reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutówki gotują

reklama
no ja też gotuję tylko jak młody w domu chory siedzi. W tygodniu to wszyscy jadamy poza domem, M i ja w pracy a Maćko w żłobku. Z resztą tam mu bardziej smakuje :sorry: potrafi i 2 dokładki zjeść, a moją kuchnię to najczęściej kontestuje. Łaskawie od czasu do czasu zje jakąś zupkę. A w weekendy to częściej M gotuje niż ja :-p ostatnio wyżywa się na grillu, kt óry mi już uszami wychodzi.
 
Sałatka brokułowa Moniki


  • brokuł 1 szt
  • puszka kukurydzy
  • ogórek zielony 1 szt (taki większy)
  • feta 1 opakowanie
  • jogurt naturalny
  • majonez
Brokuły podzielić na nieduże różyczki, głąb raczej odrzucamy, mniejsze łodyżki można dodać do sałatki, ale najpierw pokroić na nieduże kawałki. Fetę, jeśli była w kostce, pokroić na kostki ok. 1 cm lub poszarpać tak mniej więcej na wielkość. Ogórek pokroić na kawałki (kroiłam w kostkę mniej więcej wielkości tak jak fetę). Wszystkie składniki wrzucić do salaterki. Doprawiamy jogurtem i majonezem w równych proporcjach, ilość wg uznania; ja osobiście dodałam tyle, aby składniki ładnie się wymieszały, a żeby nie pływało wszystko majonezie-jogurcie. Nie doprawiałam przyprawami.
 
Marchewka duszona z ananasem


  • 3/4 kg marchewki
  • mały kawałek imbiru
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • pieprz, sól
Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku zagotować wodę, wrzucić plastry marchewki na ok. 2 minuty. Odcedzić. Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozgrzać masło i ok. 1 minuty smażyć starty imbir, potem dodać do tego marchewkę. Razem dusić 5-7 minut, cały czas mieszamy, aby sie nic nie przypaliło. Ananasa pokroić na niezbyt duże kawałki. Na patelnię wlać 2 łyżki wody, dodać ananasa i smażyć jeszcze 5-7 minut. Doprawić sola i pieprzem.


To inny sposób na marchewkę do obiadu. Już nie pamiętam z czym to jedliśmy, czy z mięsem czy ziemniakami, na pewno było smaczne :-)
 
heh to moze ktoras ma jakis pomysl co zrobic z okolo 40 dkg rozmoczonej fasoli, ktora nie zmieściła sie do fasolowej?
 
pastę fasolowa do kanapek ;-) jeśli dopiero będziesz gotować, dodaj do gotowania kminku w ziarenkach (jeśli lubisz), wtedy jest szansa na mniejsze wzdęcia po fasoli ;) jak już fasola przestygnie, zblenduj (lub przetrzyj) dodaj posiekanej zieleniny np. natka, szczypiorek, koperek, dodaj sól, pieprz do smaku i wegetariańska pasta do kanapek gotowa. My coś takiego zrobiliśmy tylko że z soczewicą :-)
 
Sałatkę brokułową na pewno wypróbuje, będzie dobra do pracy:) A ja dziś upiekłam sernik, lekko cytrynowy na krucym spodzie pieknie wyrósł i prawie nic nie oklapł:) W domku pachnie pięknie:) Na obiad poszłam na łatwiznę i rozmroziłam kotlety z piersi z kurczaka zamrozone kilka tygodni temu jak zrobiłam za dużo, do tego pomidorki i kilka młodych ziemniaczków prosto, ale smacznie:):)
Edyta w tygodniu przymierzam sie do Twoich ciasteczek owsianych:)
 
reklama
Edyta ja dzisiaj zrobiłam nóżki z kurczaka w sosie ketchupowo-śliwkowym.Zmodyfikowałam troszeńkę( zamiast octu dałam sos Worcestershire) jemy jutro aż mi ślinka cieknie:-p
A to mój ulubiony przepis na kotleciki

składniki:


  • 500 g piersi kurczaka
  • ok. 200 g sera żółtego
  • ok. 250 g pieczarek
  • 1/2 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 jajko (ewentualnie dwa małe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • tarta bułka lub płatki owsiane
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia


wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić na malutkie kawałki.
Ser zetrzeć na tarce, a pieczarki drobno pokroić, albo również zetrzeć.

Wrzucić wszystko do dużej miski, wbić jajko (albo dwa), dodać mąkę (jeśli wbijecie dwa jajka, można nawet dodać 2 łyżki mąki, z mąką lepiej się klei), doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Z gotowej masy formować nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Lekko je spłaszczyć, wtedy szybciej upieką się w środku.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na średnim ogniu z obu stron.
 
Ostatnia edycja:
Do góry