galwaygirl
Mamusia Piotrusia
PASZTET:
300g surowego boczku
300g łopatki lub karkowiny
1 duże udo z kurczaka (takie całe, a nie sama pałka)
3-4 wątróbki z kurczaka
1 cebula
1 bułka ususzona
5 ziaren ziela angielskiego
1 spora marchew
1 pietruszka
1 duże lub 2 mniejsze jajka
sól, pieprz do smaku
Do dużego garnka z gotującą się wodą wrzucić boczek, łopatkę, udo, nakrojoną na 4części cebulę, marchew, pietruszkę i ziele angielskie. Gotować 40-50 minut (aż mięso zmięknie) a pod koniec gotowania wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. W sumie max godzinę.
Wyjąć mięso i warzywa, (cebulę i ziarna wyrzucić). Suchą bułkę namoczyć. Wystudzone mięso, marchew i pietruszkę zmielić na papkę, w maszynce 2-3 razy lub blenderem raz. Dodać odciśniętą bułkę, sól, pieprz do smaku tylko nie przesolić, pasztet woli mniej niż więcej soli, no i na koniec jajko, wymieszać dokładnie, przełożyć do keksówki i piec 45min w temp 180stopni, można przykryć papierem by się nie przesuszył za mocno. Ja mam termoobieg i bez przykrycia super wychodzi.
Smacznego
300g surowego boczku
300g łopatki lub karkowiny
1 duże udo z kurczaka (takie całe, a nie sama pałka)
3-4 wątróbki z kurczaka
1 cebula
1 bułka ususzona
5 ziaren ziela angielskiego
1 spora marchew
1 pietruszka
1 duże lub 2 mniejsze jajka
sól, pieprz do smaku
Do dużego garnka z gotującą się wodą wrzucić boczek, łopatkę, udo, nakrojoną na 4części cebulę, marchew, pietruszkę i ziele angielskie. Gotować 40-50 minut (aż mięso zmięknie) a pod koniec gotowania wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. W sumie max godzinę.
Wyjąć mięso i warzywa, (cebulę i ziarna wyrzucić). Suchą bułkę namoczyć. Wystudzone mięso, marchew i pietruszkę zmielić na papkę, w maszynce 2-3 razy lub blenderem raz. Dodać odciśniętą bułkę, sól, pieprz do smaku tylko nie przesolić, pasztet woli mniej niż więcej soli, no i na koniec jajko, wymieszać dokładnie, przełożyć do keksówki i piec 45min w temp 180stopni, można przykryć papierem by się nie przesuszył za mocno. Ja mam termoobieg i bez przykrycia super wychodzi.
Smacznego