reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

No właśnie ja się tak tragicznie czuję, że chyba nie dam rady... lekarz mi mówił, że najlepiej przy takich silnych mdłościach i wymiotach podjadać po trochu co chwila... choćby po kęsie. Cóż, postaram się z tym postem, ale jak nie dam rady to będę musiała coś sobie skubać, odmówię sobie najwyżej czegoś innego za to 🤷‍♀️
Jak się tak źle czujesz to już jest to post sam w sobie, tak mi się wydaje. Bo jest różnica jeść żeby normalnie funkcjonować będąc w ciąży. A co innego zajadać sobie dla smaczku żelki, które akurat można sobie darować w tym dniu. Ja tak przynajmniej podchodzę. Zanim zaszłam w pierwszą ciążę to super sobie radziłam z postami. A odkąd jest córka to już po prostu nie mogę sobie na to pozwolić 🤷‍♀️

reklama
To zależy od tego czy jesteś wierząca czy nie. Jak jesteś to wierzysz, że to jest Krew Chrystusa, a nie wino.
Ja jestem głęboko wierząca i to nie byłby dla mnie żaden problem. Nie raz badali cuda Eucharystyczne i "opłatka " tam już nie było, tylko mięsień sercowy w Agonii.
Ale tak jak mówię -kwestia wiary 😉
Przepraszam, włożę kij w mrowisko.
Co chwile czytam tu na grupie, ze kawa szkodliwa, ze fastfoody szkodliwe, zupki chińskie - No wychodzi ze zostaje nam sama woda, warzywa i owoce w tej ciąży (i to pewnie jeszcze jakieś super bio i eko), po czym czytam, ze jak ktoś wierzy w Boga to wino mszalne nie jest winem i można się go napić! 🤯
Dziewczyny to już jest absurd totalny - żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, a nie sądzę żeby takie wino było bezalkoholowe 😡
Od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze nie można pic kawy, czy zjeść sobie czegoś niezdrowego w ciąży- wszystko z umiarem jest dla ludzi i to nawet kobiet w ciąży. Ale od każdego lekarza można usłyszeć ze alkohol, fajki czy inne używki to najgorsze co możemy dziecku zrobić!
No poprostu krew mnie teraz zalała jak to przeczytałam 😭

Przepraszam, włożę kij w mrowisko.
Co chwile czytam tu na grupie, ze kawa szkodliwa, ze fastfoody szkodliwe, zupki chińskie - No wychodzi ze zostaje nam sama woda, warzywa i owoce w tej ciąży (i to pewnie jeszcze jakieś super bio i eko), po czym czytam, ze jak ktoś wierzy w Boga to wino mszalne nie jest winem i można się go napić! 🤯
Dziewczyny to już jest absurd totalny - żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, a nie sądzę żeby takie wino było bezalkoholowe 😡
Od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze nie można pic kawy, czy zjeść sobie czegoś niezdrowego w ciąży- wszystko z umiarem jest dla ludzi i to nawet kobiet w ciąży. Ale od każdego lekarza można usłyszeć ze alkohol, fajki czy inne używki to najgorsze co możemy dziecku zrobić!
No poprostu krew mnie teraz zalała jak to przeczytałam 😭
No to przykro mi, że Cię zalała. Nie chcesz to nie chodź do Komunii, ja Cię nie zmuszam. Dyskusja z niewierzącymi o Komunii Św. Jest naprawdę bezsensowna 🤷‍♀️ ja Ciebie nie zrozumiem ani ty mnie 🙂

Kurczę, mam nadzieję, ze nie wywołam tutaj jakiejś burzy tym pytaniem o Komunię 🤦‍♀️ temat jest mi bliski, stąd go poruszyłam, licząc na to, że wymienię poglądy z innymi wierzącymi mamami w ciąży ;) i że rozwieję może trochę swoje wątpliwości ;) nie chciałam wywoływać jakiś większych sporów 🙈

Myślę że nie ma co się o wiarę spierać no to bardzo indywidualna i prywatną kwestia, jeszcze tu na noże pójdziemy 😉 ja tak średnio z kościołem ale szanuje i podziwiam głęboko wierzące osoby. No ale wszystkie się zgadzamy chyba że alkohol szkodzi i tu kropkę postawmy, pozostawiając decyzję swojemu rozumowi i sercu 😉

Kurczę, mam nadzieję, ze nie wywołam tutaj jakiejś burzy tym pytaniem o Komunię 🤦‍♀️ temat jest mi bliski, stąd go poruszyłam, licząc na to, że wymienię poglądy z innymi wierzącymi mamami w ciąży ;) i że rozwieję może trochę swoje wątpliwości ;) nie chciałam wywoływać jakiś większych sporów 🙈
Mi tutaj wcześniej ktoś na tym forum napisał, że od tego forum publiczne jest żeby każdy mógł napisać co chce i co czuje. Tego się trzymajmy 😁

Myślę że nie ma co się o wiarę spierać no to bardzo indywidualna i prywatną kwestia, jeszcze tu na noże pójdziemy 😉 ja tak średnio z kościołem ale szanuje i podziwiam głęboko wierzące osoby. No ale wszystkie się zgadzamy chyba że alkohol szkodzi i tu kropkę postawmy, pozostawiając decyzję swojemu rozumowi i sercu 😉
Zgadzam się absolutnie! ☺️ nie skaczmy sobie do gardeł bo tematy wiary to naprawdę trudne tematy i do niczego to nie prowadzi.

reklama
@Blondi8 Pozwolę sobie jeszcze jeden temat wiary w takim razie poruszyć ;) pewnie i tak zapytam jeszcze jakiegoś księdza, ale co robisz z tematem postu scisłego w Wielki Piątek? 🤔
Post generalnie nie jest obowiązkowy dla kobiet w ciąży, karmiących. W sensie jeśli się da to warto zachować, przynajmniej od mięsa wiadomo, ale już ilościowy niekoniecznie. Ja w tamtej ciąży bym jadła co 2h a po trochu. Jakbym miała jeść 1 do syta, 2 niepełne posiłki to mogłoby dojść do omdlenia, a to narażanie dziecka.
Poza kobietami w ciąży i kp są inne osoby z niego zwolnione, np. Silny cukrzyk mógłby poważnie zaszkodzić zdrowiu chcąc się do niego stosować. Oczywiście warto wybrać post od czego innego a też tego dnia odmówić sobie przyjemniejszego jedzenia.

Do góry