reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

No niestety ból jest :/. Ja akurat z tych co mega pozytywnie odbierają poród i długo wspominam i jeszcze szczegóły z kazdego pamiętam 🙈. Szkoda, że nie kazda kobieta ma takie doswiadczenia. I wiecie to jest okropne, że trzeba cierpieć, żeby dac komuś życie ehh.
A rozkładasz malutkiej zabawki? Bo ta łapka do przpdu to mozliwe, że kolejna umiejetność chwytanie... ja bym chyba się nie przejmowała. Tak naprawdę leżenie na brzuszku takie długie długie to późniejszy etap.
@Nat_Ra suoer, że udało się fajną kobietkę znaleźć :). A co Wam powiedziała? Co u Kubusia musicie ćwiczyć?
Tak, rozkładam, do tego sie wydurniam, gadam do niej itp. Wlaśnie dostałam od koleżanki kilka fajnych zabawek, które się sprawdziły u jej synka w leżeniu na brzuszku i będziemy jutro testować. Tak myślę, że ona próbuje sięgnąć rączką, ale dużo w tym złości i rozjeżdżania się calej postawy.
@kamilamhm znam kobietę, która ponad 20 lat od porodu wciąż ma łzy w oczach, jak go wspomina. Ale nie ze wzruszenia tylko z traumy. Przykro mi, że tak źle to wspominasz. Ja mam podobne jak @maszak wielokrotnie wracam do tego myślami, nie było to miłe ale odczuwam to jako coś pozytywnego 🙂
Wiesz co... Ja teraz jak sobie przypominam poród, to przestaje myslec o tych negatywnych momentach, tylko przypominam sobie jak już małą ze mnie wyciągnęli, jak na nią patrzyłam jak mnie szyli, pamiętam same dobre rzeczy. Ale z tyłu głowy gdzieś mam taki swój głos z wtedy: "nigdy nie zapomnij, co przeżyłaś". No i po prostu bałabym się drugi raz rodzic naturalnie, a jak już, to tylko w szpitalu, gdzie mają ZZO.

reklama
Poród jako sam w sobie porod wspominam bardzo dobrze ❤️
Fakt że miałam cc i jakąś chwilę wcześniej już o tym wiedziałam że będzie cięcie.

Ta chwila kiedy mała wyjeli i położyli na piersi - wspomnienie którego nigdy nie zapomne ❤️❤️
Szkoda ze nie miałam telefonu ponieważ położna się pytała i mówiła że zrobiłaby pare zdjęć ❤️
Tak jak mówie personel z oddziału ginekologiczno- położniczego- ANIOŁY.
No a reszta to już wiecie jak wygląda.

Boże kochany ale wieje wiatrzysko.
Mała śpi mąż zmywa po kolacji ❤️
Chwila dla siebie ❤️❤️

Serio? Aż sprawdzę czy to prawda, bo wątpię, że są ograniczenia. Ale dopytam …
Na jedno skierowanie owszem - jedno miejsce. Ale jeśli są dwa skierowania …
Próbowaliśmy tłumaczyć, no ale że nie. Ja tych przepisów nie znam. A żeby było śmieszniej, mąż dzwoniąc i umawiając mówił, że ma dwa takie różne skierowania. Wtedy nikt nam nie powiedział o tych zasadach.
Pani dziś tłumaczyła, że można korzystać z tych dwóch skierowań, że wiele osób tak robi. Ale nie jednego dnia, bo dla drugiego świadczeniodawcy będzie to oznaczało brak płatności od nfz.

Wizyta u gina ok. Dostałam skierowanie na morfologię i test obciążenia glukozą. A Kuba... Kuba przespał prawie całą moją nieobecność, obudził się jakieś 10 minut przed moim przyjściem 😁 spał wtedy ze 4 godziny, pofikał dwie i poszedł spać dalej 😲

@martimo @MamaM. Ile tu u nas dojrzałych mam 🥰.

A oki bo Ty już w szpitalu mówilas, ze coś fizjo Wam wyszukała? Dobrze pamiętam 🤔.
@kamilamhm moja właśnie zaczęła łapkę do przodu dawać :). I złapała gryzak :).
Słodka księżniczka 😊

Tak, już w szpitalu nam fizjo mówiła, że coś jest trochę nie do końca dobrze. Kuba jeszcze się np. nie obraca. Generalnie nie jest tam z nim źle, ale troszkę pracy wymaga i będzie cudo 😁

