reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌸 Listopadowe mamy 2024🤰🌸

Dziewczyny kończę opakowanie kwasu foliowego. Możecie przypomniec, który to suplement polecalyscie, że jest najlepszy?

I drugie pytanie. Czy zauważylyście może u siebie teraz, czy też w poprzednich ciążach pogorszenie wzroku? Czytałam, że się zdarza. Ja Mam jakąś minimalna wadę, ale nie noszę okularów. Od kilku dni zauważyłam zdecydowane pogorszenie ostrości widzenia. W dodatku mam "suche" oczy.
W poprzedniej ciąży w okolicach 4 czy 5 msc miałam taki tydzień czy 2 ze jak szlam to to co było w odległości 4 metrów mi się rozmazywało

reklama
Jakiekolwiek, byle nie smakowe, żeby nie było dodatkowo dosładzane.
Poranne cukry miałam takie graniczne, tzn. raz 92, potem 96, potem znowu 91 i tak na zmianę. A po tej szklance piwa zawsze do 92.
Żadne zalecane jogurciki, pół bułeczki z twarożkiem, czy kromeczka z wędlinka nie regulowały mi tak dobrze porannego cukru. Oczywiście nie piłam tego codziennie, ale jak już mi się ten poranny cukier rozjeżdżał przez kilka dni z rzędu, to sobie tym piwem regulowałam😉

Niby można wjechać z insuliną na noc, na te poranne cukry, ale raz że podobno o wiele bardziej niebezpieczne są duże skoki cukru po posiłkach, a dwa przy insulinie zazwyczaj szybciej zaczynają się te cukry rozjezdzać, trzeba zwiększać dawkę, występują spadki itd.
Dopóki problemem są tylko te poranne wyniki lekko podniesione, to bym walczyła dietą - późniejszą kolacja, wcześniejsze śniadanie itd.

Ja jeszcze chodzę w normalnych spodniach, ale do siedzenia za biurkiem właśnie rozpinam sobie guzik, żeby nie gnieść tego brzucha przez tyle godzin, bo to i krążenie siada wtedy i nogi puchną itd.

Przed poprzednią ciąża miałam rozmiar pomiędzy 39, a 40 i zawsze problem z wyborem rozmiaru, po ciąży mi się stopa rozklapciała i jest takie bardziej zdecydowane 40.

Może to być też efekt działania hormonów, które rozluźniają stawy i więzadła - skoro układ kości w stopach może się tak rozluźnić, żeby były 3 rozmiary większe, to wystarczy, że coś w oku poluzuje się o jakieś dziesiąte części milimetra i pewnie już oko inaczej pracuje.
Uff no to dobrze bo posilku najwyzszy cukier mialam 144 a takto mam w granicach 100. Wczoraj zjadlam jak mowilas drugą kolacje przed snem ale wstalam o 6, lezalam do prawie 7 i juz czulam glód i cukier mialam 89już i szybką kanapke zjadlam. No coż bede jeśc zamykajac oczy i otwierajac 😅
Sprobuje moze dzis z tym piwkiem powiem ci ze mam smaka na takie z lodowki z sokiem malinowym ,trudno bedzie bez soku 😏

Uff no to dobrze bo posilku najwyzszy cukier mialam 144 a takto mam w granicach 100. Wczoraj zjadlam jak mowilas drugą kolacje przed snem ale wstalam o 6, lezalam do prawie 7 i juz czulam glód i cukier mialam 89już i szybką kanapke zjadlam. No coż bede jeśc zamykajac oczy i otwierajac 😅
Sprobuje moze dzis z tym piwkiem powiem ci ze mam smaka na takie z lodowki z sokiem malinowym ,trudno bedzie bez soku 😏
Może organizm wie, co jest dla niego dobre i u Ciebie akurat zimne 0% z sokiem malinowym zrobi dobry cukier na rano😀
Z tym cukrem w ciąży to jest taka magia, że czasem wcale nie działa to co by się wydawało bardziej racjonalne😀

reklama
Nadrobić wpisy tutaj to wyczyn już się chciałam poddać ale jestem na bieżąco 😀
Dziś byłam na wizycie po 3 tygodniach i już się stresowałam bo mdłości mam sporadycznie choć po każdym posiłku muszę żuć gumę bo inaczej dalej mam gorzki smak w ustach. Dzidziuś ma już ponad 4cm. W środę mam już prenatalne będzie to 11+5.
Stopy urósły mi może z 2mm po ciążach Za to wzrok po każdej leciał strasznie. Okulistka mówiła, że może tak być, że w ciąży się pogarsza, a po wraca do normy ale nie w moim przypadku😔

Do góry