reklama
no ja też gotuję tylko jak młody w domu chory siedzi. W tygodniu to wszyscy jadamy poza domem, M i ja w pracy a Maćko w żłobku. Z resztą tam mu bardziej smakuje potrafi i 2 dokładki zjeść, a moją kuchnię to najczęściej kontestuje. Łaskawie od czasu do czasu zje jakąś zupkę. A w weekendy to częściej M gotuje niż ja ostatnio wyżywa się na grillu, kt óry mi już uszami wychodzi.
Sałatka brokułowa Moniki
- brokuł 1 szt
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony 1 szt (taki większy)
- feta 1 opakowanie
- jogurt naturalny
- majonez
Marchewka duszona z ananasem
To inny sposób na marchewkę do obiadu. Już nie pamiętam z czym to jedliśmy, czy z mięsem czy ziemniakami, na pewno było smaczne :-)
- 3/4 kg marchewki
- mały kawałek imbiru
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- pieprz, sól
To inny sposób na marchewkę do obiadu. Już nie pamiętam z czym to jedliśmy, czy z mięsem czy ziemniakami, na pewno było smaczne :-)
pastę fasolowa do kanapek ;-) jeśli dopiero będziesz gotować, dodaj do gotowania kminku w ziarenkach (jeśli lubisz), wtedy jest szansa na mniejsze wzdęcia po fasoli jak już fasola przestygnie, zblenduj (lub przetrzyj) dodaj posiekanej zieleniny np. natka, szczypiorek, koperek, dodaj sól, pieprz do smaku i wegetariańska pasta do kanapek gotowa. My coś takiego zrobiliśmy tylko że z soczewicą :-)
Paluszek_
Fanka BB :)
Sałatkę brokułową na pewno wypróbuje, będzie dobra do pracy A ja dziś upiekłam sernik, lekko cytrynowy na krucym spodzie pieknie wyrósł i prawie nic nie oklapł W domku pachnie pięknie Na obiad poszłam na łatwiznę i rozmroziłam kotlety z piersi z kurczaka zamrozone kilka tygodni temu jak zrobiłam za dużo, do tego pomidorki i kilka młodych ziemniaczków prosto, ale smacznie
Edyta w tygodniu przymierzam sie do Twoich ciasteczek owsianych
Edyta w tygodniu przymierzam sie do Twoich ciasteczek owsianych
reklama
Antila
30-tki , przyszłe mamusie
Edyta ja dzisiaj zrobiłam nóżki z kurczaka w sosie ketchupowo-śliwkowym.Zmodyfikowałam troszeńkę( zamiast octu dałam sos Worcestershire) jemy jutro aż mi ślinka cieknie
A to mój ulubiony przepis na kotleciki
składniki:
wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na malutkie kawałki.
Ser zetrzeć na tarce, a pieczarki drobno pokroić, albo również zetrzeć.
Wrzucić wszystko do dużej miski, wbić jajko (albo dwa), dodać mąkę (jeśli wbijecie dwa jajka, można nawet dodać 2 łyżki mąki, z mąką lepiej się klei), doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Z gotowej masy formować nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Lekko je spłaszczyć, wtedy szybciej upieką się w środku.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na średnim ogniu z obu stron.
A to mój ulubiony przepis na kotleciki
składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- ok. 200 g sera żółtego
- ok. 250 g pieczarek
- 1/2 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 jajko (ewentualnie dwa małe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- tarta bułka lub płatki owsiane
- natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na malutkie kawałki.
Ser zetrzeć na tarce, a pieczarki drobno pokroić, albo również zetrzeć.
Wrzucić wszystko do dużej miski, wbić jajko (albo dwa), dodać mąkę (jeśli wbijecie dwa jajka, można nawet dodać 2 łyżki mąki, z mąką lepiej się klei), doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Z gotowej masy formować nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Lekko je spłaszczyć, wtedy szybciej upieką się w środku.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na średnim ogniu z obu stron.
Ostatnia edycja: