reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Nieee, każdy poważny lekarz liczy skończone tygodnie. Tak jakby mówić że dziecko które ma miesiąc i dzień ma dwa miesiące bo to zaczęty drugi miesiąc. :) można prenatalne po 11 ale lekarz mi sugerował 12 i kilka dni bo wtedy najlepiej widać, czasem jak za wcześnie to też może się okazać że dziecko mniejsze niż z om i słabo wychodzi badanie
No właśnie to wcale nie jest takie oczywiste. Jest różnica w mówieniu jestem w 12 tygodniu ciąży, a skończyłam 12 tydzien. Bo jak byłaś w pierwszym dniu ciąży to byłaś w pierwszym tygodniu a nie w zerowym. Jak wchodzę na różne kalkulatory ciąży to jedna strona liczy skończone a inna też zaczęte. A jest różnica w " dziecko ma dwa miesiące" a " jest w drugim miesiącu życia".
I idąc dalej gramatycznie to nie da się "być" w tygodniu który się już skończył.
Polski język niestety najłatwiejszy nie jest 😆
Wszystko zależy od tego jak się sformułuje zdanie

Ostatnia edycja:
reklama
No właśnie to wcale nie jest takie oczywiste. Jest różnica w mówieniu jestem w 12 tygodniu ciąży, a skończyłam 12 tydzien. Bo jak byłaś w pierwszym dniu ciąży to byłaś w pierwszym tygodniu a nie w zerowym. Jak wchodzę na różne kalkulatory ciąży to jedna strona liczy skończone a inna też zaczęte. A jest różnica w " dziecko ma dwa miesiące" a " jest w drugim miesiącu życia".

Wszystko zależy od tego jak się sformułuje zdanie
To wszystko przez skrótowe myślenie. Bo mowi się jestem w x tygodniu. A zeby być precyzyjnym to powinno się mówić ciąża jest x tygodni stara (jak po angielsku o wieku). Bo w każdej tej informacji chodzi właśnie o liczbę skończonych tygodni Bo ona świadczy o rozwoju dziecka na danym poziomie. I dziecko donoszone jest 37+0 a nie 36+1

To wszystko przez skrótowe myślenie. Bo mowi się jestem w x tygodniu. A zeby być precyzyjnym to powinno się mówić ciąża jest x tygodni stara (jak po angielsku o wieku). Bo w każdej tej informacji chodzi właśnie o liczbę skończonych tygodni Bo ona świadczy o rozwoju dziecka na danym poziomie. I dziecko donoszone jest 37+0 a nie 36+1
Tak, to prawda. Powinno się liczyć skończone tygodnie. Tylko my po prostu błędnie to wypowiadamy. Powinno się mówić" skończony 12 tydzień". Wszystkie te różnice właśnie wynikają z błędów gramatycznych i dla tego każdy to rozumie po swojemu

Sluchajcie, odebrałam wyniki awidności toksoplazmozy i wyszła "niejednoznaczna" 🤦‍♀️ Czyli na granicy i ani nie jest to stare zakazenie ani nowe.... 😱 🤦‍♀️ w sensie, że nie da się jednoznacznie na podstawie tych badań stwierdzić czy zakazenie ma przynajmniej 3-4 miesiące czy mniej... 4 miesiace temu to mialam covida....

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry