reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

gratulacje, ja też na 18.11:) czy badanie usg genetyczne? czy jakieś dodatkowe?
to prenatalne genetyczne jest obowiązkowe i chyba wszystkie przyszłe mamy powinny je zrobić?
ok 250-300zł w Warszawie

Jeżeli chodzi o genetyczne, w sensie testu Pappa to nie jest obowiązkowe. Darmowe jest dla kobiet po 35r.ż. i jeśli w rodzinie występowały jakieś choroby genetyczne. Natomiast te dokładne badanie genetyczne między 11 a 14tygodniem ciąży każda kobieta w ciąży chyba ma, robione przez własnego albo innego ginekologa :sorry2: A w poprzedniej ciąży tego testu Pappa nie robiłam, teraz będzie 1.raz... I dlatego się stresuję..:baffled:

reklama
Jeżeli chodzi o genetyczne, w sensie testu Pappa to nie jest obowiązkowe. Darmowe jest dla kobiet po 35r.ż. i jeśli w rodzinie występowały jakieś choroby genetyczne. Natomiast te dokładne badanie genetyczne między 11 a 14tygodniem ciąży każda kobieta w ciąży chyba ma, robione przez własnego albo innego ginekologa :sorry2: A w poprzedniej ciąży tego testu Pappa nie robiłam, teraz będzie 1.raz... I dlatego się stresuję..:baffled:

Miałam na myśli badanie usg 11-14 - usg genetyczne i ono jest badaniem przesiewowym i w Polsce wszystkie mamusie je robią:) to też badanie prenatalne:)
ja nie robie testu papa, mam 34 lata, od lekarza słyszałam, że to reczej ststystyka. I jezeli w badaniu usg genetycznyn wyjdzie coś nie tak to wtedy bedziemy rozszerzac diagnostykę.

Miałam na myśli badanie usg 11-14 - usg genetyczne i ono jest badaniem przesiewowym i w Polsce wszystkie mamusie je robią:) to też badanie prenatalne:)

Aha, to mi je robił mój ginekolog w 1ciązy. I to drugie, po 20.tygodniu też :D Tylko teraz będę miała ten test Pappa, który w ogóle mnie nie cieszy :unsure:

Edyta, mi mozesz zmienic termin na 30.10 ;)

Zmieniłam :) Wskoczyłaś na początek tabelki :)
Ja sobie nie zmieniłam terminu, choć wg usg powinnam dać na sam początek listopada... jakoś tak trzymam się terminu wg OM :rolleyes:

Aha, to mi je robił mój ginekolog w 1ciązy. I to drugie, po 20.tygodniu też :D Tylko teraz będę miała ten test Pappa, który w ogóle mnie nie cieszy :unsure:

Zmieniłam :) Wskoczyłaś na początek tabelki :)
Ja sobie nie zmieniłam terminu, choć wg usg powinnam dać na sam początek listopada... jakoś tak trzymam się terminu wg OM :rolleyes:

to i ja proszę o zmianę na 18.11:)

Ja to 11-14 i połowkowe usg ,w mojej przychodni, miałam robione przez lekarza z certyfikatrem (tego samego co robi test papa, badanie echo serca płodu w medicover). Nawet nie wiedziałam, że zwykły gin może je zrobić, bo w medicover to badanie wykonują tylko w ich szpitalu, na najlepszym sprzecie i tylko kilku lekarzy je robi.

reklama
Do góry