reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

Dziewczyny któraś z Was pracuje w kadrach lub po prostu się zna na urlopach?
Jeżeli w 2019 w listopadzie kończy mi się macierzyński urlop to za rok 2019 przysługuje mi cały urlop wypoczynkowy czy tylko nalicza mi się za listopad i grudzień?
Urlop wypoczynkowy nalicza się proporcjonalnie do czasu pracy, trochę ponad 2 dni na mc przy wymiarze urlopu 26 dni, tak mi przynajmniej to kiedyś tlumaczono. ..

reklama
Tez już to przerabiałam. Mam milion artykułów za sobą przeczytanych, forum o innych. Hafiję tez. I przerabiałam to, ze po tym płaczu i wypłukaniu i prężeniu i wsadzaniu raczek do buzi - dawałam dalej pierś. W końcu synek umęczony płaczem i zrezygnowany sie uspokajał na chwile i ssał dalej, ale już praktycznie bez połykania. Takie ssanie smoczka. Albo bardzo rzadkie połykanie, i tak potrafiłam trzymać go na „pusto” przy piersi żeby pracował na następne dni.. przy każdym karmieniu, ale nic to nie dało... naprawdę widzę i słyszę i czuje! kiedy ładnie je i połyka, a kiedy ciągnie i ..dno..i tylko ssanie na pusto i stad nerwy. Ile tak godzin można przetrzymywać dziecko?[emoji33]ile tygodni?
Mi sie unormowało i karmienie mm i karmienie piersią. I jakoś leci[emoji5] zreszta nadal mi sie zdarza go tak dostawiać - żeby pokarm mi nie zanikł. A za to ssanie na pusto musi dostać jedzenie, bo przecież głodny jest... [emoji5]

Rozumiem. A ile ml zjada mm po sesji z poersi, Ulewawa?. Ja też trochę przerabiałam i u mnie jednak po takiej sesji ssania na pusto było dużo mleka i synowie najadali się. Rady hafij i to co pisała sprawdziło się.
Najważniejsze, że brzuszek jest pełen, maluszek jest zadowolony.

@Ewela2805 a jest to odparzenie, czy tylko mocno czerwona pupcia ?? Jesli odparzenie to sudokrem, maka ziemniaczana, cos co pomoze zasuszyc no i wietrzyc jak najwiecej. Natomiast jesli to tylko mocno czerwona dupcia to wietrzenie, mycie woda przy przewijaniu i bephanten przy kazdej zmianie.

@Kredka_na_baterie powiem Ci, ze dziwna sprawa z ta waga Malgosi. Wychodzi na to, ze ona jakby pokarmu nie przetwarza aby rosnac, tylko trawi i wydala. Ale tak jak piszesz, glodne dziecko nie zasnie, a jesli nawet ze zmeczenia od ssania, to po chwili sie wybudzi. Pamietam ze Maja sporo o tym pisala jak sie Mateuszek urodzil, ale to wczesniak, wiec zupelnie inna bajka. A moze raz dziennie odciagnie mleczko Twoje z tym dodatkiem, wzmacniaczem ktory wlasnie Maja podawala by cos pomoglo. Kurcze, strasznie dziwna sprawa. Oby sie wszystko dobrze rozwiazalo! Kciuki
Raczej odparzenie, gdzieniegdzie takie mocno czerwone jakby dana była..

@Ewela2805 a jest to odparzenie, czy tylko mocno czerwona pupcia ?? Jesli odparzenie to sudokrem, maka ziemniaczana, cos co pomoze zasuszyc no i wietrzyc jak najwiecej. Natomiast jesli to tylko mocno czerwona dupcia to wietrzenie, mycie woda przy przewijaniu i bephanten przy kazdej zmianie.

@Kredka_na_baterie powiem Ci, ze dziwna sprawa z ta waga Malgosi. Wychodzi na to, ze ona jakby pokarmu nie przetwarza aby rosnac, tylko trawi i wydala. Ale tak jak piszesz, glodne dziecko nie zasnie, a jesli nawet ze zmeczenia od ssania, to po chwili sie wybudzi. Pamietam ze Maja sporo o tym pisala jak sie Mateuszek urodzil, ale to wczesniak, wiec zupelnie inna bajka. A moze raz dziennie odciagnie mleczko Twoje z tym dodatkiem, wzmacniaczem ktory wlasnie Maja podawala by cos pomoglo. Kurcze, strasznie dziwna sprawa. Oby sie wszystko dobrze rozwiazalo! Kciuki
Tym bardziej dziwne, że przy pomiarze 2 tygodnie temu była dłuższa o 4cm w porównaniu z porodem... A waga nic praktycznie...
A jak się ten dodatek nazywa? Pamiętam, że pisała Maja o tym, ale zupełnie zapomniałam co to było...