My dzisiaj mamy szczepienie 😞
Choć to mały zuch to i tak mi szkoda malutkiej 😞❤️

My fajny rytuał już mamy mała zasypia między 21 a 22 i ładnie śpi w ciągu nocy budzi się na jedzonko ❤️
Lubi leżeć na brzuszku sama się przekręca na brzuszek nóżki i raczki pracują cały czas 🤣 jak leży na macie to rusza tymi grzechotkami cudami powieszonymi widać że ja to interesuje. Dłuższą chwilę zainteresuje się tymi kontrastowymi książeczkami ❤️ i dużo mówi 🤣 potrafi złapać rączkami/ rączką i dłuższa chwile trzymać. Usmieh ma najpiękniejszy ❤️
Potrafi słodko się uśmiechać ❤️

Zawsze chciałam mieć dwójkę dzieciaków tak samo jak i mąż. Sami mamy rodzeństwo.
No ale cóż jest jak jest i nasza córka będzie jedynaczka. Mamy takie samo zdanie z mężem.

Rocznikowo 38. I parę koleżanek 40+, że dalej teraz drugie 😵

Jak mnie to denerwuje gdy ludzie wsadzają nos w nie swoje sprawy. Masz dziecko to pytanie kiedy drugie. Masz 2+ to nie umiesz się zabezpieczyć i pewnie dla 500+. Nie masz dzieci = egoist(k)a😾
No to u nas było tak, że kolega męża już lrzy pierwszym pytał czy wpadka 🤦‍♀️
A teraz przy 3 ciąży reakcje nawet w rodzinie były lekko mówiąc kiepskie...
szkoda, że mężczyźni nie mogą zajść w ciążę i rodzić :p jest taki serial na netflixie, jakiś japoński o facecie w ciąży :D
wtedy mogliby urodzić to drugie dziecko np. ;)
Mogliby karmić 😅

My dzisiaj mamy szczepienie 😞
Choć to mały zuch to i tak mi szkoda malutkiej 😞❤️

My fajny rytuał już mamy mała zasypia między 21 a 22 i ładnie śpi w ciągu nocy budzi się na jedzonko ❤️
Lubi leżeć na brzuszku sama się przekręca na brzuszek nóżki i raczki pracują cały czas 🤣 jak leży na macie to rusza tymi grzechotkami cudami powieszonymi widać że ja to interesuje. Dłuższą chwilę zainteresuje się tymi kontrastowymi książeczkami ❤️ i dużo mówi 🤣 potrafi złapać rączkami/ rączką i dłuższa chwile trzymać. Usmieh ma najpiękniejszy ❤️
Potrafi słodko się uśmiechać ❤️

Zawsze chciałam mieć dwójkę dzieciaków tak samo jak i mąż. Sami mamy rodzeństwo.
No ale cóż jest jak jest i nasza córka będzie jedynaczka. Mamy takie samo zdanie z mężem.
Można też ewentualnie adoptować bobasa :)
Moja koleżanka nie mogła mieć dzieci, to zostali z mężem rodziną zastępczą, dla dwóch dziewczynek. Wiadomo, to indywidualna sprawa każdego ale też fajna sprawa dla tych którzy nie mogą lub tak jak Wy z mężem.. 💓💕

Próbowaliśmy tłumaczyć, no ale że nie. Ja tych przepisów nie znam. A żeby było śmieszniej, mąż dzwoniąc i umawiając mówił, że ma dwa takie różne skierowania. Wtedy nikt nam nie powiedział o tych zasadach.
Pani dziś tłumaczyła, że można korzystać z tych dwóch skierowań, że wiele osób tak robi. Ale nie jednego dnia, bo dla drugiego świadczeniodawcy będzie to oznaczało brak płatności od nfz.

Wizyta u gina ok. Dostałam skierowanie na morfologię i test obciążenia glukozą. A Kuba... Kuba przespał prawie całą moją nieobecność, obudził się jakieś 10 minut przed moim przyjściem 😁 spał wtedy ze 4 godziny, pofikał dwie i poszedł spać dalej 😲
Tak. Prawda. Nie można w 1 dniu mieć dwóch takich samych świadczeń.

reklama
Dlaczego? 😧

Dzięki 😉
Nie mam pojęcia. Pewnie trochę z troski, że to 3 malych dzieci, a jestesmy daleko. Ale wydaje mi się, że bardziej z założenia, ze 2 nam wystarczy i kto by chciał 3 mieć, że to juz patologia czy coś 🤷‍♀️ rodzina to się nawet wśród znajomych/dalszej rodziny długo nie chciala przyznawać do kolejnego wnuka.... mam nadzieję, że to nie będzie rzutowało na psychikę tego dziecka 😅
Średnio ludzie czasem rozumieją, że można chcieć i planować więcej niż 2 ;)

Do góry