Unficzka
Fanka BB :)
1. U mnie niema czegoś takiego jak wizyta patronażowa lekarza ze względu na pandemię. Przychodzi do mnie tylko położna a u lekarza mam spotkanie dopiero w 6 tygodniu życia.
2. Przychodnie wybiera się w szpitalu i to do niej się zgłaszasz o założenie karty tymczasowej a jak się już na pesel to jedzie się tylko uzupełnić dokumentację.. Jestem zdziwiona tym, że przychodnia karty nie założyła bez Peselu.
3. Kikut odpadł jakoś w 4/5 dniu po porodzie. Położna kazała osuszać octaniseptem. Strupek też wypadł więc, będę chyba osuszać i obserwować.
PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW
Mały dostał plesniawek.. Niewiem po czym bo wyparzam butelki, wycieram piersi, smoczka nie używamy, ale z tego co czytałam dzieci z niska masa urodzeniowa też mają taką urodę.
Pyt 1. Pędzlować to znaczy pocierać?
Mamy Nystatyne i Aphtin do buzi ale nikt nie powiedział jak to stosować oprócz tego, że na smoczek którego nie używam. W intercie pisze właśnie o gaziki jalowym i pedzlowaniu ale to znaczy dotykać punktowo czy pocierać? Czytałam, że jak się pociera to mogą utworzyć się ranki i teraz już niewiem...
Pyt 2. Kiedy wychodzicie z maluchami na 1 spacer?
Położna powiedziała, że mogę z nim wyjść za 2 tygodnie jak bedzie ciepło, ale z perspektywy zbliżającej się zimy co ma oznaczać ciepło? Żeby nie było na minusie czy co?..
Chciałabym z nim wyjść z 2 tygodnie przed wizytą czyli w 4 tygodniu życia..
My za radą położnej byliśmy wczoraj pierwszy raz na spacerku, czyli w po skończonymi pierwszym tygodniu życia. Pół godziny, było super, Małemu się podobało