reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Jeśli chodzi o te rzeczy do dwóch toreb do szpitala, które nam polecali na szkole rodzenia to taki full wypas :D

Torba mniejsza - na porodówkę
* koszula do porodu + cienki szlafrok
* Ręcznik + żel pod prysznic o przyjemnym zapachu (łagodzenie skurczy pod prysznicem)
* Klapki
* Dla dziecka: czapeczka, pajacyk, bodziak, kaftanik, skarpetki, niedrapki, czapeczka, jeden pampers
* Tetra
* Woda do picia, cukierki miętowe
* Jedzenie dla męża :D

Torba większa - na oddział
* Koszula nocna
* Majtki siateczkowe
* Podpaski
* Podkłady poporodowe
* Koło ratunkowe - to taka poduszka z otworem w środku, żeby po porodzie jak sie miało nacinane krocze to mozna bylo usiasc :) Moze to byc tez zwykle dmuchane koło do pływania
* Nakładki na deskę sedesową
* Muszle/kapturki na piersi + lanolina 100%
* Biustonosz do karmienia
* Wkładki laktacyjne
* Paczka pampersów
* Chusteczki mokre
* Tetra x4
* Ubranka dla dziecka: kaftanik x4, pajacyk x3, body x3, niedrapki, skarpetki, czapeczka
* Maść ochronna na pośladki
* Sztućce, kubek (z własnego doswiadczenia z pobytu w szpitalu proponuje zabrac tez sól, pieprz i cukier jeśli ktoś słodzi)
* Kosmetyki: do kąpieli i okolic intymnych polecali zwykle szare mydło, pasta, szczoteczka, szampon, szczotka do włosów
* Ładowarka do telefonu

Na pierwszy rzut oka wydaje się tego wszystkiego strasznie dużo... Może doświadczone mamy powiedzą czy coś jest może zbędne, albo coś jeszcze koniecznie trzeba dodać? :)

reklama
Jeśli chodzi o te rzeczy do dwóch toreb do szpitala, które nam polecali na szkole rodzenia to taki full wypas :D

* Ręcznik + żel pod prysznic o przyjemnym zapachu (łagodzenie skurczy pod prysznicem)
* Klapki
* Dla dziecka: czapeczka, pajacyk, bodziak, kaftanik, skarpetki, niedrapki, czapeczka, jeden pampers
* Tetra

* Koszula nocna
* Majtki siateczkowe
* Podpaski
* Podkłady poporodowe
* Koło ratunkowe - to taka poduszka z otworem w środku, żeby po porodzie jak sie miało nacinane krocze to mozna bylo usiasc :) Moze to byc tez zwykle dmuchane koło do pływania
* Wkładki laktacyjne
* Paczka pampersów
* Chusteczki mokre
* Tetra x4
* Ubranka dla dziecka: kaftanik x4, pajacyk x3, body x3, niedrapki, skarpetki, czapeczka
* Sztućce, kubek (z własnego doswiadczenia z pobytu w szpitalu proponuje zabrac tez sól, pieprz i cukier jeśli ktoś słodzi)
* Kosmetyki: do kąpieli i okolic intymnych polecali zwykle szare mydło, pasta, szczoteczka, szampon, szczotka do włosów
* Ładowarka do telefonu

Na pierwszy rzut oka wydaje się tego wszystkiego strasznie dużo... Może doświadczone mamy powiedzą czy coś jest może zbędne, albo coś jeszcze koniecznie trzeba dodać? :)
Ja polecam wziąć butelkę z dzióbkiem i tantum rosa sobie rozrabiać i podczas sikania po porodzie krocze sobie polewać, będzie się szybciej goiło.

