reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2021

W poniedziałek zaczynam 39 tydzień jestem już na skraju wytrzymałości nogi puchną bolą, krocze boli wszystko boli dosłownie. Szyjka jest już miękka skurcze są przepowiadające czesto dostałam zalecenia żeby uprawiać sex żeby przyspieszył poród. 😅 leksrz mówił ze za tydzień może już urodzę wiec czekam z niecierpliwością według moich pierwszych ruchow data porodu wychodziłaby na przyszły tydzień 🥵 chodzę na spacery, po schodach i mam drażnić sutki na przyspieszenie robie już wszysfko, ale widzę ze wy tez już na wykończeniu 😂 jezu serio nie mam już sił..

reklama
To niezłe masz te nocki. Ja dziś od 5 wyłam z bólu ręki, doszedł mi zespół cieśni nadgarstka i w nocy, nad ranem ból okropny 😞 od rana znowu wymioty, na pusto jak to zazwyczaj rano. Wczoraj po odejściu tego "chyba czopa" cały wieczór cierpiałam na ogromne bóle wszystkiego co ponizej pępka... Pachwiny, biodra, całe krocze, pośladki jakbym przejechała 100km na niewygodnym siodelku rowera, stopy, no dosłownie wszystko. Teraz rano lepiej, mam nadzieję, że te bóle jeśli przyjda to dopiero wieczorem, bo nie jestem w stanie prawie chodzić w wyproście tylko zgięta w pół 😒 myślicie, że to już blisko czy po prostu ostatnie tygodnie już takie będą? W ciąży z córką czułam się rewelacyjnie a takie samopoczucie jak mam teraz to dla mnie typowo porodowe, tak się czułam w ostatnich dniach ciąży i na porodówce tylko tam doszły jeszcze skurcze.
Dziewczyny, jak kontrolujcie ruchy dzieci, że jesteście w stanie stwierdzić, że ruszają się zbyt mało? Wszędzie czytam, że dzidzie śpią w brzuchu, raz są aktywne a raz nie. To jak mierzyć ruchy na godzinę i skąd wiedzieć czy coś jest nie tak czy dzidziuś akurat sobie śpi. W jednym z artykułów było napisane, że dzidzia teraz przesypia większość dnia, to jak to sprawdzic? Nigdy nie liczyłam ruchów 😞
Tak ja muszę kontrolować ruchy i po jedzeniu je kontroluje kładę się i w ciągu godziny powinno być 10 ruchów zazwyczaj po 10minutach mam już 10. I powtarzam często chyba ze sam się dużo rusza w ciągu dnia to nie sprawdzam jak np ilość ruchów już przekroczyła sto 😅 ale lepiej to kontrolować mój tydzień temu mniej się ruszał odrazu jechałam na sor i czułam ze coś nie tak

Hej laseczki. Któraś pisała o odejściu czopa chyba? Ja od kilku dni miałam troszkę więcej i troszkę inna wydzielinę a dziś na wkładce kulka galaretki przezroczysto jakby limonkowej, nie wiem czy to bardziej żółte czy zielonkawe było. Bez zapachu i bez krwi. Zobaczymy co będzie dalej, ale jestem dopiero 33+6 i to chyba za wcześnie? Przy córce 10 lat temu czop odszedł mi kilka godzin przed odejściem wód, ale wtedy wyszedł większy i taki jakby kremowo, pomarańczowy. Zgłupiałam
Ja miałam taki śluz ale to się okazało ze to po stosunku sperma się sklepia poprostu

@Przewrotka
Najleoiej zaobserwuj kiedy maluch jest najbardziej aktywny i wtedy sobie liczyć.

