reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2021

Czasem mi się wydaje tez ze niema się co czepiać swojej wagi, bo to może genetyka, a może hormony. W pierwszej ciąży w 10 tygodni przytyłam 8 kg i 3 miesiące zrzuciłam 4 kg a potem nie mogłam nic zrzucić

reklama
Kiedyś słyszałam taka madra kwestie, jedna kobitka powiedziała ze przybierała na wadze w ciąży 9 miesięcy i tyle sobie da żeby zrzucić wagę bo to normalne i zdrowe

Nie wiem. Ja ogólnie w poprzedniej ciąży na początku nie mogłam jeść więcej jako polowe tego co normalnie bo od razu wymiotowałam, wymiotowałam w sumie to samego końca, w trakcie przyjęcia do szpitala między papierami, w trakcie porodu a potem w trakcie cc. Jak około 26 wykryto cukrzyce ciazowa to utrzymywałam dieta wiec albo już wogole nie przybierałam albo przybierałam prawie nic a nawet chyba kg zgubiłam. Po porodzie byłam od razu 10 kg do tylu czyli warzyłam mniej jak przed ciaza. Wydaje mi sie ogólnie ze ja nie jem smażonego prawie wcale, głownie gotowane lub z piekarnika. Mięso w poprzedniej ciąży to mi jakoś nie wchodziło, mogłam tylko troszeczki fileta z indyka lub gotowanego krolika. Jem małe porcje 5 lub więcej razy dziennie. Przy cukrzycy ciążowej to nie mogę więcej jak kromkę chleba czy pół buły na raz. Pije mega dużo wody. W ciąży. Po prostu ogromnie chce mi sie pic. Nu i ja głownie leżę w ciąży, w poprzedniej dałam czasem rady wyjść na 10 minut z psem, w tej wogole z domu nie wychodzę a od 20 tygodnia jak miałam żywa krew i niedługi pobyt w szpitalu to nawet po domu staram sie nie chodzić bez potrzeby. Nie wiem czy pomogłam. Co ciekawe po tej drugiej ciąży tak mi sie spodobała nowa ja czyli ta chudsza ze utrzymywałam taki sposób odżywiania małe posiłki więcej razy. Na początku człowiek jakby głodny, potem żołądek chyba sie zmniejsza. I nie chodzisz głodna.
To ciekawe, rozumiem to, chyba jestem na podobnym etapie. Na początku ciąży rzeczywiście zasłużyłam sobie na dodatkowe kg. Ciągle byłam głodna… i jadłam :) ile wlezie. Teraz, odkąd zobaczyłam u siebie plamienia (na szczęście na ten moment jest wszystko Ok, ale trochę się przestraszyłam) staram się nie ruszać. Tak jak Ty, nawet po domu. I rzeczywiście mój apetyt uległ znacznemu zmniejszeniu.

Kiedyś słyszałam taka madra kwestie, jedna kobitka powiedziała ze przybierała na wadze w ciąży 9 miesięcy i tyle sobie da żeby zrzucić wagę bo to normalne i zdrowe
Rzeczywiście, to bardzo mądre podejście. Ale kiedy widzisz u siebie tyle kg do przodu nastrój bywa rożny. Szczególnie, że jako dziecko byłam otyła więc mogę mieć coś w rodzaju traumy. Zapamiętam te słowa. Szczególnie że dobrze się składa, że po porodzie do lata będziemy miały chwilę na powrót do formy :) przynajmniej tak się staram pocieszać…

Rzeczywiście, to bardzo mądre podejście. Ale kiedy widzisz u siebie tyle kg do przodu nastrój bywa rożny. Szczególnie, że jako dziecko byłam otyła więc mogę mieć coś w rodzaju traumy. Zapamiętam te słowa. Szczególnie że dobrze się składa, że po porodzie do lata będziemy miały chwilę na powrót do formy :) przynajmniej tak się staram pocieszać…
Będzie dobrze🤗 Będziesz miała dzidzie, mało kto mówi o tym ale czasem przy dziecku nie ma się kiedy zjeść, nie dosypia się, obowiązków mnóstwo, to wszystko sprzyja utracie na wadze. Dużo z tego to woda, krew, waga samego dziecka. Nie przejmuj się 🤗

Ile już macie kg na plus? 😅
Ja ogólnie do 16 tyg miałam mało ruchu więcej leżałam niż robiłam bo bałam się kolejnego poronienia.. a teraz już dużo robię chociaż sił już coraz mniej 😦 ja mam 10+ już lekarz mówi ze ok tyje wzrost 162 zaczęłam 30 tydzień
Ja mam już 9 na plusie, 29 tydzień, ale widac tylko po brzuchu. Teściowa mnie denerwuje. Co dzwoni to pyta ile już przytyłam ;/ Kazda z nas ma inny przyrost wagi. Nie powinno się tym martwić, ale takiej dużej wagi nigdy nie miałam i gdzies z tyłu głowy się boje jak to zrzucę, czy będzie ciężko.

Dziewczyny,
Czy Wasze dzieciaczki też tak „szybko” kopią? 😆 mam wrażenie, że jak Helenka się włączy to dosłownie tysiąc ruchów na sekundę robi w tym brzuchu...
Tak, mój czasami tak szybko kopie i się rusza ze aż zastanawiam się wtf?! Jak on to robi… jak miałam w brzuchu córkę to aż tak się nie rzucała 🙄

Ja jestem w 30 tygodniu i mam +4 kg (w tym mały waży jakies 1,5 kg).
Z córka w 30 tc byłam na plusie 8 kg i tez miałam cukrzyce ciazowa. Nie wiem od czego to zależy bo teraz tez jem więcej niż powinnam mimo diety:/

Tak, mój czasami tak szybko kopie i się rusza ze aż zastanawiam się wtf?! Jak on to robi… jak miałam w brzuchu córkę to aż tak się nie rzucała 🙄

Z córka w 30 tc byłam na plusie 8 kg i tez miałam cukrzyce ciazowa. Nie wiem od czego to zależy bo teraz tez jem więcej niż powinnam mimo diety:/
To ja na razie plus 2kg od stanu przed ciąża ale 3kg licząc od 2 miesiąca bo na początku kg mi spadł. Ale ja jestem dość niska (160cm) i miałam kilka kg w nadmiarze. Ale na razie idzie tylko w brzuch, ale przed ciąża się obawiałam jak to bedzie bo przemiany materii nie mam za dobrej. Ale coś może być w genach, moja mama też mówiła że jej tylko brzuch rósł.
Ale kilogramy nieważne, dobrze że nasze dzieciaczki zdrowo rosną :)

reklama

W jakim sensie jesz więcej niż powinnaś? Ja też mam cukrzyce. Ja np. jak po obiedzie po 1h mam cukier ok. 100 to zjadam jakiś owoc lub np. garść migdałów. Nie wiem czy wolno. Podobno nie powinno się podjadać tylko czekać do następnego posiłku. Ja mam tych pomiarów już dość. Za każdym razem stres przed pomiarem czy cukier mam ok 😥

Do góry