reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2022

reklama
Tak się tylko wtrącę, ja na wizycie z pęcherzykiem, to było chyba 5+0 miałam propozycję wystawienia zwolnienia przez lekarza, mimo, że zarodka ani nic innego jeszcze w pęcherzyku nie było 😉
No, dlatego ja jak taki lekarz mi proponuje od razu l4 to podziękowałabym, bo nie bierze pod uwagę ze może coś się stać. Ja zdecydowanie wolałabym wziąć już zwykle l4 na te 2-3 tygodnie i pozniej dopiero ciążowe jak bym uslyszala ze jest potwierdzenie ciąży i serduszko. Każdy robi tak jak jemu sumienie pozwala. ;)

Wetnę się bo to ciekawy wątek (totalnie bez szydery, lubię rozkminiać takie rzeczy). Podacie jakąś podstawę prawną do wystawienia L4 od momentu pojawienia się serca? Według ZUS ciężarna może przebywać na L4 na ciążę 270dni, ciąża od OM (zakładając standardowy 28 dniowy cykl) to 280 dni - więc totalnie nie widzę podstaw prawnych by nie móc wystawić L4 od 10 dnia cyklu ;) - co do tego że ciąża się może skończyć no cóż ... może się skończyć i w 4tc jak i w 24tc

Aż muszę z ciekawości poszukać czy rzeczywiście ZUS robił kiedyś komuś sprawę o niesłuszne 100% L4 bo ciąża "za krótko"

Tak się tylko wtrącę, ja na wizycie z pęcherzykiem, to było chyba 5+0 miałam propozycję wystawienia zwolnienia przez lekarza, mimo, że zarodka ani nic innego jeszcze w pęcherzyku nie było 😉
Ale miałaś z tego co widzę pecherzyk, więc tutaj też lekarze chcą dawać. A jak nic nie ma to raczej nikt nie da l4, bo na jakiej podstawie? Pozytywna beta? No nie.
A samo potwierdzenie ciąży? 🤔
Tak, niektorzy dają wtedy l4 jak juz maja potwierdzoną ciąże.

Właśnie ja chce się dowiedzieć , a jeżeli lekarz mówi żeby przyjść to idę
Może przez badania palpacyjne się dowiedzieć ze jestes w ciąży. Ja się zgłosiłam 3 tygodnie po pozytywnym teście to najpierw miałam palpacyjne badanie na foteliku to powiedział ze 4/5 tydzień, a jak 4 dni później przyszłam na usg to okazalo sie ze to 7 😆

reklama
No, dlatego ja jak taki lekarz mi proponuje od razu l4 to podziękowałabym, bo nie bierze pod uwagę ze może coś się stać. Ja zdecydowanie wolałabym wziąć już zwykle l4 na te 2-3 tygodnie i pozniej dopiero ciążowe jak bym uslyszala ze jest potwierdzenie ciąży i serduszko. Każdy robi tak jak jemu sumienie pozwala. ;)

Stać się może zawsze 😉 statystycznie największe ryzyko jest w pierwszym trymestrze. Ale pęcherzyk nie pojawia się z powietrza, tylko jest ciążą, która albo się utrzyma albo nie. No i lekarz nie wystawia l4 do porodu tylko do następnej wizyty, więc jeśli pacjentka ma wskazania lub praca jest wyjątkowo niebezpieczna to nie rozumiem czemu jego sumienie miałoby moeć coś przeciwko ☺️

Do góry