reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

To zależy od tego czy jesteś wierząca czy nie. Jak jesteś to wierzysz, że to jest Krew Chrystusa, a nie wino.
Ja jestem głęboko wierząca i to nie byłby dla mnie żaden problem. Nie raz badali cuda Eucharystyczne i "opłatka " tam już nie było, tylko mięsień sercowy w Agonii.
Ale tak jak mówię -kwestia wiary 😉
Co nie zmienia faktu, że właściwości pozostają chleba, a jest on z pszenicy dlatego osoby, które maja celiakie mogą dostać nawet wstrzas anafilaktyczny - są dla nich specjalne komunikanty. Myślę że z winem jest podobnie.

reklama
To zależy od tego czy jesteś wierząca czy nie. Jak jesteś to wierzysz, że to jest Krew Chrystusa, a nie wino.
Ja jestem głęboko wierząca i to nie byłby dla mnie żaden problem. Nie raz badali cuda Eucharystyczne i "opłatka " tam już nie było, tylko mięsień sercowy w Agonii.
Ale tak jak mówię -kwestia wiary 😉
Dziękuję za Twoją odpowiedź🥰, dzisiaj miałam Mszę w swojej i dziecka intencji i ledwo wytrzymałam...🤢 zimno, gorąco na przemian, do tego dużo ludzi, bo akurat rekolekcje... i tak sobie rozkminiałam, że w Wielki Czwartek zazwyczaj jest komunia pod dwiema postaciami 🤔

@Blondi8 Pozwolę sobie jeszcze jeden temat wiary w takim razie poruszyć ;) pewnie i tak zapytam jeszcze jakiegoś księdza, ale co robisz z tematem postu scisłego w Wielki Piątek? 🤔

Co nie zmienia faktu, że właściwości pozostają chleba, a jest on z pszenicy dlatego osoby, które maja celiakie mogą dostać nawet wstrzas anafilaktyczny - są dla nich specjalne komunikanty. Myślę że z winem jest podobnie.
No jakbym miała celiaklię to również poszłabym po "tradycyjny opłatek" wierząc, że to jest Ciało Chrystusa.
Cóż trudno o tym dyskutować. 🙂

@Blondi8 Pozwolę sobie jeszcze jeden temat wiary w takim razie poruszyć ;) pewnie i tak zapytam jeszcze jakiegoś księdza, ale co robisz z tematem postu scisłego w Wielki Piątek? 🤔
W wielki Piątek postaram sie dochować, jak będę się bardzo źle czuła z głodu to coś tam zjem ponad program. Ale postaram się żeby mi niezbyt smakowało chociaż 😆

Matkobosko 😱 jak niechcący zjadłam cukierka czekoladowego który w składzie ma spirytus, to chyba nic się nie stanie po jednym? Poczułam palenie w buzi dopiero jak zjadłam 😅
Nie, nic nie powinno się stać 🙂 ja zanim o drugiej ciąży się dowiedziałam to wypiłam kilka kieliszków cytrynówki raz z mężem kuzynki 🙈 młodej nic nie jest, ale też miałam stresa

reklama
W wielki Piątek postaram sie dochować, jak będę się bardzo źle czuła z głodu to coś tam zjem ponad program. Ale postaram się żeby mi niezbyt smakowało chociaż 😆
No właśnie ja się tak tragicznie czuję, że chyba nie dam rady... lekarz mi mówił, że najlepiej przy takich silnych mdłościach i wymiotach podjadać po trochu co chwila... choćby po kęsie. Cóż, postaram się z tym postem, ale jak nie dam rady to będę musiała coś sobie skubać, odmówię sobie najwyżej czegoś innego za to 🤷‍♀️

Do góry