nie wiem czy to ten sam, ale ja mam suavinex zero zero. i się zastanawiam czy nie kupić takiego potem od 6 mies. (ten co mam niby 0-6). @MamaM. to to samo?Nazwa tego smoczka ? Firma ?
A w ogóle kiedy się wymienia smoczek? tak jak producent podaje czy może każde dziecko ma znów swój indywidualny rozwój jamy ustnej?
to wyciąganie rączek to moim zdaniem też kwestia humoru i dnia. A może to tak jak ktoś pisał: ktoś uważa, że na tym etapie POWINNO być to i tamto, a dziecko ma swój własny tryb. Ech. Nie martw się moim zdaniem, w końcu złapie i nie oddaWiesz co, zawieszam mu różne zabawki na różnej wysokości. Nieraz wyciąga rączki, a nieraz nie. Czasem jak złapie to trochę jakby chciał się podciągnąć. Ostatnio jak z rehabitantką rozmawiałam to właśnie opowiadałam jej o naszej macie, że zabawki itd. Powiedziała mi, że "w tym wieku to dziecku zabawki należy podawać i ono powinno je łapać". Bez kitu, co komu nie powiesz to źle no to podaję. I on złapie albo nie.
Kuba też całymi dniami wylizuje sobie łapki. Nieraz zaczyna od jednego paluszka i po kolei dokłada następne ślini się mocno, raz go miałam na leniwca a z buzi takie pasmo na pół metra zwisało i tak samo jak Wasze maluchy często zdarza mu się dekoncentrować podczas jedzenia. Czasami jak już podje to co sekundę poliże cycka (dosłownie!) i odwraca oczy na interesujący obiekt. Raz to aż przez ramię się obracał
Ale na to cmokanie nie mam rady. Oczywiście nieraz go poprawiam, ale słyszę to naprawdę często. Generalnie ładne przybieranie i krótkie wędzidełko - to nie zawsze się wyklucza. Ja mam szybki wypływ mleka. Kuba prawie wcale nie musi się wysilać, mleczko samo płynie i nawet przy nieprawidłowej technice ssania dziecko się naje. To też może sprawiać, że chwyt sutka słabnie z czasem i technika jeszcze się pogarsza. Tyle teorii się dowiedziałam z grupy o kp na fb.
Wczoraj córka była w złym nastroju (marudnictwo skokowe), to nic nie interesowało i wszystko na "nie". Dzisiaj łapie i jeszcze przekłada z ręki do ręki, pcha do buzi, bada, obserwuje, jak jej spadnie, to szuka...