reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamusie 2018

Ojj nie zgodzę się, ostatnio właśnie coraz częściej są kontrole. W moim otoczeniu znam 3 osoby, które miały kontrole. Niby sprawdzają, czy ktoś sobie np nie dorabia. Ja mam L4 chodzące, ale np taki wyjazd hmm... trochę bym się bała, chyba, że między jednym L4 a drugim (masz 7 dni na doniesienie zwolnienia, w tym czasie wyjazd i siódmego dnia zanosisz)

Też o tym myślałam jest tylko jeden problem ze lekarz może wysłać je wcześniej niż ty doniesiesz i już jest klapa! Chyba że masz lakarza z którym się dogadasz że wyśle za parę dni

reklama
Jak widać kontrole są rzeczywiście losowe. Przykład pierwsza ciąża 2008 poród. Zasiłek nie mały (dużo powyżej średniej krajowej)- zero kontroli- po porodzie, po macierzyńskim- l4 ortopedyczne- bolący kręgosłup ( kontrol po 30 dniach- zlecenie pracodawcy). Na pewno os na działalności są kontrolowane jako pierwsze w kolejności. Tak czy inaczej zastanawiam się czy miejsce zamieszkania nie ma także wpływu

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

W artykule mowa o podaniu miejsca pobytu. Chyba muszę się kopnąć do ZUS i zapytać o to. Przykładowo - Gwiazdkę mam spędzić sama? Czy jak mąż służbowo (nie wchodzi w jego wypadku w gre branie mnie ze soba) na miesiąc to samą wtedy być? Eh. Lepiej wtedy do rodziny.

Kłopotliwe to "wiązanie" :(

Jak widać kontrole są rzeczywiście losowe. Przykład pierwsza ciąża 2008 poród. Zasiłek nie mały (dużo powyżej średniej krajowej)- zero kontroli- po porodzie, po macierzyńskim- l4 ortopedyczne- bolący kręgosłup ( kontrol po 30 dniach- zlecenie pracodawcy). Na pewno os na działalności są kontrolowane jako pierwsze w kolejności. Tak czy inaczej zastanawiam się czy miejsce zamieszkania nie ma także wpływu

Kontrole bardzo wzmogly się odkąd jest 500+ :)

Najprościej i dla nas najspokojniej byłby wyjazd po prostu na urlopie, a nie na zwolnieniu.
Myślę, że te 5 dni urlopu nikt nie zbiednieje, a ile człowiek spokojniejszy na wyjeździe

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

W artykule mowa o podaniu miejsca pobytu. Chyba muszę się kopnąć do ZUS i zapytać o to. Przykładowo - Gwiazdkę mam spędzić sama? Czy jak mąż służbowo (nie wchodzi w jego wypadku w gre branie mnie ze soba) na miesiąc to samą wtedy być? Eh. Lepiej wtedy do rodziny.

Kłopotliwe to "wiązanie" :(

W święta nie kontroluja :) adres możesz zmienić ale na cały okres l4(podajesz gdzie przebywasz). Słyszałam że można do zusu zgłosić miejsce jeśli zmieniasz nawet na kilka dni ale u mnie w zus tego nie potwierdzili jak zapytałam czy mogę jechać na tydzień do mamy to usłyszałam że jak przyjdzie kontrola to będę się tłumaczyła bo adres w którym przebywam musi być na cały okres zwolnienia

reklama
@Joanka1 ja od miesiaca nie moge na raz umyc naczyc bo mi slabo sie robi, brakuje tlenu i serce wali. To samo mam jak stoje w miejscu i mowie. 3-4 zdania a mi juz slabo.
Ale jak chodze i mowie to jest okej. Zle po prostu znosze stanie.

@redline witaj :)
Hmm ja juz mialam sporo...eee...niech policze. 7tc, 8tc, 10tc, 12tc, 14tc.
To chyba 5 juz mialam jesli dobrze pamietam.

Do góry