reklama
Ruby_Charm
Fanka BB :)
Gorzej jeśli w takiej podróży by się coś stało, np jakiś wypadek lub coś takiego...Ja jestem na l4 i mogę wychodzić.
Czy te kontrole zdarzają się często? Mój mąż mnie ciągnie żeby jechać nad morze na tydzień i nie wiem co zrobić
Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom
Minia86
Ja jestem na l4 i mogę wychodzić.
Czy te kontrole zdarzają się często? Mój mąż mnie ciągnie żeby jechać nad morze na tydzień i nie wiem co zrobić
Tu jest konkretnie o kontrolach w ciąży
Link do: Czego dotyczy kontrola ZUS na zwolnieniu lekarskim w związku z ciążą
kruszynka28
Ojj nie zgodzę się, ostatnio właśnie coraz częściej są kontrole. W moim otoczeniu znam 3 osoby, które miały kontrole. Niby sprawdzają, czy ktoś sobie np nie dorabia. Ja mam L4 chodzące, ale np taki wyjazd hmm... trochę bym się bała, chyba, że między jednym L4 a drugim (masz 7 dni na doniesienie zwolnienia, w tym czasie wyjazd i siódmego dnia zanosisz)
@redline witaj
Co do zadyszki, masakra wchodzę po schodach i sapie
Jeśli chodzi o l4 każde, to prawda jest taka powiedzmy sobie szczerze, ze w każdym przypadku kontrol bierze się z "uprzejmości" innych, najczęściej zlecana jest przez pracodawcę, lub donosicieli- zazdrośników
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Nie mogę się zgodzić, kontrolę chodzą z zus ponieważ chcą i zresztą udaje im się odebrać zasiłek chorobowy. Można poczytać w gazetach ile zus potrafi zrobić rocznie oszczędności na odbiorze zasilkow. System w teorii jest losowy i komputerowy ale jakoś u tych którzy mają wyższe zasiłki zjawiaja się częściej.
Monisiek88
Kryszynka ten pomysl z tzw pomiedzy wydaje sie byc najrozsadniejszy
Ruby_Charm
Dokładnie. W dużej mierze kontrolują osoby które mają swoją działalność... Ale dużo jest kontroli osób które są zatrudnione na etacie. I nie znam osoby na l4 by nie miała kontroli z ZUS.Nie mogę się zgodzić, kontrolę chodzą z zus ponieważ chcą i zresztą udaje im się odebrać zasiłek chorobowy. Można poczytać w gazetach ile zus potrafi zrobić rocznie oszczędności na odbiorze zasilkow. System w teorii jest losowy i komputerowy ale jakoś u tych którzy mają wyższe zasiłki zjawiaja się częściej.
Aż tak? No mnie to nieco przeraża. A jak moja opieka (Mąż) musi wyjechać (wtedy zostaje sama, a rodzina daleko) to co mam zrobić chyba nie jestem wiązana do miejsca zamieszkania?
Popaprane to :/ wolałbym do pracy móc chodzić.
Mam dokładnie ten sam problem i też wolałabym pracować. Przegadalam już godziny z księgowymi, prawnikami i w Zusie i każdy zgodnie twierdzi że wedle prawa l4 to choroba i nie ważne że jest "chodzone" jeśli przyjdzie kontrola z ZUS to będziesz musiała się wytłumaczyć. Znam takich którzy się wytłumaczyli i było ok ale mam też koleżankę której zabrali zasiłek.
Ostatnia edycja:
reklama
Ruby_Charm
Pamiętaj o tym, że lekarze też dostarczają oryginał zwolnienia.No to by było najlepsze rozwiązanie- akurat w pon poszłabym po zwolnienie i zaniosła 7 dni później