reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe kreski 💕 Niech Walentynkowa moc nam przyniesie kresek stos 🎀

Hej dziewczyny, musze się wyżalić bo wybuchne.. jestem już po wizycie w klinice i jestem załamana 😢 Okazało się że mam endometrioze, nie wiem jakim cudem przez tyle jeb@nych lat!!!! żaden z lekarzy mi jej nie wykrył, cieszyłam się jak głupia kiedy ostatni zapewniał że jej nie mam 🤦‍♀️ Dostałam mase witamin i Orgametril na "uśpienie" pęcherzyków których mam ok. 100 gdzie "norma" to jakies max 20.. Pod koniec miesiąca mam mieć histeroskopie, w marcu stymulacje i w kwietniu in vitro.. Boje się że po histero znowu wszystko się przesunie ale dr stwierdził że nie bo jeśli wyjdzie jakieś zapalanie to przepisze antybiotyk i powinno być ok.. Tylko ja się zastanawiam czy nie powinno się po takim zabiegu odczekać przynajmniej cyklu? Oprócz tego musze na cito przytyć 6-10 kg bo mam za niskie BMI i nie wiem jakim cudem mam tego dokonać bo aktualnie mam odruch wymiotny jak tylko pomyśle o jedzeniu.. W pracy mam same nerwy i stres i tylko marze o tym żeby to jebn@ć i nigdy więcej się w niej nie pojawić.. Powinnam się niby cieszyć że w końcu wiadomo czemu do tej pory się nie udawało ale jestem tylko przerażona ilością czasu do transferu i kasy której nie byliśmy do końca świadomi..
Prośba o jakiekolwiek informacje o histeroskopii i może polecacie jakąś diete bez laktozy i glutenu na endometrioze? 🥺

reklama
Hej dziewczyny, musze się wyżalić bo wybuchne.. jestem już po wizycie w klinice i jestem załamana 😢 Okazało się że mam endometrioze, nie wiem jakim cudem przez tyle jeb@nych lat!!!! żaden z lekarzy mi jej nie wykrył, cieszyłam się jak głupia kiedy ostatni zapewniał że jej nie mam 🤦‍♀️ Dostałam mase witamin i Orgametril na "uśpienie" pęcherzyków których mam ok. 100 gdzie "norma" to jakies max 20.. Pod koniec miesiąca mam mieć histeroskopie, w marcu stymulacje i w kwietniu in vitro.. Boje się że po histero znowu wszystko się przesunie ale dr stwierdził że nie bo jeśli wyjdzie jakieś zapalanie to przepisze antybiotyk i powinno być ok.. Tylko ja się zastanawiam czy nie powinno się po takim zabiegu odczekać przynajmniej cyklu? Oprócz tego musze na cito przytyć 6-10 kg bo mam za niskie BMI i nie wiem jakim cudem mam tego dokonać bo aktualnie mam odruch wymiotny jak tylko pomyśle o jedzeniu.. W pracy mam same nerwy i stres i tylko marze o tym żeby to jebn@ć i nigdy więcej się w niej nie pojawić.. Powinnam się niby cieszyć że w końcu wiadomo czemu do tej pory się nie udawało ale jestem tylko przerażona ilością czasu do transferu i kasy której nie byliśmy do końca świadomi..
Prośba o jakiekolwiek informacje o histeroskopii i może polecacie jakąś diete bez laktozy i glutenu na endometrioze? 🥺
Jeśli chodzi o kase to od kwietnia właśnie ma ruszyć projekt rządowy na dofinansowanie in vitro. Moze warto o tym poczytać i skorzystać. Głowa do góry, jest plan na leczenie to najważniejsze!

Ja będę mieć histeroskopie diagnostyczną w znieczuleniu miejscowym na NFZ za dwa tygodnie troszkę ponad i znalazłam fajne filmiki na YouTube nagrywane przez szpital przy Polnej pokazujące jak to wygląda. Polecam :) będziesz mieć prywatnie tą histero? I będą robić wycinki do biopsji?

Co do diety - niestety nie pomogę bo ja w drugą stronę mam dietę :D

Jeśli chodzi o kase to od kwietnia właśnie ma ruszyć projekt rządowy na dofinansowanie in vitro. Moze warto o tym poczytać i skorzystać. Głowa do góry, jest plan na leczenie to najważniejsze!
Rozmawiałam już wcześniej o tym z innym lekarzem na ten temat i powiedział że tak naprawdę to nawet nie ustalono co konkretnie miałoby być dofinansowane, kto by się łapał i jakie byłyby warunki, nie chce czekać tyle czasu bo boję się że może się okazać że np w ogóle się na nią nie załapie.. Ja słyszałam że refundacja od czerwca 🤔

Ja będę mieć histeroskopie diagnostyczną w znieczuleniu miejscowym na NFZ za dwa tygodnie troszkę ponad i znalazłam fajne filmiki na YouTube nagrywane przez szpital przy Polnej pokazujące jak to wygląda. Polecam :) będziesz mieć prywatnie tą histero? I będą robić wycinki do biopsji?

Co do diety - niestety nie pomogę bo ja w drugą stronę mam dietę :D
Dzięki, tak prywatnie w klinice. Szczerze mówiąc, z tego wszystkiego to nawet nie zapytałam czy będą brać wycinki 😞

@Charlotte9 a gdzie masz rozlaną tą endometrioze? Skoro histero to rozumiem, że tylko w obrębie macicy? Bo histeroskopia z tego co wiem, objemuje tylko jamę macicy. Ja miałam, ale diagnistyczną i pod narokozą. Miałam pobierane wycinki do badania pod kątem cd138.

Dzięki, tak prywatnie w klinice. Szczerze mówiąc, z tego wszystkiego to nawet nie zapytałam czy będą brać wycinki 😞
Jeśli prywatnie to na pewno będziesz mogła dopłacić za biopsję cd138 i NK :) na spokojnie jak ochłoniesz to zadzwoń do nich i dopytaj czy histero robią w krótkiej narkozie czy w znieczuleniu miejscowym i jakie badania musisz mieć wcześniej zrobione przed. U mnie lista wymaganych badań do kwalifikacji to:
Cytologia (ważna 1 rok)
Posiew z pochwy (ważny 1 miesiąc)
MUCHA (ważna 6 msc)
HBsAG, antyHCV (ważne 6 msc)
Anty-HBs/ zaświadczenie i przebytym szczepieniu na wzw -b

reklama
@Charlotte9 a gdzie masz rozlaną tą endometrioze? Skoro histero to rozumiem, że tylko w obrębie macicy? Bo histeroskopia z tego co wiem, objemuje tylko jamę macicy. Ja miałam, ale diagnistyczną i pod narokozą. Miałam pobierane wycinki do badania pod kątem cd138.
Z tego co mówił to mam mieć pod znieczuleniem ogólnym, pokazywał mi na monitorze i dokładnie wszystko opisywał ale nie potrafie tego powtórzyć 🤦‍♀️ Coś że mam macice??? jakby w kształcie znaku zapytania a odległość od czegoś tam do ścian jest dwukrotnie nieproporcjonalna 🥴 Dopiero po jakimś czasie jak mi nakierował ten sprzęt do usg w jedno miejsce to poczułam mocny ból. Jeszcze jakoś to nazwał fachowo ale mam zaćmienie.. Coś jeszcze wspominał o zrostach.. Po tym jak mi powiedział o antybiotyku kiedy zapytałam czy wynik badania nie przesunie transferu to wydaje mi się że bd z wycinkiem- na spokojnie będę musiała o wszystko podpytać jak do mnie zadzwoni.

Do góry