Wg przepisów to skierowanie papierowe ma tożsama „moc” jak e-skierowanie. Papierowe skierowanie wystawia się gdy np lekarz ma problem z internetem, programem, łącznością z systemem. Jest wymóg by taka sytuacje opisać w dokumentacji medycznej, ale to dotyczy wizyt funduszowych.Dziewczyny, piszecie, że wybieracie się na prenatalne. Mam zagadkę i zachodzę w głowę. Dostałam od swojego lekarza (prywatnie) skierowanie do Poradni Prenatalnej. Dziś się zarejestrowałam i otrzymałam info, że mam się stawić z kodem z e-skierowania. No cóż, nie mam. Skierowanie tylko papierowe. Czy lekarz POZ może mi wystawić takie skierowanie elektroniczne?
W ogóle coś czuję, że z tym prywatnym prowadzeniem ciąży to będzie tak, że żeby nie zbankrutować, to dużo na NFZ będę musiała załatwiać...
Jak Wy sobie z tym radziłyście?
Z mojej perspektywy nie powinno być problemu z tym skierowaniem. I powinni cię przyjąć na jego podstawie a skierowanie zeskanować do dokumentacji.
Lekarz POZ chyba nie może wystawić takiego skierowania, ale nie jestem pewna. Jutro mogę się dowiedzieć.