reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutówka u lekarza

Joasiek te krwawienia dłuższe są prawdopodobnie spowodowane Cerazette, niektóre dziewczyny się skarżą, że maja przy nich krwawnienie prawie cały miesiąc. Może stąd to osłabienie :confused:

Ja czuję się rewelacyjnie, nawet zmęczenia wiosennego nie czuję jak co roku. Ale krwi nie badałam ani sobie ani Oliwce.

Rozmawiałam ze szwagierką, jest stomatologiem. Powiedziała mi, że matka karmiąca traci więcej wapnia niż w ciąży, bo ok 2000 mg, dlatego muszę uzupełniac tabletkami, jak nie mogę jesc nabiału. Muszę sobie kupic jakies tabletki z wapniem.

reklama
martula25: wczoraj też właśnie odkryłam, że na udach mam pełno takich drobnych żyłek, pewnie też powinnam zacząć brać rutinoscorbin na to :dry:

Patch: ten Biofer jest bez recepty? Jeśli masz go w domu, to napisz proszę ile żelaza zawiera?

Kasiad: No toś mnie pocieszyła... A właśnie dzisiaj krwawienie wróciło :wściekła/y: A ja bym na okrągło spała i spała z tego zmęczenia, czuję się jak mucha w smole :baffled:

Joasiek, zastanów się, czy to liche samopoczucie nie zaczęło się, kiedy zaczęłas brac tabletki.
Poczytaj sobie na jakmś forum, gdzie dziewczyny piszą o reakcjach na Cerazette, jedne reagują super, a inne mają ciągłe krwawienia, stany depresyjne i złe samopoczucie. Musisz sprawdzic czy to od tych leków (chyba nie ma innego sposobu jak je odstawic na jakis czas, ale to chyba po całym opakowaniu :confused: ) a jak się okaże, że przyczyną są właśnie Cerazette to poszukac innego sposobu na zabezpieczanie się. No chyba, że tak reagujesz na przesilenie wiosenne :confused:

Kasiad: No zobaczymy, możliwe że masz rację? Akurat własnie przestaję je zażywać, bo to bez sensu... już 2 razy zdarzyło mi się zapomnieć o tabletce, ginek mi mówił że jak miesiączka wystąpi to ich skuteczność spada, jeszcze do tego mnie tym spadkiem produkcji mleczka postraszyłyście :-p Ale morfologię zrobię chyba tak, czy siak, bo mam wrażenie ze to raczej niedobór żelaza czy czegoś w diecie, a nie skutek uboczny tych tabletek. Ja w swoim życiu brałam już wiele tabletek hormonalnych, o wiele mocniejszych bo złożonych, i na wszystkie dobrze reagowałam, nigdy nie wystąpił żaden skutek uboczny. A teraz ewidentnie czuję się osłabiona, do tego stopnia że boję się małą nosić bo często bardzo kręci mi się w głowie jak ją podnoszę. Coś podobnego czułam na początku ciąży.. ciągłe zmulenie, osłabienie i senność :nerd:

O kurcze, Joasiek, chyba w ciąży nie jesteś :szok: :confused: :szok:
Nie no w sumie to tragedia by nie była, ja przeżyłam, to i Ty byś przeżyła, ale nie życzę, jeśli tego nie planujesz, bo z pewnością to ciężka praca opiekowac się maluchem i być w ciąży a potem mieć dwójkę maluchów na głowie.
Ciekawa jestem czy po odstawieniu tabletek lepiej się poczujesz, ale badania sobie zrób tak czy inaczej, bo lepiej wyłapać jakieś niedobory i je szybko uzupełnic.

Joasiek, z tego co pamiętam to neistety Biofer jest na receptę. Nałykałam się róznego rodzaju tabletek z żelazem w czasie ciązy i raczej na wszystkie musiałam miec receptę. Więc najlepiej zrób morfologię i jak faktycznie będzie anemia, brak żelaza, to poproś ginekologa o receptę.

Macie rację, badania trzeba zrobić bo za chwilę jak czegoś ze sobą nie zrobię, to już tylko będę leżała z małą przy cycku i na nic więcej nie będe miała siły.
Kasiad a Ty sobie nawet tak nie żartuj, bo aż mnie ciarki przeszły :szok: :-p

Joasiek, biofer nie jest na receptę, choć nie wiem czy jak masz receptę to nie jest trochę tańszy... Wyrzuciłam opakowanie, ale jest tam mała dawka żelaza, bo w ciąży musiałam jeść po 2 tabletki trzy razy dziennie- dla porównania hemofer tylko raz dziennie jedną tabletkę.

A ja biorę jedna tabletkę dziennie Ascoferu,poleciła mi znajoma położna i u mnie się sprawdził.Dobrze go toleruję,bo po Hemoferze to miałam mdłości.

reklama
kurcze nastraszylyscie mnie z ta anemia. ale faktycznie i mi sie czasem ciemno przed oczami robi....trzeba bedzie sie kiedys zbadac...

wczoraj mowilam ze nie jestem zmeczona, ale dzisiaj jestem i to bardzo, za bardzo sie przyzwyczailam ze Lailusia budzi sie tylko raz, gora dwa w nocy na karmienie, a tej nocy chyba ze 4 razy i to nie z glodu tylko jakiegos pobudzenia....no i caly dzien padam na twarz a odespac w dzien nie mialam okazji bo i w dzien LAila niezbyt spala...bardzo sie slini od wczoraj i jest taka zdenerwowana, moze to jeszcze nie zeby ale cos tam powoli moze sie w dziaselkach dzieje...

Do góry