reklama
Nulka90
Fanka BB :)
Polozna a lekarz to zupelnie dwie rozne rzeczy polozna wybierasz sobie sama przed porodem, a jesli nie wybierzesz to po porodzie dostaniesz liste poloznych z twojej okolicy i kontakty do nich w celu umowienia wizyty.Dziewczyny, a co w przypadku jeśli nie chodzę do lekarza na NFZ tylko prywatnie? Muszę sama iść gdzieś i wybrać sobie położną środowiskową czy jak to działa?
Ja do ginekologa chodzę prywatnie ale w zwykłej przychodni NFZ wybierając lekarza pierwszego kontaktu została mi też przydzielona położna.Dziewczyny, a co w przypadku jeśli nie chodzę do lekarza na NFZ tylko prywatnie? Muszę sama iść gdzieś i wybrać sobie położną środowiskową czy jak to działa?
G
guest-1693758626
Gość
Ja do ginekologa chodzę prywatnie ale w zwykłej przychodni NFZ wybierając lekarza pierwszego kontaktu została mi też przydzielona położna.
No właśnie ja byłam u ginekologa na NFZ pierwszy raz i ostatni w 2012 roku i w tedy została przypisana dla mnie położna. Z tego co wiem ( konto pacjenta) ona już w tej placówce nie pracuje i co w tedy?
Chodzę do lekarza prywatnie w zupełnie innej miejscowości niż mieszkam około 40-50 km. Rodzić mam zamiar tam gdzie chodzę do lekarza a położna to raczej wypadałoby mieć tu chyba bliżej?
Nie mam właśnie pojęcia
Do szkoły rodzenia nie chodzę ani również nie zapisuje się do położnej aby przychodziła do nas teraz będąc w ciąży czy spotkania na które ja mam się pojawiać u niej.
Wybór położnej następuje poprzez złożenie deklaracji w swoim POZ. Można to teraz robić również przez IPK.No właśnie ja byłam u ginekologa na NFZ pierwszy raz i ostatni w 2012 roku i w tedy została przypisana dla mnie położna. Z tego co wiem ( konto pacjenta) ona już w tej placówce nie pracuje i co w tedy?
Chodzę do lekarza prywatnie w zupełnie innej miejscowości niż mieszkam około 40-50 km. Rodzić mam zamiar tam gdzie chodzę do lekarza a położna to raczej wypadałoby mieć tu chyba bliżej?
Nie mam właśnie pojęcia
Do szkoły rodzenia nie chodzę ani również nie zapisuje się do położnej aby przychodziła do nas teraz będąc w ciąży czy spotkania na które ja mam się pojawiać u niej.
Odnośnie kwestii, co się dzieje kiedy położna odchodzi … to zastępuje ją inna położna. I nie trzeba składać kolejnej deklaracji.
W moim POZ na początku roku na emeryturę odeszła położna, i zatrudniłam nową, młoda, ambitna i wszystkie deklaracje pacjentek z automatu przeszły na panią Kasie moja tez
G
guest-1693758626
Gość
Wybór położnej następuje poprzez złożenie deklaracji w swoim POZ. Można to teraz robić również przez IPK.
Odnośnie kwestii, co się dzieje kiedy położna odchodzi … to zastępuje ją inna położna. I nie trzeba składać kolejnej deklaracji.
W moim POZ na początku roku na emeryturę odeszła położna, i zatrudniłam nową, młoda, ambitna i wszystkie deklaracje pacjentek z automatu przeszły na panią Kasie moja tez
Czyli z automatu przeszło na kogoś innego ? Nie wyczytałam żadnej takiej informacji na koncie pacjenta jedynie tyle że dana osoba nie pracuje już w placówce.
Deklaracja była złożona kupe lat temu (12) czyli miałam w tedy 21 lat.
Tak naprawdę to nie miałam wyjścia zapisując się na wizytę na NFZ została podsunieta deklaracja która miałam podpisać.
A że byłam mloda i nieświadoma to ja podpisałam żeby móc iść do ginekologa A to była chyba nawet moja pierwsza wizyta u tego typu lekarza
Chyba muszę na spokojnie przepatrzeć internet i znaleźć odpowiednią dla siebie położna.
Bo w przychodni gdzie mam lekarza pierwszego kontaktu nie ma położnej.
Czyli z automatu przeszło na kogoś innego ? Nie wyczytałam żadnej takiej informacji na koncie pacjenta jedynie tyle że dana osoba nie pracuje już w placówce.
Trochę mnie zaskoczyłaś. Bo w POZ musi być położna środowiskowa. Natomiast nie musisz wybierać jej z POZ a możesz wybrać jaka chcesz, ważne by miała podpisana umowę z NFZ.Deklaracja była złożona kupe lat temu (12) czyli miałam w tedy 21 lat.
Tak naprawdę to nie miałam wyjścia zapisując się na wizytę na NFZ została podsunieta deklaracja która miałam podpisać.
A że byłam mloda i nieświadoma to ja podpisałam żeby móc iść do ginekologa A to była chyba nawet moja pierwsza wizyta u tego typu lekarza
Chyba muszę na spokojnie przepatrzeć internet i znaleźć odpowiednią dla siebie położna.
Bo w przychodni gdzie mam lekarza pierwszego kontaktu nie ma położnej.
G
guest-1693758626
Gość
Trochę mnie zaskoczyłaś. Bo w POZ musi być położna środowiskowa. Natomiast nie musisz wybierać jej z POZ a możesz wybrać jaka chcesz, ważne by miała podpisana umowę z NFZ.
No to moja przychodnia jest jakaś inna
Z tego co się dowiadywałam jakiś czas temu to właśnie moja przychodnia nie ma położnej.
Szczerze ? Będę na dniach tam dzwonić i się dowiadywać no bo z tego co wiem to jest przymus aby położna mieć nie koniecznie ze swojej przychodni ale musi być
G
guest-1693758626
Gość
I nie ukrywam że chciałabym wybrać położna która będzie mnie / nam odpowiadała a nie taka z " przypadku " .
A w tej przychodni gdzie byłam kupe lat temu u ginekologa i gdzie została mi przypisana położna tak jak mówię losowo nie chciałabym aby po raz drugi została przypisana mi / nam jakas położna z " przypadku " .
A w tej przychodni gdzie byłam kupe lat temu u ginekologa i gdzie została mi przypisana położna tak jak mówię losowo nie chciałabym aby po raz drugi została przypisana mi / nam jakas położna z " przypadku " .
reklama
Zadzwoń. Sama jestem ciekawa jak to możliwe.No to moja przychodnia jest jakaś inna
Z tego co się dowiadywałam jakiś czas temu to właśnie moja przychodnia nie ma położnej.
Szczerze ? Będę na dniach tam dzwonić i się dowiadywać no bo z tego co wiem to jest przymus aby położna mieć nie koniecznie ze swojej przychodni ale musi być