reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Dziewczyny, a co w przypadku jeśli nie chodzę do lekarza na NFZ tylko prywatnie? Muszę sama iść gdzieś i wybrać sobie położną środowiskową czy jak to działa? 😝

reklama
Dziewczyny, a co w przypadku jeśli nie chodzę do lekarza na NFZ tylko prywatnie? Muszę sama iść gdzieś i wybrać sobie położną środowiskową czy jak to działa? 😝
Polozna a lekarz to zupelnie dwie rozne rzeczy ;) polozna wybierasz sobie sama przed porodem, a jesli nie wybierzesz to po porodzie dostaniesz liste poloznych z twojej okolicy i kontakty do nich w celu umowienia wizyty.

Ja do ginekologa chodzę prywatnie ale w zwykłej przychodni NFZ wybierając lekarza pierwszego kontaktu została mi też przydzielona położna.

No właśnie ja byłam u ginekologa na NFZ pierwszy raz i ostatni w 2012 roku i w tedy została przypisana dla mnie położna. Z tego co wiem ( konto pacjenta) ona już w tej placówce nie pracuje i co w tedy?

Chodzę do lekarza prywatnie w zupełnie innej miejscowości niż mieszkam około 40-50 km. Rodzić mam zamiar tam gdzie chodzę do lekarza a położna to raczej wypadałoby mieć tu chyba bliżej?
Nie mam właśnie pojęcia 🤷🤷

Do szkoły rodzenia nie chodzę ani również nie zapisuje się do położnej aby przychodziła do nas teraz będąc w ciąży czy spotkania na które ja mam się pojawiać u niej.

No właśnie ja byłam u ginekologa na NFZ pierwszy raz i ostatni w 2012 roku i w tedy została przypisana dla mnie położna. Z tego co wiem ( konto pacjenta) ona już w tej placówce nie pracuje i co w tedy?

Chodzę do lekarza prywatnie w zupełnie innej miejscowości niż mieszkam około 40-50 km. Rodzić mam zamiar tam gdzie chodzę do lekarza a położna to raczej wypadałoby mieć tu chyba bliżej?
Nie mam właśnie pojęcia 🤷🤷

Do szkoły rodzenia nie chodzę ani również nie zapisuje się do położnej aby przychodziła do nas teraz będąc w ciąży czy spotkania na które ja mam się pojawiać u niej.
Wybór położnej następuje poprzez złożenie deklaracji w swoim POZ. Można to teraz robić również przez IPK.

Odnośnie kwestii, co się dzieje kiedy położna odchodzi … to zastępuje ją inna położna. I nie trzeba składać kolejnej deklaracji.
W moim POZ na początku roku na emeryturę odeszła położna, i zatrudniłam nową, młoda, ambitna :) i wszystkie deklaracje pacjentek z automatu przeszły na panią Kasie :) moja tez :)

Wybór położnej następuje poprzez złożenie deklaracji w swoim POZ. Można to teraz robić również przez IPK.

Odnośnie kwestii, co się dzieje kiedy położna odchodzi … to zastępuje ją inna położna. I nie trzeba składać kolejnej deklaracji.
W moim POZ na początku roku na emeryturę odeszła położna, i zatrudniłam nową, młoda, ambitna :) i wszystkie deklaracje pacjentek z automatu przeszły na panią Kasie :) moja tez :)

Czyli z automatu przeszło na kogoś innego ? Nie wyczytałam żadnej takiej informacji na koncie pacjenta jedynie tyle że dana osoba nie pracuje już w placówce.
Deklaracja była złożona kupe lat temu (12) czyli miałam w tedy 21 lat.
Tak naprawdę to nie miałam wyjścia zapisując się na wizytę na NFZ została podsunieta deklaracja która miałam podpisać.
A że byłam mloda i nieświadoma to ja podpisałam żeby móc iść do ginekologa 😉 A to była chyba nawet moja pierwsza wizyta u tego typu lekarza 🤣

Chyba muszę na spokojnie przepatrzeć internet i znaleźć odpowiednią dla siebie położna.
Bo w przychodni gdzie mam lekarza pierwszego kontaktu nie ma położnej.

Czyli z automatu przeszło na kogoś innego ? Nie wyczytałam żadnej takiej informacji na koncie pacjenta jedynie tyle że dana osoba nie pracuje już w placówce.
Deklaracja była złożona kupe lat temu (12) czyli miałam w tedy 21 lat.
Tak naprawdę to nie miałam wyjścia zapisując się na wizytę na NFZ została podsunieta deklaracja która miałam podpisać.
A że byłam mloda i nieświadoma to ja podpisałam żeby móc iść do ginekologa 😉 A to była chyba nawet moja pierwsza wizyta u tego typu lekarza 🤣

Chyba muszę na spokojnie przepatrzeć internet i znaleźć odpowiednią dla siebie położna.
Bo w przychodni gdzie mam lekarza pierwszego kontaktu nie ma położnej.
Trochę mnie zaskoczyłaś. Bo w POZ musi być położna środowiskowa. Natomiast nie musisz wybierać jej z POZ a możesz wybrać jaka chcesz, ważne by miała podpisana umowę z NFZ.

Trochę mnie zaskoczyłaś. Bo w POZ musi być położna środowiskowa. Natomiast nie musisz wybierać jej z POZ a możesz wybrać jaka chcesz, ważne by miała podpisana umowę z NFZ.

No to moja przychodnia jest jakaś inna 🤣
Z tego co się dowiadywałam jakiś czas temu to właśnie moja przychodnia nie ma położnej.
Szczerze ? Będę na dniach tam dzwonić i się dowiadywać no bo z tego co wiem to jest przymus aby położna mieć nie koniecznie ze swojej przychodni ale musi być 😀

I nie ukrywam że chciałabym wybrać położna która będzie mnie / nam odpowiadała a nie taka z " przypadku " .

A w tej przychodni gdzie byłam kupe lat temu u ginekologa i gdzie została mi przypisana położna tak jak mówię losowo nie chciałabym aby po raz drugi została przypisana mi / nam jakas położna z " przypadku " .

reklama
No to moja przychodnia jest jakaś inna 🤣
Z tego co się dowiadywałam jakiś czas temu to właśnie moja przychodnia nie ma położnej.
Szczerze ? Będę na dniach tam dzwonić i się dowiadywać no bo z tego co wiem to jest przymus aby położna mieć nie koniecznie ze swojej przychodni ale musi być 😀
Zadzwoń. Sama jestem ciekawa jak to możliwe.

Do góry