reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Cześć dziewczyny. My dziś po szczepieniach. Iga po nich śpi. Ciekawe jak długo to potrwa. Oby nie było żadnych gorączek i innych ustrojstw.
Lekarka zbadala małą i powiedziala, ze nie ma kataru tylko obrzęk nosa. Prawdopodobnie mamy w domu za ciepło. Iga ostatnio nie robi kupek ale puszczą dużo bąków. Dziś zrobiła kupę po 5 dniach. Przedostatnio po 4.
Czy Wy dopajacie swoje dzieci? Lekarka powiedziała że można. Ona zaleca dopajania przy mm. Mówi że w razie czego do wody dodać 3 krople jakiego soku np z malin. Żeby nie samą wodą, bo jak dziecko przyzwyczai się do smaku samej wody to potem nie chce np stropów przyjmować. Pytałam o herbatkę Koperkową na brzuszek i powiedziała że można.
Trochę dziwne dla mnie to dopajania zwłaszcza z tym sokiem. Moja mama mnie maltretuje tą herbatą Koperkową ale nie bardzo chce podawać coś poza moim mlekiem. Mm dokarmialam przez 4 wieczory jakieś 2 tygodnie temu. Teraz jest tylko na piersi.
Moja córcia wczoraj skończyła 6 tygodni. Waży 4150 i urosła 3 cm.
Ja daje wodę przegotowaną letnia do picia jak ma czkawke (a ma 2 czy 3 razy dziennie). Nam zalecila położna właśnie ze względu na to, że rzadko robił kupy. Po kilku dniach stosowania kupy zrobiły się regularne co 2 dni. U nas pomogło,ale nie wiem czy od tej wody czy po prostu. Czysta woda na pewno nie zaszkodzi:) aaa no i on pije kilka lykow. I jak dostaje to ma zdziwiona mine:)

reklama
@folka glowa do gory, w gruncie chcialas karmic i karmisz swoim mleczkiem a to najwazniejsze:) reszta sie jakos z czasem ulozy
@Sasanka14 popieram i wiem ze im mlodsze tym lepiej ;)
@FiLi88 no wlasnie przez chrzestnych nam sie to w czasie rozciagnie bo nie chce tutaj ich sciagac a w pl w wakacje i tak bedziemy , jeszcze ja planuje dluzej z dziecmi posiedziec ok miesiaca wiec no zalatwi sie to za jednym zamachem

mam maly problem dziewczyny ..moje dziecko czasem zrobilo zielona kupke ale ta zielen byla llledwo widoczna i sie tym nie martwilam a wczraj wieczorem juz konkret zielona ..konystencja jak zawsze rzadka ale bardziej kisielowa plus jedna niteczka krwi hmmm
dzis rano tez zielona kisielowa
ja nie wiem. mlody taki jak zawsze , je spi budzi sie zadowolony widze siusia pampers pelny a jak kupki robi to jedyna rekacja jest taka ze robi wiekie oczy i sie w tym czasie uspokaja takze oo

fakt faktem wiecej kupek zaczal znow robic po szczepieniu i z czasem znow mniej ale wlasnie on od tamtego czasu troszke inne rzadsze i ten kolor coraz to bardziej zielony a wmiedzyczasie normalna z pmarancza hmmmmmmmmm

moze odezwie sie mama ktora to przeyczta z podobnym problemem
cos czuje ze to jeszcze po tej szczepionce hmm
Szczepilas na rotawirusa? Jeśli tak to normalne. Moja córka ok 2 tyg tak.miala i lekarka o tym uprzedzala że po ok tyg dziecko zacznie wydalac wirusa i właśnie takie kupki będą.

