reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Bo nie jest obowiazkowe więc mogę sobie za nie zapłacić. A byłam już taka wściekła w punkcie pobrań że zapomniałam. Pójdę na prenatalne i zapytam czy robić czy nie. Wcześniej lekarz mi powiedział że nie ma obowiązku, a to fajny lekarz i mu ufam, więc zobacze
A no widzisz. Ja w poprzednich nie miałam. Teraz po raz pierwszy.

reklama
Ja jak tylko dowiedziałam się o ciąży zapisałam się na NFZ i do prywatnego, oczywiście wizyta NFZ była z dobry miesiąc później, wgl miałam z tym jazdy, no ale nieważne. I od tego lekarza w końcu po 3 wizytach dostałam skierowanie na badania (nie wszystkie bo przecież przychodnia nie będzie za mnie płacić np za cytomegalia) i wczoraj robiłam. A prenatalne u prywatnego mam 27.04 i już będę miała te wyniki
Da się to zrobić. W zeszłej ciąży poszłam do takiego starego lekarza ledwo przed emerytura i wystawiał mi papierki na co chciałam xD
Dziewczyny, każda poradnia która ma kontrakt z NFZ jest zobowiązania prawnie do tego by przyjąć ciężarna, w jak najszybszym terminie. Nie mają prawa odmówić. Inaczej skarga do NFZ i kara umowna. Nie ważne ze nie maja lekarza, itp … musza przyjąć pacjentkę. Ja z tego prawa korzystałam przez druga ciąże i miałam wizyty co 2 tyg. Tylko z usg jest problem bo przysługuje tylko 3. Po jednym w każdym trymestrze.

Dziewczyny, każda poradnia która ma kontrakt z NFZ jest zobowiązania prawnie do tego by przyjąć ciężarna, w jak najszybszym terminie. Nie mają prawa odmówić. Inaczej skarga do NFZ i kara umowna. Nie ważne ze nie maja lekarza, itp … musza przyjąć pacjentkę. Ja z tego prawa korzystałam przez druga ciąże i miałam wizyty co 2 tyg. Tylko z usg jest problem bo przysługuje tylko 3. Po jednym w każdym trymestrze.
3? A nie 2? Ja w poprzedniej miałam tylko dwa skierowania na prenatalne. 3 już robiłam prywatnie.

Byłabym wdzięczna. Wyczytałam w internecie, że do Poradni Prenatalnej powinni respektować skierowanie również od lekarza prywatnego, gdy są do tego wskazania.
Trochę zdziwiło mnie, że gin polecił mi w tej sytuacji zwrócić się do POZ.
Jeśli @Stylenka pracujesz w branży, chętnie skorzystam z Twojej wiedzy.

Mój lekarz rodzinny mówi, ze może wystawić e-skierowanie na podstawie tego papierowego.
Ale pamiętaj ze lekarze rodzinni są „specyficzni”. Ja pracuje z wieloma, i wiem ze niektórzy są po prostu „mało ludzcy”. Poradnie to nie kosztuje nic, bo za badanie czy wizytę fundusz płaci jednostce wykonującej.

3? A nie 2? Ja w poprzedniej miałam tylko dwa skierowania na prenatalne. 3 już robiłam prywatnie.
Jeżeli są wskazania do częstszego usg to lekarz musi zrobić usg. A w normalnie przebiegającej ciąży powinno być w 12, czyli prenatalne, później połówkowe i chyba w 30-32 tyg. Ale to moja wiedza sprzed 10 lat :)

Jeżeli są wskazania do częstszego usg to lekarz musi zrobić usg. A w normalnie przebiegającej ciąży powinno być w 12, czyli prenatalne, później połówkowe i chyba w 30-32 tyg. Ale to moja wiedza sprzed 10 lat :)
Tak to są 3 prenatalne. Ale z tego co kojarzę to nfz refunduje tylko 2.
@sadness35 chodzi Ci o to , że nie przechodziłaś nigdy? No tych szynek długo dojrzewajacych nie można jeść. Także jak urodzisz i skonczysz karmić to sobie zjesz :).

reklama
Ja mam znowu toxo ujemną jak w pierwszej ciąży.. i znowu problem z jedzeniem :/
Pożegnałam szynkę parmenską, prosciutto, tapas i suszone kiełbaski😢
Serio męczy mnie to strasznie i nigdy nie wiem co jeść.
Szynka gotowana jak dla dzieci i pieczony kurczak 😒
I wszystko myć, pucować itd.
No to teraz mnie zagięłyście z tą parmeńska szynką 😁 myślałam, że można jeść takie rzeczy.... Ja sobie radośnie prawie co rano zajadam bo mi najlepiej wchodzi, jakoś tak miałam w głowie, że to wędzone jest 🤦‍♀️

Do góry