Raczej odparzenie, gdzieniegdzie takie mocno czerwone jakby dana była..

W takim razie cos z cynkiem jesli to juz odparzenie. Ale podstawa to wietrzenie. Jesli uzywasz chusteczek nawilzonych to je odstaw na jakis czas. Myj albo pod kranem, albo uzywajac platkow bawelnianych moczonych w cieplej wodzie. Dokladnie osuszaj i pozniej smarowanie. Najlepiej przed zapieciem pieluszki tez dac chwile zeby krem sie wchlona, a nie wytarl w pieluszke. Maka ziemniaczana tez bardzo skuteczna jest, ale to bardziej na dzien, kiedy czesciej przewijasz, bo ja siuskami zmyje szybko z pupci. No i kapiel w krochmalu, to jest zawsze dobry pomysl.

Dziewczyny któraś z Was pracuje w kadrach lub po prostu się zna na urlopach?
Jeżeli w 2019 w listopadzie kończy mi się macierzyński urlop to za rok 2019 przysługuje mi cały urlop wypoczynkowy czy tylko nalicza mi się za listopad i grudzień?
W przypadku powrotu z macierzyńskiego przysługuje cały urlop wypoczynkowy :) Także ja już zaplanowałam sobie, że do pracy wrócę najprawdopodobniej w 2020 (ale to dziwnie brzmi) ;)

Tym bardziej dziwne, że przy pomiarze 2 tygodnie temu była dłuższa o 4cm w porównaniu z porodem... A waga nic praktycznie...
A jak się ten dodatek nazywa? Pamiętam, że pisała Maja o tym, ale zupełnie zapomniałam co to było...

Wydaje mi sie ze cos z Bebilona. Powinna sie pojawic w nocy, to na pewno napisze. @majacyr podpowiesz ??

Z tymi pomiarami, a zwlaszcza dlugosci to roznie bywa. Mi mlodego pierwszy raz zmierzyli teraz w piatek, po porodzie tego nie robili i na pierwszych patronazach tez nie. Dopiero teraz jak juz ladnie nozki wyprostowane i mogla go na macie ladnie polozyc i dokladnie sprawdzic to podala wymiar i na siatce zaznaczyla. Kochana, postaraj sie troche wyluzowac i zdaj sie na instynkt. Nerwy w niczym nie pomagaja. Wiem, ze nie jest to latwe, ale robisz wszystko co mozesz i dajesz z siebie co najlepsze. Jesli zalecenia beda dokarmiac, to trzeba bedzie, a moze zleca jakies badania, zeby wyjasnic o co biega. Najwazniejsze zeby Malgonia byla zdrowa i silna. Sciski dla Was boskie czarnulki :)

Waga nie rośnie od początku, siusia i robi kupki normalnie?
Sprawdźcie ten mocz, uszy i crp, może ma jakąś infekcje

reklama
Hej
Pytania byly o rozmiar głowki wiec po urodzeniu mial 32cm. A po 3 tyg 38cm
Ja tam nie widze anomalii dla mnie on caly urósł. Już prawie 1.5kg wiecej waży jest mega dlugi nosiny 62 z czapki wyrasta musimy kupic nowa
Neonatolog pokazala mi obraz usg na monitorze wskazala o co chodzi bazwala to tak prosze spojrzeć ile tu ognisk... To te świecące punkty. I tak to wlasciwie wyglada poprostu świecący mózg. Powiedziala ze wyglada to tak jak przy toxo
Ale moze to byc tez co innego i ze potrzeba poszerzyc diagnostyke. Wiec pobrali mu duzo badan.
Na chwile obecna jestesmy na przepustce i pod tel . naja do nas dzwonic lub jesli cos mnie zaniepokoi u malego to wrocic...
Mam mocny spadek nastroju.:(

Do góry