@folka glowa do gory, w gruncie chcialas karmic i karmisz swoim mleczkiem a to najwazniejsze:) reszta sie jakos z czasem ulozy
@Sasanka14 popieram i wiem ze im mlodsze tym lepiej ;)
@FiLi88 no wlasnie przez chrzestnych nam sie to w czasie rozciagnie bo nie chce tutaj ich sciagac a w pl w wakacje i tak bedziemy , jeszcze ja planuje dluzej z dziecmi posiedziec ok miesiaca wiec no zalatwi sie to za jednym zamachem

mam maly problem dziewczyny ..moje dziecko czasem zrobilo zielona kupke ale ta zielen byla llledwo widoczna i sie tym nie martwilam a wczraj wieczorem juz konkret zielona ..konystencja jak zawsze rzadka ale bardziej kisielowa plus jedna niteczka krwi hmmm
dzis rano tez zielona kisielowa
ja nie wiem. mlody taki jak zawsze , je spi budzi sie zadowolony widze siusia pampers pelny a jak kupki robi to jedyna rekacja jest taka ze robi wiekie oczy i sie w tym czasie uspokaja takze oo

fakt faktem wiecej kupek zaczal znow robic po szczepieniu i z czasem znow mniej ale wlasnie on od tamtego czasu troszke inne rzadsze i ten kolor coraz to bardziej zielony a wmiedzyczasie normalna z pmarancza hmmmmmmmmm

moze odezwie sie mama ktora to przeyczta z podobnym problemem
cos czuje ze to jeszcze po tej szczepionce hmm
Może tak być, że po szczepieniu jeszcze mu wychodzi, a może coś alergizującego zjadaś, albo jakieś leki, witaminy inne niż zawsze?
U Tomka jest inna kupka odkąd jem wit c i rutinoscorbin, jest ciemniejszego koloru, ni to brąz ni to pomarańcz...

Cześć dziewczyny. My dziś po szczepieniach. Iga po nich śpi. Ciekawe jak długo to potrwa. Oby nie było żadnych gorączek i innych ustrojstw.
Lekarka zbadala małą i powiedziala, ze nie ma kataru tylko obrzęk nosa. Prawdopodobnie mamy w domu za ciepło. Iga ostatnio nie robi kupek ale puszczą dużo bąków. Dziś zrobiła kupę po 5 dniach. Przedostatnio po 4.
Czy Wy dopajacie swoje dzieci? Lekarka powiedziała że można. Ona zaleca dopajania przy mm. Mówi że w razie czego do wody dodać 3 krople jakiego soku np z malin. Żeby nie samą wodą, bo jak dziecko przyzwyczai się do smaku samej wody to potem nie chce np stropów przyjmować. Pytałam o herbatkę Koperkową na brzuszek i powiedziała że można.
Trochę dziwne dla mnie to dopajania zwłaszcza z tym sokiem. Moja mama mnie maltretuje tą herbatą Koperkową ale nie bardzo chce podawać coś poza moim mlekiem. Mm dokarmialam przez 4 wieczory jakieś 2 tygodnie temu. Teraz jest tylko na piersi.
Moja córcia wczoraj skończyła 6 tygodni. Waży 4150 i urosła 3 cm.
Starsze dzieci przy karmieniu mm dopajałam wodą przygotowaną. Nie prawdą jest, że wtedy nie będzie dziecko chciało pić syropów, dwoje starszych dzieci nie miało i nie ma z tym problemów. A czysta woda na pewno jest zdrowsza od wszystkiego innego co gasi pragnienie.

My na szczepienie chyba w sylwestra się wybierzemy, chyba że nie będzie lekarki.

A my dziś mamy okropny dzień. Starsza u mojej mamy, ja miałam odpocząć, a Michasia daje dziś w kość. Nie wiem o co chodzi, mleko mam bo tryska. W łóżeczku płacze, daje ją do piersi possa i z płaczem puszcza, a mleko samo leci, nie tryska nie wiadomo jak, ale jednak leci. Odkładam i znów płacz. Przytulam do siebie, nie bardzo, jedynie jak leżała na brzuszku to była spokojna, albo na pleckach na przewijaku/wersalce chwile. Teraz usnęła, nie wiadomo na jak długo. Nie wiem w końcu o co chodzi z tym jedzeniem, mleko jest tu chce jeść a tu się kłóci z piersią :/

