reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja będąc mama silnego alergika to powiem wam że nie było u nas żadnych objawów że strony układu trawiennego. Przy badaniu dopiero u gastrolog wyszło że jest przewlekły stan zapalny jelita grubego. Wszystko było na skórze, a pierwszym objawem były tzw. naderwane uszy. Teraz zobaczymy czy mamy alergiczke czy nie. Jeśli będzie powtórka to w okolicach świat się dowiemy. Także serniczek może będzie, a może nie będzie. 😆
To upieczesz jagielnik😅😁 trzeba mieć tylko dobry blender do mielenia kaszy. Też dobre ciacho. A w ostateczności można ususzyć bęzę z bakaliami🤤

reklama
Dziewczyny jakie laktarory polecacie?? Bo właśnie zamierzam zakupić na dniach i nie wiem na który się zdecydować. Myślałam nad elektrycznym.

To upieczesz jagielnik😅😁 trzeba mieć tylko dobry blender do mielenia kaszy. Też dobre ciacho. A w ostateczności można ususzyć bęzę z bakaliami🤤
Z synem to na początku oprocz mleka odpadły jajka, ziemniaki, pszenica, banany, marchew, buraki i sama już nie pamiętam. Chyba z owoców to tylko jagody i śliwki jedliśmy. Ciągle soczewica z indykiem i warzywami. Po tym pamiętam było najlepiej. No ale to lepsze niż dieta cukrzycowa, bo chociaż mogłam jeść galaretki i slodzic herbatę. 😁

Dziewczyny jakie laktarory polecacie?? Bo właśnie zamierzam zakupić na dniach i nie wiem na który się zdecydować. Myślałam nad elektrycznym.
Ta Esperanza za 100 zł która polecały dziewczyny jest naprawdę spoczko. Jak ktoś też chcę kupić wagę niemowlęca to ja też sobie kupiłam z tej firmy zachecona laktatorem i mój mąż mówi że jest idealnie wykalibrowana.

Na pewno elektryczny. Przy ręcznym się zajeździsz, jeśli masz zamiar ściągać całe mleko. Ja mam Canpol EasyStart i nie narzekam. Nie używam codziennie co prawda, ale na te raz, dwa w tygodniu jest naprawdę spoko 👍 na vinted za 100 zł można znaleźć całkiem nowe.

Dziewczyny jestem w szpitalu. Niestety nie rozkręciło się samo, więc dziś stawilam się na preindukcje. Jak przyjechalam, to szyjka była miękka, rozwarcie mniej więcej na 2 palce. Mam już założony balonik, jestem wlasnie podpieta pod ktg i skurczy nie widać, chociaż boli coraz mocniej. Jutro rano jestem planowana na indukcję oksytocyna. Trzymajcie kciuki, bo ja jestem przerażona 😊

Lovi Prolactis 3D Soft używam obecnie
W szpitalu doradca laktacyjny powiedział, że najlepszy jest elektryczny bo ma różne tryby ssania dzięki którym lepiej stymuluje piersi niż ręczny.

1. U mnie niema czegoś takiego jak wizyta patronażowa lekarza ze względu na pandemię. Przychodzi do mnie tylko położna a u lekarza mam spotkanie dopiero w 6 tygodniu życia.
2. Przychodnie wybiera się w szpitalu i to do niej się zgłaszasz o założenie karty tymczasowej a jak się już na pesel to jedzie się tylko uzupełnić dokumentację.. Jestem zdziwiona tym, że przychodnia karty nie założyła bez Peselu.
3. Kikut odpadł jakoś w 4/5 dniu po porodzie. Położna kazała osuszać octaniseptem. Strupek też wypadł więc, będę chyba osuszać i obserwować.

PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW
Mały dostał plesniawek.. Niewiem po czym bo wyparzam butelki, wycieram piersi, smoczka nie używamy, ale z tego co czytałam dzieci z niska masa urodzeniowa też mają taką urodę.

Pyt 1. Pędzlować to znaczy pocierać?
Mamy Nystatyne i Aphtin do buzi ale nikt nie powiedział jak to stosować oprócz tego, że na smoczek którego nie używam. W intercie pisze właśnie o gaziki jalowym i pedzlowaniu ale to znaczy dotykać punktowo czy pocierać? Czytałam, że jak się pociera to mogą utworzyć się ranki i teraz już niewiem... 😑
Pyt 2. Kiedy wychodzicie z maluchami na 1 spacer?
Położna powiedziała, że mogę z nim wyjść za 2 tygodnie jak bedzie ciepło, ale z perspektywy zbliżającej się zimy co ma oznaczać ciepło? Żeby nie było na minusie czy co?..
Chciałabym z nim wyjść z 2 tygodnie przed wizytą czyli w 4 tygodniu życia..

No mi też, szczególnie w obecnej sytuacji. Mój mąż ciągle powtarza że woli dać prywatnie nawet i 300zl byle tam nie chodzić. Ja w zaleceniach w wypisie miałam kontrolę wagi w przychodni w ciągu 3-5 dni. Tak więc kupiłam wagę 😄
Kurde może posłuchaj męża..
Prywatnie pójdziesz na konkretną godzinę i nie bd w tłoku ludzi.. A wiadomo do przychodni różni ludzie przychodzą. Tam najlepiej tylko na szczepienie.

reklama
1. U mnie niema czegoś takiego jak wizyta patronażowa lekarza ze względu na pandemię. Przychodzi do mnie tylko położna a u lekarza mam spotkanie dopiero w 6 tygodniu życia.
2. Przychodnie wybiera się w szpitalu i to do niej się zgłaszasz o założenie karty tymczasowej a jak się już na pesel to jedzie się tylko uzupełnić dokumentację.. Jestem zdziwiona tym, że przychodnia karty nie założyła bez Peselu.
3. Kikut odpadł jakoś w 4/5 dniu po porodzie. Położna kazała osuszać octaniseptem. Strupek też wypadł więc, będę chyba osuszać i obserwować.

PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW
Mały dostał plesniawek.. Niewiem po czym bo wyparzam butelki, wycieram piersi, smoczka nie używamy, ale z tego co czytałam dzieci z niska masa urodzeniowa też mają taką urodę.

Pyt 1. Pędzlować to znaczy pocierać?
Mamy Nystatyne i Aphtin do buzi ale nikt nie powiedział jak to stosować oprócz tego, że na smoczek którego nie używam. W intercie pisze właśnie o gaziki jalowym i pedzlowaniu ale to znaczy dotykać punktowo czy pocierać? Czytałam, że jak się pociera to mogą utworzyć się ranki i teraz już niewiem... 😑
Pyt 2. Kiedy wychodzicie z maluchami na 1 spacer?
Położna powiedziała, że mogę z nim wyjść za 2 tygodnie jak bedzie ciepło, ale z perspektywy zbliżającej się zimy co ma oznaczać ciepło? Żeby nie było na minusie czy co?..
Chciałabym z nim wyjść z 2 tygodnie przed wizytą czyli w 4 tygodniu życia..
To mi położna odradza spacery przez zoltaczke. To chyba bym z synem 3 miesiące nie wychodziła 😕 Bo ta zoltaczka to raczej od mojego mleka jak ostatnio będzie wolno schodzić. Ja sobie małą na razie weranduje. Chciałabym zacząć wychodzić jak skończy 2 tygodnie, nawet ze względu na syna bo ile można siedzieć w domu.

Do góry