Jak się tak źle czujesz to już jest to post sam w sobie, tak mi się wydaje. Bo jest różnica jeść żeby normalnie funkcjonować będąc w ciąży. A co innego zajadać sobie dla smaczku żelki, które akurat można sobie darować w tym dniu. Ja tak przynajmniej podchodzę. Zanim zaszłam w pierwszą ciążę to super sobie radziłam z postami. A odkąd jest córka to już po prostu nie mogę sobie na to pozwolićNo właśnie ja się tak tragicznie czuję, że chyba nie dam rady... lekarz mi mówił, że najlepiej przy takich silnych mdłościach i wymiotach podjadać po trochu co chwila... choćby po kęsie. Cóż, postaram się z tym postem, ale jak nie dam rady to będę musiała coś sobie skubać, odmówię sobie najwyżej czegoś innego za to
reklama
Kaasiek_96
Fanka BB :)
Przepraszam, włożę kij w mrowisko.To zależy od tego czy jesteś wierząca czy nie. Jak jesteś to wierzysz, że to jest Krew Chrystusa, a nie wino.
Ja jestem głęboko wierząca i to nie byłby dla mnie żaden problem. Nie raz badali cuda Eucharystyczne i "opłatka " tam już nie było, tylko mięsień sercowy w Agonii.
Ale tak jak mówię -kwestia wiary
Co chwile czytam tu na grupie, ze kawa szkodliwa, ze fastfoody szkodliwe, zupki chińskie - No wychodzi ze zostaje nam sama woda, warzywa i owoce w tej ciąży (i to pewnie jeszcze jakieś super bio i eko), po czym czytam, ze jak ktoś wierzy w Boga to wino mszalne nie jest winem i można się go napić!
Dziewczyny to już jest absurd totalny - żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, a nie sądzę żeby takie wino było bezalkoholowe
Od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze nie można pic kawy, czy zjeść sobie czegoś niezdrowego w ciąży- wszystko z umiarem jest dla ludzi i to nawet kobiet w ciąży. Ale od każdego lekarza można usłyszeć ze alkohol, fajki czy inne używki to najgorsze co możemy dziecku zrobić!
No poprostu krew mnie teraz zalała jak to przeczytałam
PasiastyOgon
Moderator
Według takich informacji ukryty alkohol jest nawet w kapuście kiszonej i bananach Link do: Uwaga, ukryty alkohol! • Racibórz, Rybnik, Wodzisław Śląski
Goodka
Moderator
Super Ja mam wizytę jutro i już nie mogę się doczekaćA ja chciałam się pochwalic, ze byłam na wizycie i bobas pięknie rośnie. Maluch ma już 1,84 cm. Z usg jestem w 8tc2dni. Termin porodu na 13.11
No to przykro mi, że Cię zalała. Nie chcesz to nie chodź do Komunii, ja Cię nie zmuszam. Dyskusja z niewierzącymi o Komunii Św. Jest naprawdę bezsensowna ja Ciebie nie zrozumiem ani ty mniePrzepraszam, włożę kij w mrowisko.
Co chwile czytam tu na grupie, ze kawa szkodliwa, ze fastfoody szkodliwe, zupki chińskie - No wychodzi ze zostaje nam sama woda, warzywa i owoce w tej ciąży (i to pewnie jeszcze jakieś super bio i eko), po czym czytam, ze jak ktoś wierzy w Boga to wino mszalne nie jest winem i można się go napić!
Dziewczyny to już jest absurd totalny - żadna dawka alkoholu w ciąży nie jest bezpieczna, a nie sądzę żeby takie wino było bezalkoholowe
Od żadnego lekarza nie usłyszałam, ze nie można pic kawy, czy zjeść sobie czegoś niezdrowego w ciąży- wszystko z umiarem jest dla ludzi i to nawet kobiet w ciąży. Ale od każdego lekarza można usłyszeć ze alkohol, fajki czy inne używki to najgorsze co możemy dziecku zrobić!
No poprostu krew mnie teraz zalała jak to przeczytałam
PasiastyOgon
Moderator
Kurczę, mam nadzieję, ze nie wywołam tutaj jakiejś burzy tym pytaniem o Komunię temat jest mi bliski, stąd go poruszyłam, licząc na to, że wymienię poglądy z innymi wierzącymi mamami w ciąży i że rozwieję może trochę swoje wątpliwości nie chciałam wywoływać jakiś większych sporów
Justyna3210
Myślę że nie ma co się o wiarę spierać no to bardzo indywidualna i prywatną kwestia, jeszcze tu na noże pójdziemy ja tak średnio z kościołem ale szanuje i podziwiam głęboko wierzące osoby. No ale wszystkie się zgadzamy chyba że alkohol szkodzi i tu kropkę postawmy, pozostawiając decyzję swojemu rozumowi i sercu
Mi tutaj wcześniej ktoś na tym forum napisał, że od tego forum publiczne jest żeby każdy mógł napisać co chce i co czuje. Tego się trzymajmyKurczę, mam nadzieję, ze nie wywołam tutaj jakiejś burzy tym pytaniem o Komunię temat jest mi bliski, stąd go poruszyłam, licząc na to, że wymienię poglądy z innymi wierzącymi mamami w ciąży i że rozwieję może trochę swoje wątpliwości nie chciałam wywoływać jakiś większych sporów
Zgadzam się absolutnie! nie skaczmy sobie do gardeł bo tematy wiary to naprawdę trudne tematy i do niczego to nie prowadzi.Myślę że nie ma co się o wiarę spierać no to bardzo indywidualna i prywatną kwestia, jeszcze tu na noże pójdziemy ja tak średnio z kościołem ale szanuje i podziwiam głęboko wierzące osoby. No ale wszystkie się zgadzamy chyba że alkohol szkodzi i tu kropkę postawmy, pozostawiając decyzję swojemu rozumowi i sercu
reklama
modesty
Post generalnie nie jest obowiązkowy dla kobiet w ciąży, karmiących. W sensie jeśli się da to warto zachować, przynajmniej od mięsa wiadomo, ale już ilościowy niekoniecznie. Ja w tamtej ciąży bym jadła co 2h a po trochu. Jakbym miała jeść 1 do syta, 2 niepełne posiłki to mogłoby dojść do omdlenia, a to narażanie dziecka.@Blondi8 Pozwolę sobie jeszcze jeden temat wiary w takim razie poruszyć pewnie i tak zapytam jeszcze jakiegoś księdza, ale co robisz z tematem postu scisłego w Wielki Piątek?
Poza kobietami w ciąży i kp są inne osoby z niego zwolnione, np. Silny cukrzyk mógłby poważnie zaszkodzić zdrowiu chcąc się do niego stosować. Oczywiście warto wybrać post od czego innego a też tego dnia odmówić sobie przyjemniejszego jedzenia.