A my dziś mamy okropny dzień. Starsza u mojej mamy, ja miałam odpocząć, a Michasia daje dziś w kość. Nie wiem o co chodzi, mleko mam bo tryska. W łóżeczku płacze, daje ją do piersi possa i z płaczem puszcza, a mleko samo leci, nie tryska nie wiadomo jak, ale jednak leci. Odkładam i znów płacz. Przytulam do siebie, nie bardzo, jedynie jak leżała na brzuszku to była spokojna, albo na pleckach na przewijaku/wersalce chwile. Teraz usnęła, nie wiadomo na jak długo. Nie wiem w końcu o co chodzi z tym jedzeniem, mleko jest tu chce jeść a tu się kłóci z piersią :/

U nas tak jest w dwoch przypadkach, albo potrzebuje odbic, albo chce zasnac ssajac, ale bez mleka i wtedy dostaje smoka, wtula sie i oczy maslane odlatuja. U nas chyba sie kolejny skok szykuje, ten po ktorym dziedzie ogarniaja wlasne rece, bedzie tulenie troszke wieksze ;)

@ONAONAONA a moze to reakcja na laktoze ?? Pisalas ze wrocilas do mleka zwyklego. Moze odstaw na chwile i zobaczysz czy jest zmiana ?? Ja tez zaczelam zwykle dodawac do kawy i efekt jest taki, ze Teo mocno sie wkurza przy puszczaniu baczkow. Lacto free do kawy daje rade ;)

@Naan34 przy samym MM zaleca sie dopajanie, bo ono jest „ciezsze”, nie ma tej pierwszej fazy jak z cyca. Natomiast przy samym kp, wedlug wytycznych nie ma potrzeby dopajac i wgl hafiji nie powinno sie tego robic. Ale zalecenia to jedno, a zycie drugie. Jak to moja babcia mawia, jak jest cieplo w domu, sucho od ogrzewania, to i my dorosli wiecej pijemy. Nasze maluchy tulimy, sa zawsze cieplutkie, wiec moze Twoja mala po prostu raz na czas jak wody sie napije to nie zaszkodzi. Ja nie polevam herbatek, soczkow itd. Z pierwszym popelnilam ten blad. Pil herbatki z hippa, a jak mial poltora roku pruchnica mu wyszla. Efekt byl taki ze jaki 3 latek mial 7 zebow z plombami i calkowity brak jedynek gornych.

wlasnie znow przejde na kokosowe migadlwe sojowe mleko a przez ostatnie dni cdzien jem ciasto twarogowe wiec dzis juz sobie odpuszcze hmm

kochana widze ze mialas przeboje z zabkami malego ,
powiem ci ze u Mnie w rodzinie dziewczynka miala podobna sytuacje ..czarne zabki,,,tzn czarne kielki miala bo jakies lakowania itd ale tutaj widetnie i nadwaga doszla , dziecko pilo duzo slodzonych napojow i do dzis duzo slodyczy dziennie zjada ale dobra ,,zbyt dluga histori