Jak byłam w szpitalu miałam 3 godziny / 4 godziny w ciągu całej doby np.
8-9
12-13
16-17
20-21
I w ciągu tych godzin liczyć przynajmniej 10 ruchów na godzinę - każdy przeplyw malucha, każde kopniecie to jeden ruch.
Jak ruchy są słabsze to trochę się poruszać na lewy, na prawy boczek.
I najlepiej obserwować rytm dnia maluszka kiedy jest najbardziej aktywny i wtedy liczyć bo pomiędzy tymi aktywnościami maluszek też śpi 😉

U mnie dzisiaj 37+0 i czuję się od wczoraj fatalnie. Boli mnie podbrzusze jak na okres prawie cały czas, między czasie dno miednicy, do tego takie kłucia w pochwie i co chwilę wszystko się spina. Już sama nie wiem co się dzieje. Prawie całą noc nie spałam, dzisiaj ledwo chodze taka jestem obolała. W nocy tak mnie wszystko bolało, że myślałem, że to już... Nie wiem czy to wszystko tak wygląda bo poród już blisko czy to taki standard, boję się 😔

Ja szczerze nie cierpię liczenia ruchów. Dla mnie te wytyczne maja sens tylko przy łożysku na tylnej ścianie. Ja dużo ruchów kompletnie nie odczuwam. Widzę na usg, ale czuć nie czuje. No ale poznałyśmy się z mała na tyle dobrze, że wiem kiedy jest dobrze a kiedy nie. Obserwuje sobie mniej więcej godziny, ale nie liczę bo chyba bym zamieszkała na IP. Moja lekarka przyznała mi rację że każde dziecko w brzuszku jest inne i dla każdego jest inna norma i ją zna mama.

Ja szczerze nie cierpię liczenia ruchów. Dla mnie te wytyczne maja sens tylko przy łożysku na tylnej ścianie. Ja dużo ruchów kompletnie nie odczuwam. Widzę na usg, ale czuć nie czuje. No ale poznałyśmy się z mała na tyle dobrze, że wiem kiedy jest dobrze a kiedy nie. Obserwuje sobie mniej więcej godziny, ale nie liczę bo chyba bym zamieszkała na IP. Moja lekarka przyznała mi rację że każde dziecko w brzuszku jest inne i dla każdego jest inna norma i ją zna mama.
Dokładnie. I tu się zgadzam dlatego napisałam że suma sumarum najlepiej obserwować poprostu rytm dnia malucha. Są godziny w których zauważymy wyraźnie ruchy ale może być ich 20 a może 7 więc lepiej obserwować rytm dnia zamiast liczyć skrupulatnie żeby nie świrować

U mnie dzisiaj 37+0 i czuję się od wczoraj fatalnie. Boli mnie podbrzusze jak na okres prawie cały czas, między czasie dno miednicy, do tego takie kłucia w pochwie i co chwilę wszystko się spina. Już sama nie wiem co się dzieje. Prawie całą noc nie spałam, dzisiaj ledwo chodze taka jestem obolała. W nocy tak mnie wszystko bolało, że myślałem, że to już... Nie wiem czy to wszystko tak wygląda bo poród już blisko czy to taki standard, boję się 😔
Ja mam wszystkie te objawy co ty😅🥵🥵🥵

reklama
Gorąco się robi im bliżej listopada :) ja dziś jakiś gorszy dzień emocjonalnie bo czuje ze nie wszystko gotowe a jednocześnie nie mam siły na nic.

Poradziłam sobie ze swędzeniem skory długimi kąpielami w Oilatum. Skoro nie powinnam używać dla dziecka to się nie zmarnuje przynajmniej :) nawet przez chwile miałam jednak przekonanie żeby badać się pod katem cholestszy ale potem myśle ze cztery dni jeszcze wytrzymam. Dzidziuś sue rusza regularnie. Swiad trochę zelżał po kąpieli plus w zeszłym tygodniu wszystkie wyniki ok to przecież nie mogło mnie tak nagle złapać.

Szukałam jakichś aplikacji do ogarnięcia karmienia na początku. Mam Moje dziecko i Pielęgnacja dziecka póki co. Coś może polecacie? Tak żeby odhaczyć karmienie, która pierś, sen. Przez pierwsze tygodnie to ki zwykle pomagało :)

Do góry