reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

Dziewczyny, 7dpo.. jestem załamana 😫 czy to oznacza cykl bezowulacyjny? Tsh do konsultacji endo
Dziewczyny a możecie mi proszę powiedzieć jak wygląda monitoring w luxmedzie?
Powinnam umówić się na normalną wizytę, czy trzeba to jakoś wcześniej zgłosić / mieć skierowanie? Pewnie poprowadziłaby mnie moja gin ale właśnie się dowiedziałam że już nie przyjmuje 😫
Umówiłam się na jutro na teleporade do endo i nowego gina (oby okazała się spoko)..

reklama
Powinnam umówić się na normalną wizytę, czy trzeba to jakoś wcześniej zgłosić / mieć skierowanie? Pewnie poprowadziłaby mnie moja gin ale właśnie się dowiedziałam że już nie przyjmuje 😫
Umówiłam się na jutro na teleporade do endo i nowego gina (oby okazała się spoko)..
Z reguły w medicoverze i luxmedzie ginekolodzy nie chcą robić standardowego monitoringu bo twierdzą że wykracza to poza usługi które dostarczają. Chyba że trafisz na jakiegoś spoko gościa/babkę to może to przejdzie. Więc niestety trzeba troszkę nasciemniac ze boli jajnik, żeby zrobili usg i wypytywać od razu o wielkość pęcherzyków, umiejscowienie, o endometrium itp.

Ja mam podwyższony Androstendion i DHEAs. O rady ciężko z mojej strony, bo nic nie działa 😛 to znaczy myślę, że należy zawsze zacząć od znalezienia przyczyny. U mnie niby PCOS, które jest powiązane z wysokimi androgenami, ale gospodarka cukrowa i insulinowa działa dobrze, wagę i skład ciała mam odpowiednie. Także przyczyna zaburzeń nieznana. Mimo to endokrynolog przepisała mi metformine, bo według badań jest to lek, który może działać na obniżenie androgenów. Od dwóch miesięcy dopiero ma dawkę 1000 - podobno najmniejszą, która może dać jakikolwiek efekt, ale nie wiem czy uda się przejść na większą.

Mialam jeszcze tomografię nadnerczy, ale też wszystko ok.
Ja od kolejnego cyklu też będę brała metformine - no albo coś w podobie, jeszcze nie wiem co mi doradzi. Niby mieszcze się w widełkach bo glukoze na czczo mam 80.5 ale za to insuline mam 23.5 a norma jest chyba do 25, z kalkulatora wyszło mi sporo przy IO.

A jak się czujesz po metforminie?

Dziewczyny, mam pytanie bo Wy mądre głowy. Przyjaciółka zaczyna walkę o 2 kreski. Starają się już ponad rok bez rezultatu. Podstawowe badania zrobione, ma podwyższony testosteron ale reszta generalnie w miarę w normie. Pierwszy cykl bierze Dostinex i Glucophage, okres powinna dostać tydzień temu. Nie wiem za bardzo co jej powiedzieć, bo nigdy nie brałam takich leków. W pierwszej kolejności na pewno powinna zrobić test, co już jej powiedziałam. Ale co dalej? Dzwonić do gina? Brać normalnie dalej leki? Nie mam bladego pojęcia
jeśli chodzi o Glucophage to mi ginekolog nie kazała przerywać przyjmowania gdyby wyszedł pozytywny test ☺️

Monitoring w luxmedzie hehe dobre sobie. Nie ma czegoś takiego. Lekarze na wizytach odmawiają usg, pogrzebią Ci w najlepszym przypadku wziernikiem. Tak jak dziewczyny tu powiedziały trzeba powiedziec ze cos boli i wtedy zerknie (może) ale nie dostajesz opisu tylko same zdj i o wszystko musisz sie dopytywać - przynajmniej tak jest w Łodzi. I strasznie mnie to wkurza. Place podatki, prywatna opieke a i tak musze jeszcze placic za monitoring, ehhh. A jesli tobie by sie udało, daj proszę znac jak tego monitoringu na luxmed dokonałas 🙏

Ja po tym plamieniu tydzień po piku na testach lh jak miałam rózowe plamienie to poleciałam do ginekologa ale juz szkoda mi bylo kasy i wtedy mnie łaskawie zbadała na kuxmed natomiast nie stwierdziła żeby to byla owulacja wiec nie wiem od czego mi sie to porobiło, na pewno nie ciaza bo owulacji wedlug proga nie bylo :(

Mam pytanko: w zeszłym miesiącu miałam badane TSH trzykrotnie:

2.01. - 0.985
18.01 - 1.39
31.01 - 2.26

Czy takie skoki są możliwe czy najprawdopodobniej doszło gdzieś do błędu?

Monitoring w luxmedzie hehe dobre sobie. Nie ma czegoś takiego. Lekarze na wizytach odmawiają usg, pogrzebią Ci w najlepszym przypadku wziernikiem. Tak jak dziewczyny tu powiedziały trzeba powiedziec ze cos boli i wtedy zerknie (może) ale nie dostajesz opisu tylko same zdj i o wszystko musisz sie dopytywać - przynajmniej tak jest w Łodzi. I strasznie mnie to wkurza. Place podatki, prywatna opieke a i tak musze jeszcze placic za monitoring, ehhh. A jesli tobie by sie udało, daj proszę znac jak tego monitoringu na luxmed dokonałas 🙏

Ja po tym plamieniu tydzień po piku na testach lh jak miałam rózowe plamienie to poleciałam do ginekologa ale juz szkoda mi bylo kasy i wtedy mnie łaskawie zbadała na kuxmed natomiast nie stwierdziła żeby to byla owulacja wiec nie wiem od czego mi sie to porobiło, na pewno nie ciaza bo owulacji wedlug proga nie bylo :(

Okropne to jest! Płacisz tyle kasy i musisz liczyć na łaskę pana..

O tak, tymbardziej, że jestem w tym temacie nowicjuszką, nie mam zakorzenionego z domu grzybobrania, jak ostatnio mąż zabrał mnie do lasu na grzyby i kazał zbierać "najlepiej brązowe" i znlazłam dobre bez blaszki , cieszyłam się jak dziecko- wróciliśmy do domu zrobiłam zdjęcia i zapytałam męża , fajnie to co teraz? 😃 i on zrobił z kilku sos a reszte zasuszył, żebym miała ma uszka😂 a po wszystkim mówi: fajnie się znajdywało i chwaliło , ale robić nie ma komu🤣
Ja nie mam z kim chodzić na grzyby, ale jak kiedyś byłam, to było mega 😁
Ale totalnie bałabym się jeść to, co zebrałam, więc na zbieraniu na pewno by się skończyło 😁
Do tego stopnia mnie to relaksuje, że w sezonie oglądałam gościa na youtubie, który zbiera grzyby 🤣 grzybofil, polecam 🤣

reklama
Okropne to jest! Płacisz tyle kasy i musisz liczyć na łaskę pana..
No to jest mega słabe. Rozumiem, ze mogliby nie bawić się w jakaś głębsza diagnostykę niepłodności itp, ale coś takiego jak monitoring cyklu to już serio podstawa podstaw. Czy np sprawdzenie hormonów. Ale nie, mnie odsyłali z kwitkiem ze nie leczą niepłodności i nara 🤷🏼‍♀️ ale nie krępuj się, ściemniaj ze Cię boli, kłuje. Ja w tym cyklu zamierzam iść ze dwa, trzy razy do różnych lekarzy, oni i tak w dupie wszystko mają i nie zaglądają w historie leczenia więc zobaczymy jak wyjdzie 😆

Do góry