reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Aha, to mi je robił mój ginekolog w 1ciązy. I to drugie, po 20.tygodniu też :D Tylko teraz będę miała ten test Pappa, który w ogóle mnie nie cieszy :unsure:

Zmieniłam :) Wskoczyłaś na początek tabelki :)
Ja sobie nie zmieniłam terminu, choć wg usg powinnam dać na sam początek listopada... jakoś tak trzymam się terminu wg OM :rolleyes:
Zmienisz mi też na 12 listopada

Myślę że chodzi o usg. Dał mi namiar na lekarza który u nas w mieście to robi a z tego co się orientuje to on chyba właśnie tylko usg. Zapytałam czy to konieczne to powiedział że on zaleca każdej swojej pacjentce po to żeby wiedzieć co robić dalej. Bo jeśli jest wada serduszka np to nie będzie rodziła u nas tylko kieruje do innego miasta. I że kilka razy u młodych dziewczyn poza grupa ryzyka coś było że od wtedy właśnie kieruje wszystkie.

tak, te usg genetyczne sa ważne. Pierwsze w 11-14t ocenia ryzyko wad genetycznych (lekarz sprawdzi obezność kości nosowej i przezierność karkową). Lekarz sprawdza narządy i jak coś jest nie tak kieruja na dalsze badania. to usg bez badania krwi ( do testu papa) kosztuje do 300zł, ale można je też zrobić na nfz, bo to badanie przesiewowe i w Polsce obowiązkowe.
ja bede robic 12.05, bo też tak wstępnie rozmawiałam z lekarzem:)

A ja miałam 17 wpadka ale nie żałuję :) drugie planowane w wieku 22 i teraz by było w wieku 23 no ale sie nie udało

Jakbyś mogła żałować wpadki, skoro masz taki skarb w domu? ;) Zawsze powtarzam, że chociażby nie wiadomo jak się moje życie potoczyło, to urodzenia dziecka nigdy nie będę żałować. To najlepsze co nas spotyka w życiu :tak:

Zmienisz mi też na 12 listopada

Od razu zmieniłam :) Wszystkie Was co chciałyście :p

Witajcie, powidzenia na wizytach i fajnego dnia Wam życzę.
jakie macie plany na weekend?

Mango ja nic nie planuje, staram się żyć dniem dzisiejszym.
Wczoraj znów wieczorem wrócił mój strach o maluszka i nie mogłam zasnąć.
Jakby ładnie było, może bym chwilę posiedziała na balkonie na słonku.
Nie mam leżaka, ani nic z tych rzeczy, a muszę leżeć.
A jak nie to będę obserwować z perspektywy łóżka ładną pogodę przez okno.

Bylam wczoraj na wizycie, bo moja mama miala wolne to zostawilam jej malego i dzis juz maz nie musi sie z pracy wczesniej zwrywac ;)
Maluch ma juz 4,5 cm! Podskakiwal sobie i machal raczkami
emoji7.png
emoji7.png
Jeju, az sie wzruszylam na tej lezance :)
Kolejna wizyta 9 maja :)

Maluch już nie taki malutki :)
Ponad 4cm, fajnie rośnie.
Masz przeczucie co do płci?
Jak się czujesz?

Moja wczorajsza wizyta wspaniała :) serduszko pikalo jak szalone :) człowieczek prawie 2cm :) no i z pomiaru termin na 18.11 czyli jeszcze dwa dni później niż ja myślałam a cały tydzień później niż z om. Następna wizyta 21.05 bo w okolicy 13.05 mam się umówić na prenatalne. Z córka nie robiłam, ale ten lekarz uważa że każda kobieta powinna robić... Orientujecie się ile one kosztują?

Cieszę się razem w Tobą, mam nadzieję, że w środę też posłucham serduszka, już nie mogę się doczekać.
Teraz podobno są takie wytyczne, że prenatalne 3 razy w ciągu ciąży.
Te pierwsze z testem Pappa koszt około 400zł, ale kobiety po 35 roku życia mają bezpłatnie.
Też wcześniej nie robiłam, będę robić po raz pierwszy.
Muszę do Lublina zadzwonić, bo tam w 2 placówkach mogę zrobić na NFZ.

Jeżeli chodzi o genetyczne, w sensie testu Pappa to nie jest obowiązkowe. Darmowe jest dla kobiet po 35r.ż. i jeśli w rodzinie występowały jakieś choroby genetyczne. Natomiast te dokładne badanie genetyczne między 11 a 14tygodniem ciąży każda kobieta w ciąży chyba ma, robione przez własnego albo innego ginekologa :sorry2: A w poprzedniej ciąży tego testu Pappa nie robiłam, teraz będzie 1.raz... I dlatego się stresuję..:baffled:

Dita ja też nie robiłam tego testu Pappa nigdy i prenatalnych nie miałam robionych, ale jak widzisz, nie jesteś sama.
Zapisałaś się już?

U nas na opolskim jest jakiś projekt z UE i prenatalne mam z tego projektu za darmo (miałam do wyboru szpital albo centrum badań prenatalnych Femmina jakaś firma medyczna - wybrałam drugie, bo podobno można tam spotkać mojego byłego ginekologa) i przed tym badaniem 2 tygodnie wcześniej miałam pobieraną krew na ten test Pappa i jeszcze na coś.

Synka urodziłam w wieku 26l, teraz będę miała 28 [emoji5]
W poniedziałek jadę na pobranie krwi do prenatalnych a za tydzień mam usg.

Jakbyś mogła żałować wpadki, skoro masz taki skarb w domu? ;) Zawsze powtarzam, że chociażby nie wiadomo jak się moje życie potoczyło, to urodzenia dziecka nigdy nie będę żałować. To najlepsze co nas spotyka w życiu :tak:

Od razu zmieniłam :) Wszystkie Was co chciałyście :p
Skarb jest kochany ale z rogami [emoji23][emoji23] im starszy tym bardziej nie dobry

reklama
Ile miałyście lat jak urodziłyście 1 dziecko ja będę mieć 22 lata i udało nam się z mężem po 1 rocznicy ślubu

23 lata, 3 miesiace pozniej 24 skonczylam ;) jak maly mial rok to slubowalismy ;)

Maluch już nie taki malutki :)
Ponad 4cm, fajnie rośnie.
Masz przeczucie co do płci?
Jak się czujesz?

No dokladnie, jak ostatnio bylam to bylo 16 mm a tu juz 4.5 cm szok, jak szybko rosnie :) i juz taki czlowieczek prawdziwy :D
Co do plci, to ja czuje dziewczynke, ale znajomi mi mowia, ze to nie przeczucie tylko jakas gleboka chec [emoji14] z synem jak bylam w ciazy to od poczatku poprostu wiedzialam ze bedzie chlopak, teraz nie mam takiej pewnosci ;)
A jak sie czuje? Hmm jak w ciazy [emoji23] mdli mnie juz na szczescie coraz mniej, ale zmeczenie, sennosc i czeste odwiedzanie wc nie mija. Ale ogolnie nie narzekam ;)

Do góry