reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Dziewczyny, piszecie, że wybieracie się na prenatalne. Mam zagadkę i zachodzę w głowę. Dostałam od swojego lekarza (prywatnie) skierowanie do Poradni Prenatalnej. Dziś się zarejestrowałam i otrzymałam info, że mam się stawić z kodem z e-skierowania. No cóż, nie mam. Skierowanie tylko papierowe. Czy lekarz POZ może mi wystawić takie skierowanie elektroniczne?
W ogóle coś czuję, że z tym prywatnym prowadzeniem ciąży to będzie tak, że żeby nie zbankrutować, to dużo na NFZ będę musiała załatwiać...
Jak Wy sobie z tym radziłyście?
Wg przepisów to skierowanie papierowe ma tożsama „moc” jak e-skierowanie. Papierowe skierowanie wystawia się gdy np lekarz ma problem z internetem, programem, łącznością z systemem. Jest wymóg by taka sytuacje opisać w dokumentacji medycznej, ale to dotyczy wizyt funduszowych.
Z mojej perspektywy nie powinno być problemu z tym skierowaniem. I powinni cię przyjąć na jego podstawie a skierowanie zeskanować do dokumentacji.
Lekarz POZ chyba nie może wystawić takiego skierowania, ale nie jestem pewna. Jutro mogę się dowiedzieć.

reklama
Wg przepisów to skierowanie papierowe ma tożsama „moc” jak e-skierowanie. Papierowe skierowanie wystawia się gdy np lekarz ma problem z internetem, programem, łącznością z systemem. Jest wymóg by taka sytuacje opisać w dokumentacji medycznej, ale to dotyczy wizyt funduszowych.
Z mojej perspektywy nie powinno być problemu z tym skierowaniem. I powinni cię przyjąć na jego podstawie a skierowanie zeskanować do dokumentacji.
Lekarz POZ chyba nie może wystawić takiego skierowania, ale nie jestem pewna. Jutro mogę się dowiedzieć.
Byłabym wdzięczna. Wyczytałam w internecie, że do Poradni Prenatalnej powinni respektować skierowanie również od lekarza prywatnego, gdy są do tego wskazania.
Trochę zdziwiło mnie, że gin polecił mi w tej sytuacji zwrócić się do POZ.
Jeśli @Stylenka pracujesz w branży, chętnie skorzystam z Twojej wiedzy.

U nas sporo lekarzy prywatnych jest w jakimś programie, który gwarantuje pacjentkom bezpłatne badania, nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale wiem, że jest taka opcja. I druga znaleźć lekarza, który przyjmuję również na NFZ wtedy mógłby wystawiać skierowania z poradni, gdyby chciał...
Strasznie dużo tych kombinacji. Na NFZ źle, prywatnie niedobrze...
Mój lekarz niestety nie przyjmuje na NFZ.

Byłabym wdzięczna. Wyczytałam w internecie, że do Poradni Prenatalnej powinni respektować skierowanie również od lekarza prywatnego, gdy są do tego wskazania.
Trochę zdziwiło mnie, że gin polecił mi w tej sytuacji zwrócić się do POZ.
Jeśli @Stylenka pracujesz w branży, chętnie skorzystam z Twojej wiedzy.
Tak, w poprzedniej ciąży lekarz dał mi skierowanie pisząc jakies wskazania i polecił probować na nfz więc ze skierowaniem od prywatnego niby też można probować na nfz..

Dziewczyny, piszecie, że wybieracie się na prenatalne. Mam zagadkę i zachodzę w głowę. Dostałam od swojego lekarza (prywatnie) skierowanie do Poradni Prenatalnej. Dziś się zarejestrowałam i otrzymałam info, że mam się stawić z kodem z e-skierowania. No cóż, nie mam. Skierowanie tylko papierowe. Czy lekarz POZ może mi wystawić takie skierowanie elektroniczne?
W ogóle coś czuję, że z tym prywatnym prowadzeniem ciąży to będzie tak, że żeby nie zbankrutować, to dużo na NFZ będę musiała załatwiać...
Ja jak tylko dowiedziałam się o ciąży zapisałam się na NFZ i do prywatnego, oczywiście wizyta NFZ była z dobry miesiąc później, wgl miałam z tym jazdy, no ale nieważne. I od tego lekarza w końcu po 3 wizytach dostałam skierowanie na badania (nie wszystkie bo przecież przychodnia nie będzie za mnie płacić np za cytomegalia) i wczoraj robiłam. A prenatalne u prywatnego mam 27.04 i już będę miała te wyniki
Da się to zrobić. W zeszłej ciąży poszłam do takiego starego lekarza ledwo przed emerytura i wystawiał mi papierki na co chciałam xD

