Mi on też wygląda na normalnego noworodka, może nie takiego śpiącego aniołka, ale wszystko mi się wydaje normalne - w momentach, kiedy nie panikujęAle jak za dużo przybrał na wadze? U mnie córka na ostatniej wizycie położnej też niby trochę więcej niż norma, ale położna mówiła, że ok (niestety nie mam w pamięci ile, a książeczka gdzieś daleko, ja z cycem ). Dziwi mnie też to mówienie o innym sposobie ukojenia niż cyc i dieta bezmleczna. Z tego co pamiętam wykluczanie produktów z diety wprowadza się dopiero gdy wszystko inne zawodzi a dziecko ma jakieś problemy. No ale to teoria. Chyba po wizycie u pediatry skonsultowałabym to jeszcze z doradczynią laktacyjną (w Poznaniu polecę Wróżkę Cycuszkę albo Ewę Masełkowską - dojeżdża chyba wszędzie).
To ciekawa jestem co wyjdzie z wagą u nas jutro, bo ostatnio było wiszenie na cycach.
I co to znaczy, że nie lubi przewijaka? U nas też często krzyczy przy rozbieraniu/przewijaniu - chyba chodzi o zmianę temperatury. Ale ten płacz nie jest zawsze.
To co opisujesz brzmi jak chyba typowy dzień z noworodkiem. Poczekaj na opinię pediatry. Nie martw się! Poza tym dziecko nie musi być od razu chore. Może ma taką fazę rozwojową.
Za dużo to 450 gram w 9 dni. Powinien przybrać może ze 300 gram. Teraz próbowałam zrobić nieco dłuższą przerwę, takie właśnie 2 godziny, e darł się jak obdzierany ze skóry i żadne bujania ani smoczki nie pomogły.
Nie lubi przewijaka - awanturuje się na nim, ale też sądzę że to od zmiany temperatury.
Co do zmiany ubranka. Szczerze? Odpuściłam już trochę. Na pewno nie po każdym ulaniu, bo byśmy się tu zamęczyli. Kuba nie lubi być rozbierany, więc byśmy mieli 3 razy więcej wrzasków.