reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

No właśnie ja się tak tragicznie czuję, że chyba nie dam rady... lekarz mi mówił, że najlepiej przy takich silnych mdłościach i wymiotach podjadać po trochu co chwila... choćby po kęsie. Cóż, postaram się z tym postem, ale jak nie dam rady to będę musiała coś sobie skubać, odmówię sobie najwyżej czegoś innego za to 🤷‍♀️
Jak się tak źle czujesz to już jest to post sam w sobie, tak mi się wydaje. Bo jest różnica jeść żeby normalnie funkcjonować będąc w ciąży. A co innego zajadać sobie dla smaczku żelki, które akurat można sobie darować w tym dniu. Ja tak przynajmniej podchodzę. Zanim zaszłam w pierwszą ciążę to super sobie radziłam z postami. A odkąd jest córka to już po prostu nie mogę sobie na to pozwolić 🤷‍♀️

reklama
To zależy od tego czy jesteś wierząca czy nie. Jak jesteś to wierzysz, że to jest Krew Chrystusa, a nie wino.
Ja jestem głęboko wierząca i to nie byłby dla mnie żaden problem. Nie raz badali cuda Eucharystyczne i "opłatka " tam już nie było, tylko mięsień sercowy w Agonii.
Ale tak jak mówię -kwestia wiary 😉
Przepraszam, włożę kij w mrowisko.
Co chwile czytam tu na grupie, ze kawa szkodliwa, ze fastfoody szkodliwe, zupki chińskie - No wychodzi ze zostaje nam sama woda, warzywa i owoce w tej ciąży (i to pewnie jeszcze jakieś super bio i eko), po czym czytam, ze jak ktoś wierzy w Boga to wino mszalne nie jest winem i można się go napić! 🤯
Dziewczyny to już jest absurd totalny - żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, a nie sądzę żeby takie wino było bezalkoholowe 😡
Od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze nie można pic kawy, czy zjeść sobie czegoś niezdrowego w ciąży- wszystko z umiarem jest dla ludzi i to nawet kobiet w ciąży. Ale od każdego lekarza można usłyszeć ze alkohol, fajki czy inne używki to najgorsze co możemy dziecku zrobić!
No poprostu krew mnie teraz zalała jak to przeczytałam 😭

Przepraszam, włożę kij w mrowisko.
Co chwile czytam tu na grupie, ze kawa szkodliwa, ze fastfoody szkodliwe, zupki chińskie - No wychodzi ze zostaje nam sama woda, warzywa i owoce w tej ciąży (i to pewnie jeszcze jakieś super bio i eko), po czym czytam, ze jak ktoś wierzy w Boga to wino mszalne nie jest winem i można się go napić! 🤯
Dziewczyny to już jest absurd totalny - żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, a nie sądzę żeby takie wino było bezalkoholowe 😡
Od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze nie można pic kawy, czy zjeść sobie czegoś niezdrowego w ciąży- wszystko z umiarem jest dla ludzi i to nawet kobiet w ciąży. Ale od każdego lekarza można usłyszeć ze alkohol, fajki czy inne używki to najgorsze co możemy dziecku zrobić!
No poprostu krew mnie teraz zalała jak to przeczytałam 😭
No to przykro mi, że Cię zalała. Nie chcesz to nie chodź do Komunii, ja Cię nie zmuszam. Dyskusja z niewierzącymi o Komunii Św. Jest naprawdę bezsensowna 🤷‍♀️ ja Ciebie nie zrozumiem ani ty mnie 🙂

Kurczę, mam nadzieję, ze nie wywołam tutaj jakiejś burzy tym pytaniem o Komunię 🤦‍♀️ temat jest mi bliski, stąd go poruszyłam, licząc na to, że wymienię poglądy z innymi wierzącymi mamami w ciąży ;) i że rozwieję może trochę swoje wątpliwości ;) nie chciałam wywoływać jakiś większych sporów 🙈

Myślę że nie ma co się o wiarę spierać no to bardzo indywidualna i prywatną kwestia, jeszcze tu na noże pójdziemy 😉 ja tak średnio z kościołem ale szanuje i podziwiam głęboko wierzące osoby. No ale wszystkie się zgadzamy chyba że alkohol szkodzi i tu kropkę postawmy, pozostawiając decyzję swojemu rozumowi i sercu 😉

Kurczę, mam nadzieję, ze nie wywołam tutaj jakiejś burzy tym pytaniem o Komunię 🤦‍♀️ temat jest mi bliski, stąd go poruszyłam, licząc na to, że wymienię poglądy z innymi wierzącymi mamami w ciąży ;) i że rozwieję może trochę swoje wątpliwości ;) nie chciałam wywoływać jakiś większych sporów 🙈
Mi tutaj wcześniej ktoś na tym forum napisał, że od tego forum publiczne jest żeby każdy mógł napisać co chce i co czuje. Tego się trzymajmy 😁

Myślę że nie ma co się o wiarę spierać no to bardzo indywidualna i prywatną kwestia, jeszcze tu na noże pójdziemy 😉 ja tak średnio z kościołem ale szanuje i podziwiam głęboko wierzące osoby. No ale wszystkie się zgadzamy chyba że alkohol szkodzi i tu kropkę postawmy, pozostawiając decyzję swojemu rozumowi i sercu 😉
Zgadzam się absolutnie! ☺️ nie skaczmy sobie do gardeł bo tematy wiary to naprawdę trudne tematy i do niczego to nie prowadzi.

reklama
@Blondi8 Pozwolę sobie jeszcze jeden temat wiary w takim razie poruszyć ;) pewnie i tak zapytam jeszcze jakiegoś księdza, ale co robisz z tematem postu scisłego w Wielki Piątek? 🤔
Post generalnie nie jest obowiązkowy dla kobiet w ciąży, karmiących. W sensie jeśli się da to warto zachować, przynajmniej od mięsa wiadomo, ale już ilościowy niekoniecznie. Ja w tamtej ciąży bym jadła co 2h a po trochu. Jakbym miała jeść 1 do syta, 2 niepełne posiłki to mogłoby dojść do omdlenia, a to narażanie dziecka.
Poza kobietami w ciąży i kp są inne osoby z niego zwolnione, np. Silny cukrzyk mógłby poważnie zaszkodzić zdrowiu chcąc się do niego stosować. Oczywiście warto wybrać post od czego innego a też tego dnia odmówić sobie przyjemniejszego jedzenia.

Do góry