@agata2124 tak też mam na skierowaniu i robię jutro.
@Kaasiek_96 toxo przeważnie daja w pakiecie z rożyczką, kiłą i hiv. Może na kolejnych dostaniesz.
@PasiastyOgon to super wieści :)
@Ala_25 myśle, że w aptece coś Ci dla ciężarnych doradzą :).
Tak, właśnie lekarz mi mówił, że wszystkie zakaźne dostanę na kolejnej wizycie.
Najpierw dał mi standardowo: morfologia, glukoza, mocz i grupę krwi do potwierdzenia. Chociaż trochę się zdziwiłam, bo jednak na kolejnej wizycie u niego będę już 11+2, a czytałam ze powinno się cały komplet zrobić na samym początku 🤔

Tak, właśnie lekarz mi mówił, że wszystkie zakaźne dostanę na kolejnej wizycie.
Najpierw dał mi standardowo: morfologia, glukoza, mocz i grupę krwi do potwierdzenia. Chociaż trochę się zdziwiłam, bo jednak na kolejnej wizycie u niego będę już 11+2, a czytałam ze powinno się cały komplet zrobić na samym początku 🤔
Faktycznie dziwne, wszystkie osoby które znam i były w ciąży to zawsze miały pełen pakiet do prenatalnych wykonania do wykonania

Tak jak stylenka pisze papierowe jest tak samo ważne. Ja mam ba bank papierowe i zapisując się podalam tylko pesel. Ty jesteś 35+? Czy inne wskazania miałaś?
@Nnbrznsk a czemu Ci nie dali na cmv? Ja od mojego dostałam 🤔
@Kaasiek_96 kurczę też nie wiem czemu tak późno? Ja w sumie jak poszłam do mojego byłam w 5 tyg i dał mi te wszystkie badania morfologie, zakaźne, grupe krwi, przeciwciała i chyva 7 fiolek wyszło dobrze, że dużo wody wypiłam ;).
@Paula1997 a kiedy przechodziłaś? Ja tez miałam , ale w listopadzie niby przeciwciała miały się utrzymywać do marca.

Ja w przychodni już po wypiciu glukozy i za 40 minut pierwsze pobranie :) po h. Z palca miałam 89 :), więc jestem dobrej myśli.

Ostatnia edycja:
reklama
Tak jak stylenka pisze papierowe jest tak samo ważne. Ja mam ba bank papierowe i zapisując się podalam tylko pesel. Ty jesteś 35+? Czy inne wskazania miałaś?
@Nnbrznsk a czemu Ci nie dali na cmv? Ja od mojego dostałam 🤔
@Kaasiek_96 kurczę też nie wiem czemu tak późno? Ja w sumie jak poszłam do mojego byłam w 5 tyg i dał mi te wszystkie badania morfologie, zakaźne, grupe krwi, przeciwciała i chyva 7 fiolek wyszło dobrze, że dużo wody wypiłam ;).
@Paula1997 a kiedy przechodziłaś? Ja tez miałam , ale w listopadzie niby przeciwciała miały się utrzymywać do marca.

Ja w przychodni już po wypiciu glukozy i za 40 minut pierwsze pobranie :) po h. Z palca miałam 89 :), więc jestem dobrej myśli.
Bo nie jest obowiazkowe więc mogę sobie za nie zapłacić. A byłam już taka wściekła w punkcie pobrań że zapomniałam. Pójdę na prenatalne i zapytam czy robić czy nie. Wcześniej lekarz mi powiedział że nie ma obowiązku, a to fajny lekarz i mu ufam, więc zobacze

Do góry