D

kurcze boliiiiiii...... idę dzwonić do dentysty,,,,,,,,,

Witam dziewczyny a w szczególności nową mamusie:)
Dokładnie Mokito w Apapie też jest Paracetamol i to w takiej samej dawce a 'apap' to tylko nazwa handlowa leku tak samo jak np. Codipar, Panadol itp.
Większość, jeśli nie wszystkie odpowiedniki/ zamienniki mają dawkę 500 mg Paracetamolu.
Dawka ''bezpieczna'' dla kobiet w ciąży to 1000 mg, czyli 2 tabletki na dobę.
A oto jeszcze co znalazłam w ulotkach:

Ciąża i laktacja

Paracetamol przenika przez barierę łożyskową oraz do pokarmu kobiecego. Należy unikać jego stosowania, jednak w razie konieczności w dawkach terapeutycznych wydaje się, że jest bezpieczny w krótkotrwałym leczeniu w ciąży i okresie karmienia piersią.
Stosowanie preparatu u kobiet w ciąży jest możliwe tylko w razie zdecydowanej konieczności.
Przed zastosowaniem preparatu w okresie ciąży lub w okresie karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem.

reklama
KikaRika, Mokito tak wiem, oczywiście że paracetamol to skład apapu tak jak piszecie powyżej, ja absolutnie nie namawiam do zażywania leków przeciwbólowych, każda z nas sama musi podjąć decyzję oczywiście w porozumieniu z lekarzem, ale taką opinię jaką umieściłam otrzymałam od dwóch ginekologów. Oczywiście jeśli nie zażywamy tych dawek, o których pisałam jednocześnie, a w odstępstwie czasu kilku godzin, ważne też oczywiście, aby nie stało się to regułą, długotrwale, a doraźnie i w razie konieczności.
Dodam jeszcze, że lekarz, do którego chodzę jest dość sceptycznie nastawiony do wszelkich leków, nawet ostatnio zapytałam o witaminy, bo z tego, co czytam na forum znaczna część z Was je bierze, ale powiedział, że nie widzi takiej potrzeby.

Zgadzam się w 100% z dziewczynami, że przed zastosowaniem jakiegokolwiek preparatu, czy to leki, zioła, witaminy lepiej zasięgnąć porady u lekarza prowadzącego:tak:

Do góry