reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

1. U mnie niema czegoś takiego jak wizyta patronażowa lekarza ze względu na pandemię. Przychodzi do mnie tylko położna a u lekarza mam spotkanie dopiero w 6 tygodniu życia.
2. Przychodnie wybiera się w szpitalu i to do niej się zgłaszasz o założenie karty tymczasowej a jak się już na pesel to jedzie się tylko uzupełnić dokumentację.. Jestem zdziwiona tym, że przychodnia karty nie założyła bez Peselu.
3. Kikut odpadł jakoś w 4/5 dniu po porodzie. Położna kazała osuszać octaniseptem. Strupek też wypadł więc, będę chyba osuszać i obserwować.

PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW
Mały dostał plesniawek.. Niewiem po czym bo wyparzam butelki, wycieram piersi, smoczka nie używamy, ale z tego co czytałam dzieci z niska masa urodzeniowa też mają taką urodę.

Pyt 1. Pędzlować to znaczy pocierać?
Mamy Nystatyne i Aphtin do buzi ale nikt nie powiedział jak to stosować oprócz tego, że na smoczek którego nie używam. W intercie pisze właśnie o gaziki jalowym i pedzlowaniu ale to znaczy dotykać punktowo czy pocierać? Czytałam, że jak się pociera to mogą utworzyć się ranki i teraz już niewiem... 😑
Pyt 2. Kiedy wychodzicie z maluchami na 1 spacer?
Położna powiedziała, że mogę z nim wyjść za 2 tygodnie jak bedzie ciepło, ale z perspektywy zbliżającej się zimy co ma oznaczać ciepło? Żeby nie było na minusie czy co?..
Chciałabym z nim wyjść z 2 tygodnie przed wizytą czyli w 4 tygodniu życia..

My za radą położnej byliśmy wczoraj pierwszy raz na spacerku, czyli w po skończonymi pierwszym tygodniu życia. Pół godziny, było super, Małemu się podobało 😃

reklama
Dziewczyny jakie laktarory polecacie?? Bo właśnie zamierzam zakupić na dniach i nie wiem na który się zdecydować. Myślałam nad elektrycznym.
Ja mam Esperanza 2w1 (elektryczny i ręczny) kupiony jakoś za 99 zł i jestem mega zadowolona. Ręcznego jeszcze nie używałam bo elektryczny spełnia swoje zadanie:)

Dziewczyny jestem w szpitalu. Niestety nie rozkręciło się samo, więc dziś stawilam się na preindukcje. Jak przyjechalam, to szyjka była miękka, rozwarcie mniej więcej na 2 palce. Mam już założony balonik, jestem wlasnie podpieta pod ktg i skurczy nie widać, chociaż boli coraz mocniej. Jutro rano jestem planowana na indukcję oksytocyna. Trzymajcie kciuki, bo ja jestem przerażona 😊
Trzymamy kciuki 🤞

1. U mnie niema czegoś takiego jak wizyta patronażowa lekarza ze względu na pandemię. Przychodzi do mnie tylko położna a u lekarza mam spotkanie dopiero w 6 tygodniu życia.
2. Przychodnie wybiera się w szpitalu i to do niej się zgłaszasz o założenie karty tymczasowej a jak się już na pesel to jedzie się tylko uzupełnić dokumentację.. Jestem zdziwiona tym, że przychodnia karty nie założyła bez Peselu.
3. Kikut odpadł jakoś w 4/5 dniu po porodzie. Położna kazała osuszać octaniseptem. Strupek też wypadł więc, będę chyba osuszać i obserwować.

PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW
Mały dostał plesniawek.. Niewiem po czym bo wyparzam butelki, wycieram piersi, smoczka nie używamy, ale z tego co czytałam dzieci z niska masa urodzeniowa też mają taką urodę.

Mamy Nystatyne i Aphtin do buzi ale nikt nie powiedział jak to stosować oprócz tego, że na smoczek którego nie używam. W intercie pisze właśnie o gaziki jalowym i pedzlowaniu ale to znaczy dotykać punktowo czy pocierać? Czytałam, że jak się pociera to mogą utworzyć się ranki i teraz już niewiem... 😑
Położna powiedziała, że mogę z nim wyjść za 2 tygodnie jak bedzie ciepło, ale z perspektywy zbliżającej się zimy co ma oznaczać ciepło? Żeby nie było na minusie czy co?..
My mielismy afty u syna, chyba najgorsze doswiadczenie jakie mielismy 😑 na poczatku trzeba bylo aphtinem wycierac, na jalowy gazik kropelke i wciera sie w miejsca zaatakowane afta, przemywalam pozniej gaza zamoczona w przegotowanej wodzie buzie. U nas nie pomoglo, poszlo dalej na gardlo i nie bylam w stanie, balam sie tak gleboko wkladac mu palce do buzi,przeszlo po syropie, nie pamietam nazwy, byl bananowy

Dziewczyny jestem w szpitalu. Niestety nie rozkręciło się samo, więc dziś stawilam się na preindukcje. Jak przyjechalam, to szyjka była miękka, rozwarcie mniej więcej na 2 palce. Mam już założony balonik, jestem wlasnie podpieta pod ktg i skurczy nie widać, chociaż boli coraz mocniej. Jutro rano jestem planowana na indukcję oksytocyna. Trzymajcie kciuki, bo ja jestem przerażona 😊
Trzymam kciuki ✊✊✊

Ja będąc mama silnego alergika to powiem wam że nie było u nas żadnych objawów że strony układu trawiennego. Przy badaniu dopiero u gastrolog wyszło że jest przewlekły stan zapalny jelita grubego. Wszystko było na skórze, a pierwszym objawem były tzw. naderwane uszy. Teraz zobaczymy czy mamy alergiczke czy nie. Jeśli będzie powtórka to w okolicach świat się dowiemy. Także serniczek może będzie, a może nie będzie. 😆
Tez sprawdziłam. Życzę żeby sytuacja się nie powtórzyła. A ja tymczasem obserwuje Zosię bo obsypalo ja bardzo na buzi ale uszy jeszcze całe :))) polozna mówi żeby smarować ja mlekiem własnym kilka razy dziennie

PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW

Jeśli chodzi o spacer to myśle ze po tygodniu można mspokojnie zacząć. Jeśli Ty czujesz się na siłach i gotowa. Odpowiednie ubranko gondolka i krótki spacer zrobi dobrze wszystkim. Rób jak czujesz. Jeśli tylko nie pada nie wieje to taki spacer będzie miał same plusy :)
My wyszliśmy w 9 dobie (czekałam na zdjęcie szwu z cc) no i chodzimy codziennie po ok godzince (ale było tez i 3).

Powodzenia!

reklama
Dziewczyny, co używacie do mycia Maluszków i pielęgnacji skóry po kąpieli? Wszędzie aprobują teraz mycie samą wodą, a jeżeli nie ma problemów skórnych to nie smarowanie niczym, jedynie na wyjście z domu. Też tak robicie?

Do góry