reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Luty 2012

Dee Kacper śpi na brzuszku jak go położę, czyli na śpiocha brzuszek zalicza :tak: ale jak ma czas aktywności... masakra, moment poleży i zaraz wielki wrzask. Więc ja nie wiem kiedy mam go w czasie aktywności na brzuszku trzymać.

Dziewczyny, może doradzicie jak sobie z nim poradzić. Wiem, że leżenie na brzuszku i ćwiczenie główki jest ważne, ale jeśli on płacze, znaczy wrzeszczy to nie daję sobie rady i przewracam go na plecki.
U nas to samo i pamiętam przy synu też były z tym problemy, potem miał problem, że jak mu sie podawało rączki, to nie chciał się dźwigać, ale poćwiczyłam z nim podnoszenie tzn dawałam mu kciuki i łapałam resztą ręki za nadgarstki i powolutku pokazywałam jak się podnosi i chwila i załapał i na następnej wizycie u lekarza bardzo ładnie się podnosił i pani doktor pochwaliła, że widać że na brzuszku ćwiczy a w ciągu dnia może 30 minut na brzuchu leżał.. po prostu inne ćwiczenia z nim wykonywałam, póki co wiadomo z małą takieo podnoszenia nie można, ale jak będzie miała opory przez wstawaniem, to wiem co robić.. oczywiście nie wykluczam leżenia na brzuszku..

kurcze, jestem załamana. Wczoraj bylismy u neurologa i dostalismy skierowanie na rehabilitacje. Mała ma zaburzenie napięcia mięśniowego. Ehh... Cała noc przepłakałam. Moze przesadzam ale jakoś nie umiem sobie z tym poradzic i siebie obwiniam za to. :(
my chodzimy na rehabilitacje nóżek, bo miała bardzo mocno odgięte stópki w kierunku łydek (ułożenie w brzuchu) i teraz po 3 tygodniach jest niebo a ziemia.. naprawdę rehabilitacja działa cuda... plus plastry na nóżki i masaże w domu:)

my chrzciny zrobimy w nowym domu czyli gdzieś we wrześniu najszybciej.. tutaj w mieszkaniu raczej się nie pomieścimy.. na chrzcinach syna było 15 osób i było bardzo ciasno.. a teraz być 15 plus 5 dzieci..

reklama
Z tym lezeniem na brzuszku to i u nas problem:/ mala jest tak leniwa, ze nie pomagaja porozstawiane obrazki, gilgotki, glos mamy ( taty) ona poprostu lezy upatrzy sobie jakis punkt i tyle:/ a jak jej sie znudzi do w ryk... Staram sie ja klasc przynajmniej tyle ile moge... Chociaz jak zobaczylam Tita- Mitry to szok jak on pieknie trzyma glowke!!

Ostatnia edycja:
Witam
U mnie trochę lepiej gorączki już nie mam, ale gardło strasznie boli zaraz idę do internisty,potem z Martą do pediatry, bo ma brzydką pupę mnóstwo krostek i taki jakby pryszcz:zawstydzona/y:Wieczorem jeszcze z Anią do okulisty czyli dzień pod znakiem lekarzy. A no i rano byłyśmy na usg bioderek- wszystko ok
Blair nie martw się na zapas dużo dzieci ma zaburzenia w napięciu mięśniowym
Nie wiecie, co z Olcią chyba jej koło tygodnia już nie było?

Witajcie. U Nas ok. Kubuś już zdrowy ;) jutro śmiga do przedszkola (ma mieć zdjęcia grupowe na pamiątkę z przedszkola). Nie może go zabraknąć :p Filipek też dobrze, w weekend byłam na mokotowie (sobota i niedziela) małego męczył brzuszek, na szczęście herbatka rumiankowa i kropelki Infacol z działały cuda ;)

Blair - mój mały ma obniżone napięcie mięśniowe. Wczoraj byłam u rehabilitanta (hehe a jaki lekarz przystojny :-) ). Zlecił Nam rehabilitację 10 spotkań. Pierwsze mamy po świętach. Po wszystkich na kontrol do niego. Co do USG przedcięmiączkowego - skierowanie dostałam od neurologa, tak samo jak skierowanie do rehabilitanta. Na USG idę 4.04 do szpitala na Niekłańską.