co do moich dzieci przypomniala mi sie sytuacja u Mnie..
ani syn ani corka nie pili soczkow ze sklepow tylko wode od kad tylko zaczeli pic ccos innego jak moje mleko...nie mowie ze nie wypili specjalnego soczku raz czy 2 ale to niie bylo nagminne ..zawsze jedno i drugie mialo swoje buteleczki i na wyjscia bralam wode jak i przekaski ..
ja nie ptrzebowalam na spacerze zatrzymywac sie w sklepie by mlodemu cos kupic tylko sie przygotwywalam..
mialam kolezane ktora miala coreczke w tym samym wieku co moj syn... chodzilysmy razem na spacery i zawsze mi dogadywala ze czemu nie kupuje mu KUBUSIA tak jak ona ..a ze tylko wode zaznacze jej slowa 'biedne' dziecko pije ... wkurzylam sie w momencie kiedy wyjechala mi z tekstem wyrodnej matki i ze na nim oszczedzam oO
zasmialam sie ze woda w sklepie kiedy kupic musze tez swoje kosztuje i czy naprawde trudno jest zrozumiec ze nie trzeba wykupic pol sklepu by dziecko bylo szczesliwe i zdrowe / pomijajc fakt ze meczyla sie z corka ktora w kazdym sklepie wpadala w hsterie kiedy ona chcala jej kupic cos do picia bo ona chce to i tamto gdzie moj syn w tym momencie siedzial w wozku jezdzac swoje jabuszko i nie wiedzial o co kaman ale dobra
ja uwazalam ze tak dla niego czy mojej coreczki bedzie najzdrowiejii z reguly mijalam polki z soczkami dostoswanymi do wieku blabla ,, przyjdzie czas ze beda pic i sprobuja tego i owego ale na ten czas moim zdaniem tak bylo po prostu najzdorwiej i zadna etykieta nie musiala mi tego udowadniac

efekt jest taki ze Mje skarby maja ladne zabki i zadnego problemu a coreczka znajomej to miala zaawansowana prochnice i specjalnie do pl latala na jakies leczenie nie wiem... wiem ze upierala sie ze moje to pewnie odziedziczyly hehe

co do dopajania przy karmieniu piersia,, @Naan34 Moim zdaniem nie jest to konieczne i dopoki wszystko jest ok to nie bawilabym sie w dopajanie i nie rozumiem tych Babc ktore na to naciskaja masakra jakas
wstrzelilabym taka w orbite hehehe

ale jesli tutaj jest jakis problem z bardzo rzadkim wyproznianiem no to moze i sama by sprobowala czy aby jakas roznica bedzie ale wylacznie woda wpierw a nie jakies soczki..makabra co to ci lekarze doradzaja ;/

ja bym pomyslala odwrotnie,,jesli dzis przyzwyczajamy do picia slodkich napoji to dziecko potem bedzie woda plulo heheh

niedawno wrocilismy z dlugiego spacerku.. pobiegalam sobie troszke ..mlody wlasnie spi i sadzi takze zobacze zaraz co tam narobil..jakiego koloru .. jak go przewijalam pol h temu to byl musztardowy kleks

Szczepilas na rotawirusa? Jeśli tak to normalne. Moja córka ok 2 tyg tak.miala i lekarka o tym uprzedzala że po ok tyg dziecko zacznie wydalac wirusa i właśnie takie kupki będą.

no wlasnie szczepilam i tak mysle czy to nie po tym wlasnie ..myslalam jednak ze nie bedzie to dlugo trwacn oO.. mlody w niedziele 11 tyg bedzie mial wiec juz 2,5 tyg po szczepieniu jest wiec myslisz ze taki okres tez moze byc ?

Może tak być, że po szczepieniu jeszcze mu wychodzi, a może coś alergizującego zjadaś, albo jakieś leki, witaminy inne niż zawsze?
U Tomka jest inna kupka odkąd jem wit c i rutinoscorbin, jest ciemniejszego koloru, ni to brąz ni to pomarańcz...

tez zaczelam analizowac ale tak jak pisalam jedynie wiecej sera bialego jadlam przez te dni od niedzieli hehe
no i pierogi z kapusta itd ale normalne ilosci

reklama
@Mama Zuzi i Antosia ja dzis jak bede w przychodni to umowie Teo na szczepienie. Robia je tylko w piatki, wiec juz po nowym roku bedzie. Moglismy dzis to zrobic, ale steoerdzilam ze w razie czego tfuuu tfuuu, to teraz wszedzie waszuscy na urolpach.

@Paulaaa25 Beztroska ma teraz wyprzedaz spiworkow -25% jak potrzebujesz :)

Widziałam Kochana ale zamówiłam już wcześniej i czekam na dostawę [emoji3]
Ale dziękuję za wiadomość

Do góry