reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Moje dziecie juz nie raczej nie kopie ale strasznie sie mocno wierci i pupala mi wypina czasem kolanko moze lokiec albo piastke[emoji38][emoji10] mam 35tc dokladnie to 34i4 narazie nic cisza zadnych skurczy itp tylko maly sie strasznie wierci [emoji3][emoji3] ale chiala bym zeby cos sie juz zaczelo dziac bylo by ciekawej [emoji4] na 8 mam uzg ostatnie raczej bo to 37 bedzie.... niewiem dlaczego ale termin mam na 6-8 grudzien a ja jakks przekonana jestem ze urodze jakos na koniec listopada. Wszystko juz mam kupione i zastanawiam sie kiedy zaczac sie pakowac. Maz mowi zeby 8 lis w jego urodziny jak myslal ze cos sie zadzieje [emoji38][emoji38]... pozdrawiam was dziewczyny [emoji7]

Moze jakiś spadek ciśnienia, możesz sobie sama w domu zmierzyć?
Mierzyłam, ale jakąś godzinę później, jak już posiedziałam i odpoczęłam. 130/80, puls 98. Dzisiaj wieczorem chyba wezmę ciśnieniomierz ze sobą na górę do sypialni, żeby móc zmierzyć od razu jakby co.
Do tego od 1,5 tygodnia mam jakby zatkane uszy. Laryngolog mi je przeczyscił, a ja dalej źle słyszę i mam jakby pogłos w głowie :/ Od tygodnia mam katar, może to pogarsza sytuację.
A u Ciebie też takie zmęczenie? Masz też problemy z oddychaniem?

@Ola_7 i @Frosty próbowałam na płyn do mycia naczyń, płyn do szyb i olej. Wcześniej trzymałam rękę w gorze z pół godziny z okładem (myślałam, że sobie palucha odmroze). Pokpilam sprawę, bo w ogóle nie zdejmuje biżuterii do snu i możliwe, że już przed ciąża go nie byłabym w stanie zdjąć. Wolę, żeby mi rozcial jubiler niż później ktokolwiek.
@Mama Zuzi i Antosia mam chyba to samo co ty...
Ja też miałam w zeszłym tyg przeprawę z pierścionkiem i obrączka. Zrobiłam sobie chłodny okład i męczylam się trochę, ale w końcu zeszło. Posmarowałam kremem i zębami jakoś dałam radę :D Pamiętaj, że chłód obrzęk zmniejsza, ale raczej nie mróz ;)
W necie jest sposób z nicią dentystyczną- owijasz palec, snarujesz czymś tłustym i ściągasz.

5 w kolejce na pobranie krwi. Trzy krzesła, wszystkie zajęte: babcia, dres i młoda dziewczyna. Stoję. Zauważywszy mnie, wszyscy nagle dostrzegli coś ciekawego za oknem. Na tyle ciekawe, ze od 30 minut patrzą..mało tego! Babcia wchodząc do gabinetu zostawiła kurtkę na krześle..

Ja bym wzięła tę kurtkę i sobie położyła na kolanach i wręczyła szanownej starszej Pani po wyjściu... co za chora znieczulica :/ a już z tym dresem i młoda dziewczyna to przegięcie, żeby sobie dalej siedzieli...

Dzisiaj byłam na wizycie znowu w szpitalu, miałam ktg i usg. Na ktg cisza, zero skurczy, wszystko prawidłowo.
Na usg się okazało ze mi dziecko dużo przybrało, 2tyg temu 2700g, a dzisiaj już 3400g :O wiadomo, ze może być błąd pomiaru, ale ja jak się rodziłam w 40tc to miałam 3480g, mąż jak się rodził 3020g, to myślałam ze nasza nie będzie mieć więcej niż 3400g a do cesarki jeszcze tydzień ^^

Ogólnie dzisiaj zajmowała się mną inna pani doktor, taka złota kobieta i dała mi jeszcze 2 opcje do wyboru. Jak się nic nie zacznie do tego 5.11 to mogą podać mi oksytocynę, żeby akcja ruszyła i żeby to trochę przygotowało dziecko do porodu, albo możemy dalej czekać aż się coś samo zacznie. I chyba skorzystam z tej oksytocyny, bo już i mąż ma urlop od 5go w pracy załatwiony i moi rodzice maja 5go przyjechać do pomocy i jakoś już nastawiliśmy się na tę datę :) chociaż najbardziej jeszcze liczę, ze może coś przez ten tydzień się samo zacznie. W środę mam termin z miesiączki...