Cyśka - a Ty z małym u neurologa byłaś? poproś go o takie skierowanie.

magdabb - Śliczna córcia ;) a nie za zimno małej bez czapeczki? ja swojemu zakładam...

geniusia - fajne te książeczki. Ale takie obrazki można takie zrobić samemu :) tylko jest troszkę z tym zabawy :D Ale w sam raz zabawa dla starszego dziecka :p

Głowa mnie dzisiaj coś boli - pewnie znów ciśnienie skoczyło lub jest za niskie. Filip mi śpi co chwila. Jakiś senny dzień ma. Moja klucha słodziutka ;)

Miłego wtorku życzę, buziaki

Mama- dziekuje. u nas temp. w cieniu 21c a w sloncu pewnie kolo 24-25c bylo. Dzisiaj juz troszke wiatr wieje to i czapeczka jest:)) ale chce mala troszke hartowac:p tutaj dzieci z golymi stopkami juz jezdza ze o czapkach nie wspomne:) ja az tak daleko bym soe nie posunela, ale czapke bedziemy sciagac:)

Blair, my tez chodzimy na rehabilitację, w sumie dla dziecka to bardziej zabawa, u nas tylko raz w tyg, ale sama codziennie tez cwicze i córcia bardzo to lubi, a chyba najbardsziej masaz po kapieli :) Blair, dlaczego się o to oskarżasz, przecież żadna matka nie ma na to wpływu... szkoda ze tylko terminy takie odlegle na NFZ, u nas na szczescie bez kolejek, termin na pierwsze zajecia mialam po tygodniu

co do usg głowki, u nas robią to wszystkim dzieciom, ale jakby nie robili juz dawno bym byla u lekarza prywatnie, niestety tak jak pisze krisowa, u nas zaklada sie ze wszystkie dzieci sa zdrowe :/ mnie nawet pediatra przed szczepieniem nie zapytal o stan dziecka, o to usg, dwa razy przylozyl sluchawke do cialka, spojrzal w buzke i tyle, byle szybko i na odwal...

Ani83, dzisiaj tez byla tak jak zwykle tylko jedna pobudka i to o 5 nad ranem takze dziecie dba o wypoczynek mamusi :) ale ja tak wczesnie nie klade spac jak Ty, myje dopiero ok 21 - 21.30, wtedy karmienie jest po 22 - i corcia przesypia do 8, 9 rano z ta jedna pobudka :) u nas sprawdza sie wprowadzenie stalego schematu dnia, teraz czekam az to jedno karmienie wypadnie, bo czytalam ze dzieci powyzej 5 kg nie potrzebuja juz nocnego karmienia, a ja nawet nie mam czasem juz sily na to jedno

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Czesc Dziewuszki!
betibeti nie tylko z brzucha na plecy sie lobuziak przewraca. On jest bardzo silny i sie nogami odkopuje. Wogole macha tymi szkitami jak wariat.
blair90 moj Martino tez rehabilitacje bedzie mial, tylko on ciagle w lewa strone zwrocony.
Dee super, ze maz prace dostal. A Ty na pewno sobie poradzisz.
Ciagle probuje Martino w jakis grafik wstawic (w kogo sie to dziecko wdalo?) i jak go przetrzymuje ze spaniem czy jedzeniem to robi buzke w podkowke i zaczyna plakac i sie zalic. A wyrodna matka w smiech - no bosko to robi. Musze zgrac zdjecia z aparatu to cos powstawiam.

mama2006 - do neurologa dopiero idziemy 02.04 to się dokładnie dopytam o to USG przezciemiączkowe i poproszę o skierowanie.Nie wiedziałam że naurolog może takie wystawić.Ale dzięki wielkie za info:-)

ech kochane...co ja bym bez Waszych rad i podpowiedzi zrobiła...wszystkim bardzo dziękuję!!

reklama
blair ja nie wiem czy waga urodzeniowa ma tu jakiś wpływ, bo jeśli prawidłowo miałaś obliczony tp, to dziecko rodząc sie 4 tygodnie przed terminem, miało mniej czasu na rozwój

cyśkato u jakich ty specjalistów byłas, może Ci coś moge podpowiedziec... neurolog u nas wyrażał na piśmie dla mnie i pediatry zgodę na szczepinia

chouette ale jesli dziecko rodzi sie w terminie to nikt na usg przezciemiaczkowe nie kieruje jesli takowe w pierwszych dniach zycia wyszlo poprawnie. niestety :(

usg przezciemiaczkowe dla wczesniakow jest bardzo wazne, bez wykonania go w pozniejszych tygodniach zycia nie powinno sie szczepic, gdyz skutki uboczne to drgawki i bezdechy... oczywiscie nie w kazdym przypadku ale rryzyko jest duze

cyska, blair, a gdzie rodzilyscie swoje dzieciaki??
ja mialam rodzic w Wołominie ale po tym jak w 31 tc trafilam z cisnieniem i ordynator nie pozwolil mi do nich wracac przed 36 tc, zdecydowałam sie na osrodek referencyjny, Adam mial tam opieke profesjonalna i dziękuję Bogu że tam mnie skierował lekarz prowadzacy (choc tyle sie zrehabilitowal po tym jak źle przeprowadził moją ciążę)

Ostatnia edycja:
Do góry