@Mama Zuzi i Antosia używasz aplikatora? Ja od czwartku biorę luteine, ale wkładam palcem..
Nie, nawet o tym już pisałam. W ulotce jest wyraźnie napisane że w ciąży tylko palcem [emoji4]

* Klapki
* Tetra

* Koszula nocna
* Majtki siateczkowe
* Podpaski
* Podkłady poporodowe
* Wkładki laktacyjne
* Paczka pampersów
* Chusteczki mokre
* Tetra x4
* Ładowarka do telefonu

Ja jeszcze do szpitala biorę ciepłe skarpetki, bo po porodzie troche telepie zimno (przynajmniej mnie telepało)

Ja dzisiaj 28+0 ale powiem wam ze juz powoli mam dość tej ciazy [emoji21] juz bym chciała chociaż polowe listopada co prawda im blizej tym wiecej sie boje jaki bedzie porod kiedy mi wody odejda wogole jak bedzie to wszystko przebiegalo[emoji848] zgaga mnie meczy od kilku dni nie mam sily ani ochoty na nic najchetniej bym lezala... ale ruszac sie trzeba zeby porod nie byl taki ciezki [emoji4] ciuszki poprane poprasowane zaraz kolejna tura ciuszkow przyjdzie do prania i prasowania [emoji4] w pazdzierniku chce zamowic taka wyprawke do szpitala
Link do: Wyprawka noworodka/mamy do szpitala TORBA GRATIS

Supeeeer skopiowałam link... Też mi sie marzy zacząć taki dywanik masz jakieś miejsce gdzie zanawiasz taki sznurek niedrogo? I ile go trzeba kupić na taki 50cm
Musze sie tego nauczyc
Klientka mi pokazywala swoje dzieła i strasznie sie wkrecilam a ja lubie takie dłubanie pomyslalam ze to fajny sposob na macierzyński
to jest świetna sprawa..mnie odpręża:) mam kilka celów ale muszę właśnie materiału roznokolorowego dokupić i ja tutejsze sklepy czy eBay odwiedzam także musisz popatrzeć na necie i może coś znajdziesz za dobrą cene w Pl

na 50cm średnicy dywanika to ok 250m sznurka bawełnianego o grubości 5mm
Taaak tez się cieszę ale po nocach takich jak te entuzjazm spada. 7 miesiąc a ja pewnie już koło 3 kilo targam.

to moje niewiele mniej zapewne i jedno :eek:

hmm dooytaj koniecznie...
mój też chyba ma disco...na górze na dole..wszędzie!

a wklej fotkę jaki ???

na jednokolorowy z naprawdę dobra instrukcja masz linka

Link do: Podstawy szydełkowania: magiczne kółko • swojewdomu.pl

to magiczne kółko wydaje się skomplikowane ale na you tube też są bardzo dobre instrukcje co i jak...no a potem wzór w kółko ten sam ... jak poprobujesz kilkakrotnie to się sama przekonasz że nie jest to takie trudne:)
Taki sam jak na linku wstawiłaś, taki 1m gdzieś, no i okrągły tylko że z 3 kolorami [emoji17] Popatrzę na ten link co wstawiłaś i może poprobuje może akurat mi coś z tego wyjdzie [emoji123][emoji4] Dzięki:-*

* Klapki
* Tetra

* Koszula nocna
* Majtki siateczkowe
* Podpaski
* Podkłady poporodowe
* Wkładki laktacyjne
* Paczka pampersów
* Chusteczki mokre
* Tetra x4
* Ładowarka do telefonu

U nas na szkole rodzenia polecała wziąć sobie bułkę, bo jak urodzisz np. o 22.00 to w razie głodu z kuchni już nic nie dostaniesz, dopiero rano.

U nas na szkole rodzenia polecała wziąć sobie bułkę, bo jak urodzisz np. o 22.00 to w razie głodu z kuchni już nic nie dostaniesz, dopiero rano.
no to ja myślałam o tym, żeby włożyć sobie czekoladę do torby, bo z bułką też różnie może być, zależy kiedy nas złapie heheheh ale ogólnie chodzi o to by coś do przegryzienia na wzmocnienie wziąć.

reklama
Wszystkie moje znajome, ktore juz rodzily, mowia mi to samo. Zebym wziela sobie jakies jedzenie, bo jak urodze w nocy to juz nic nie dostane. Zreszta, ponoc jedzenie szpitalne nie nalezy do najlepszch. Ja w szpitalu bylam tylko w odwiedzinach, wiec dla mnie to bedzie pierwszy raz ;););) Na pewno zabiore sobie "cos na zab"

Do góry