reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

Mężu poszedł na badanie. Mamy wyniki.
Objętość 1.9ml, koncentracja 150 z groszami, ruch postępowy 73 i morfologia 0.

reklama
@wero1234 jeśli chodzi o progesteron.
On jak masz okres jest bliski zera. Kiedy masz owulację i pęcherzyk pęka, uwalnia komórkę jajową to po niej zostaje ciałko żółte, które zaczyna produkować progesteron - dlatego po owulacji on rośnie. I ten progesteron odpowiada za podtrzymanie ciąży. nawyższy progesteron przypada na 7 dni po owulacji.
Mówi się, że powyżej 4ng to owulacja już była. Ale to jest słaby progesteeron. Najlepiej, jakby był tak powyżej 15 7 dni po owu, wtedy jest ładny.
Jeśli ciaża się pojawi, to potem bodajże zarodek czy łożysko (poprawcie mnie dziewczyny jak głupoty gadam) przejmuje funkcje ciałka żóltego w produkcji proga, a ciałko zółte zanika.
Jeśli ciaży nie ma, to ciałko żółte zanika, progesteron spada i spadek tego hormonu wyowłuje okres.

Dlatego czasem mówimy "masz progesteron już okresowy", to znaczy, ze spadł na okres.

Ja sama jak miałam biochem i zbadałam betę to beta była 8 (czyli ciażowa) a progesteron był okresowy (1ng) i wiedziałam, ze nie ma co żadnego przyrostu badać.

Sorry jeśli przydługo napisałam :D

On jak masz okres jest bliski zera. Kiedy masz owulację i pęcherzyk pęka, uwalnia komórkę jajową to po niej zostaje ciałko żółte, które zaczyna produkować progesteron - dlatego po owulacji on rośnie. I ten progesteron odpowiada za podtrzymanie ciąży. nawyższy progesteron przypada na 7 dni po owulacji.
Mówi się, że powyżej 4ng to owulacja już była. Ale to jest słaby progesteeron. Najlepiej, jakby był tak powyżej 15 7 dni po owu, wtedy jest ładny.
Jeśli ciaża się pojawi, to potem bodajże zarodek czy łożysko (poprawcie mnie dziewczyny jak głupoty gadam) przejmuje funkcje ciałka żóltego w produkcji proga, a ciałko zółte zanika.
Jeśli ciaży nie ma, to ciałko żółte zanika, progesteron spada i spadek tego hormonu wyowłuje okres.

Dlatego czasem mówimy "masz progesteron już okresowy", to znaczy, ze spadł na okres.

Ja sama jak miałam biochem i zbadałam betę to beta była 8 (czyli ciażowa) a progesteron był okresowy (1ng) i wiedziałam, ze nie ma co żadnego przyrostu badać.

świetnie wytłumaczone, mogłabyś być babką od biologii, wtedy by wszystkie dzieciaki wiedziały co i jak 🤪

Może i długo ale za to jak dokładnie. Ślicznie dziękuję! 😁, może tak wyglada po prostu poczatek mojego "naturalnego" okresu bez wspomagaczy.

reklama
Do góry