reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Nieee, każdy poważny lekarz liczy skończone tygodnie. Tak jakby mówić że dziecko które ma miesiąc i dzień ma dwa miesiące bo to zaczęty drugi miesiąc. :) można prenatalne po 11 ale lekarz mi sugerował 12 i kilka dni bo wtedy najlepiej widać, czasem jak za wcześnie to też może się okazać że dziecko mniejsze niż z om i słabo wychodzi badanie
No właśnie to wcale nie jest takie oczywiste. Jest różnica w mówieniu jestem w 12 tygodniu ciąży, a skończyłam 12 tydzien. Bo jak byłaś w pierwszym dniu ciąży to byłaś w pierwszym tygodniu a nie w zerowym. Jak wchodzę na różne kalkulatory ciąży to jedna strona liczy skończone a inna też zaczęte. A jest różnica w " dziecko ma dwa miesiące" a " jest w drugim miesiącu życia".
I idąc dalej gramatycznie to nie da się "być" w tygodniu który się już skończył.
Polski język niestety najłatwiejszy nie jest 😆
Wszystko zależy od tego jak się sformułuje zdanie

Ostatnia edycja:
reklama
No właśnie to wcale nie jest takie oczywiste. Jest różnica w mówieniu jestem w 12 tygodniu ciąży, a skończyłam 12 tydzien. Bo jak byłaś w pierwszym dniu ciąży to byłaś w pierwszym tygodniu a nie w zerowym. Jak wchodzę na różne kalkulatory ciąży to jedna strona liczy skończone a inna też zaczęte. A jest różnica w " dziecko ma dwa miesiące" a " jest w drugim miesiącu życia".

Wszystko zależy od tego jak się sformułuje zdanie
To wszystko przez skrótowe myślenie. Bo mowi się jestem w x tygodniu. A zeby być precyzyjnym to powinno się mówić ciąża jest x tygodni stara (jak po angielsku o wieku). Bo w każdej tej informacji chodzi właśnie o liczbę skończonych tygodni Bo ona świadczy o rozwoju dziecka na danym poziomie. I dziecko donoszone jest 37+0 a nie 36+1

To wszystko przez skrótowe myślenie. Bo mowi się jestem w x tygodniu. A zeby być precyzyjnym to powinno się mówić ciąża jest x tygodni stara (jak po angielsku o wieku). Bo w każdej tej informacji chodzi właśnie o liczbę skończonych tygodni Bo ona świadczy o rozwoju dziecka na danym poziomie. I dziecko donoszone jest 37+0 a nie 36+1
Tak, to prawda. Powinno się liczyć skończone tygodnie. Tylko my po prostu błędnie to wypowiadamy. Powinno się mówić" skończony 12 tydzień". Wszystkie te różnice właśnie wynikają z błędów gramatycznych i dla tego każdy to rozumie po swojemu

Sluchajcie, odebrałam wyniki awidności toksoplazmozy i wyszła "niejednoznaczna" 🤦‍♀️ Czyli na granicy i ani nie jest to stare zakazenie ani nowe.... 😱 🤦‍♀️ w sensie, że nie da się jednoznacznie na podstawie tych badań stwierdzić czy zakazenie ma przynajmniej 3-4 miesiące czy mniej... 4 miesiace temu to mialam covida....

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry