reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

Mężu poszedł na badanie. Mamy wyniki.
Objętość 1.9ml, koncentracja 150 z groszami, ruch postępowy 73 i morfologia 0.

reklama
@wero1234 jeśli chodzi o progesteron.
On jak masz okres jest bliski zera. Kiedy masz owulację i pęcherzyk pęka, uwalnia komórkę jajową to po niej zostaje ciałko żółte, które zaczyna produkować progesteron - dlatego po owulacji on rośnie. I ten progesteron odpowiada za podtrzymanie ciąży. nawyższy progesteron przypada na 7 dni po owulacji.
Mówi się, że powyżej 4ng to owulacja już była. Ale to jest słaby progesteeron. Najlepiej, jakby był tak powyżej 15 7 dni po owu, wtedy jest ładny.
Jeśli ciaża się pojawi, to potem bodajże zarodek czy łożysko (poprawcie mnie dziewczyny jak głupoty gadam) przejmuje funkcje ciałka żóltego w produkcji proga, a ciałko zółte zanika.
Jeśli ciaży nie ma, to ciałko żółte zanika, progesteron spada i spadek tego hormonu wyowłuje okres.

Dlatego czasem mówimy "masz progesteron już okresowy", to znaczy, ze spadł na okres.

Ja sama jak miałam biochem i zbadałam betę to beta była 8 (czyli ciażowa) a progesteron był okresowy (1ng) i wiedziałam, ze nie ma co żadnego przyrostu badać.

Sorry jeśli przydługo napisałam :D

On jak masz okres jest bliski zera. Kiedy masz owulację i pęcherzyk pęka, uwalnia komórkę jajową to po niej zostaje ciałko żółte, które zaczyna produkować progesteron - dlatego po owulacji on rośnie. I ten progesteron odpowiada za podtrzymanie ciąży. nawyższy progesteron przypada na 7 dni po owulacji.
Mówi się, że powyżej 4ng to owulacja już była. Ale to jest słaby progesteeron. Najlepiej, jakby był tak powyżej 15 7 dni po owu, wtedy jest ładny.
Jeśli ciaża się pojawi, to potem bodajże zarodek czy łożysko (poprawcie mnie dziewczyny jak głupoty gadam) przejmuje funkcje ciałka żóltego w produkcji proga, a ciałko zółte zanika.
Jeśli ciaży nie ma, to ciałko żółte zanika, progesteron spada i spadek tego hormonu wyowłuje okres.

Dlatego czasem mówimy "masz progesteron już okresowy", to znaczy, ze spadł na okres.

Ja sama jak miałam biochem i zbadałam betę to beta była 8 (czyli ciażowa) a progesteron był okresowy (1ng) i wiedziałam, ze nie ma co żadnego przyrostu badać.

świetnie wytłumaczone, mogłabyś być babką od biologii, wtedy by wszystkie dzieciaki wiedziały co i jak 🤪

Może i długo ale za to jak dokładnie. Ślicznie dziękuję! 😁, może tak wyglada po prostu poczatek mojego "naturalnego" okresu bez wspomagaczy.

reklama
Do góry