Pytałam tez o baby seeding, to takie coś ze przed cesarskim cięciem wkłada się do pochwy mamy jałowy gazik i później po wycięciu dziecka przeciera się je tym gazikiem żeby skolonizowalo się flora bakteryjna matki. Powiedziala pani doktor ze rutynowo tego nie robią, ale jeśli mam takie życzenie i mam gbs ujemny to bez problemu mogą to zrobić :)
Także mam nadzieje, ze ta oksytocyna, wcześniejsze skurcze i to baby seeding chociaż trochę przyniosą korzyści małej, mimo tego cięcia...

Ja już po wizycie Dalej rozwarcie 4 cm ale zrobił mi masaż szyjki myslalam że zejdę któraś miałam robiony ??
We wtorek za tydzień wizytę jak nie urodze to we środę na wywołanie

Ciekawe czy ruszy
Mój lekarz nie robi masażu szyjki, a szkoda bo słyszałam że często po tym rusza.. więc trzymam kciuki!
Popatrzyla na zapis ktg haha
A myślałam, że to ja mam przekichane że czekam godzinę na wizyte, która trwa 5 minut [emoji85] ale przynajmniej mam badana szyjkę albo robione USG [emoji16]

reklama
Rozejrzałam się po korytarzu- żadnej informacji apropos ciezarnych. Pani z rejestracji przyszła do mnie informując, ze badania mam w pakiecie,nic na temat pierwszeństwa, pielęgniarka wyszła, rozejrzała się po korytarzu, również bez komentarza. W tym miejscu ewidentnie ciąża to nie choroba;)
Trzymajcie się dzielnie dziewczyny z 40 tygodnia! Ja od wczoraj mam jakies ataki paniki, nie umiem nad tym zapanować. Co chwila placze, zloszcze się i tak na zmianę.
Cześć dziewczyny. Czytam na bierząco, ale wczoraj nawet nie miałam siły cokolwiek napisać. Dzisiaj zresztą też jakiegoś przypływu energii nie mam. To chyba przez tą pogode. Wizyte u lekarza mam na 13, jestem ciekawa co mi powie.
Z tymi kolejkami tak jest, kazdy widzi ciężarną ale nikt nie przepuści, a jak juz ktos sie znajdzie kto przepusci to nagle zaczyna sie narzekanie innych jacy oni schorowani a musza czekac na swoja kolej.
Trzymam kciuki za wizytujace i za te które zamierzają dzisiaj rodzić :)
Daj znać po wizycie. Ja mam jutro i mam zamiar poprosić o usg, nie wiem ile ten mój chłopak może ważyć, a w 33 tc ważył 2760g, to było 5 tygodni temu
Jednoczę się z Tobą. Poszłam się ubrać, w trakcie problemy z oddychaniem, zrobiło mi się ciemno przed oczami i zakręciło w głowie. Mam tak codziennie. Tak się zmęczyłam, że siedzę na łóżku i boję się zejść po schodach. One są jak jakiś Mt. Everest :(
A jak z wynikami krwi u Ciebie? Może masz anemie?
Ja tak się czuję jak mam niskie ciśnienie, ale takie poniżej 90/60
Odpoczywaj, wstawaj powoli.
Ja już po wizycie Dalej rozwarcie 4 cm ale zrobił mi masaż szyjki myslalam że zejdę któraś miałam robiony ??
We wtorek za tydzień wizytę jak nie urodze to we środę na wywołanie

Ciekawe czy ruszy
Ja miałam ale już przed porodem, "cudowna sprawa" [emoji54] ale pomaga w szybszych rozwieraniu szyjki. Jeżeli miało by mi teraz pomóc to bym się zdecydowała. Boli ale u mnie zdało egzamin.
Może dzięki temu u Ciebie już ruszy z kopyta - tego Ci życzę :-)

Jeżeli chodzi o pierwszeństwo to u nas też słabo jest to respektowane. Wczoraj w lidlu pani kasjerka zapytała tylko czemu nie podeszłam bez kolejki, ale same wiecie, że wpychanie z wózkiem między ludźmi nie jest przyjemne i dla mnie to większy stres niż samo czekanie w kolejce. W Rossmann i w aptece tylko mi się zdarzyło, że mnie wywołano.
W laboratorium też to nie obowiązuje, tym bardziej, że u nas jest więcej ciężarnych niż zwykłych pacjentów hehehe

Do góry