reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

gratulacje, ja też na 18.11:) czy badanie usg genetyczne? czy jakieś dodatkowe?
to prenatalne genetyczne jest obowiązkowe i chyba wszystkie przyszłe mamy powinny je zrobić?
ok 250-300zł w Warszawie

Jeżeli chodzi o genetyczne, w sensie testu Pappa to nie jest obowiązkowe. Darmowe jest dla kobiet po 35r.ż. i jeśli w rodzinie występowały jakieś choroby genetyczne. Natomiast te dokładne badanie genetyczne między 11 a 14tygodniem ciąży każda kobieta w ciąży chyba ma, robione przez własnego albo innego ginekologa :sorry2: A w poprzedniej ciąży tego testu Pappa nie robiłam, teraz będzie 1.raz... I dlatego się stresuję..:baffled:

reklama
Jeżeli chodzi o genetyczne, w sensie testu Pappa to nie jest obowiązkowe. Darmowe jest dla kobiet po 35r.ż. i jeśli w rodzinie występowały jakieś choroby genetyczne. Natomiast te dokładne badanie genetyczne między 11 a 14tygodniem ciąży każda kobieta w ciąży chyba ma, robione przez własnego albo innego ginekologa :sorry2: A w poprzedniej ciąży tego testu Pappa nie robiłam, teraz będzie 1.raz... I dlatego się stresuję..:baffled:

Miałam na myśli badanie usg 11-14 - usg genetyczne i ono jest badaniem przesiewowym i w Polsce wszystkie mamusie je robią:) to też badanie prenatalne:)
ja nie robie testu papa, mam 34 lata, od lekarza słyszałam, że to reczej ststystyka. I jezeli w badaniu usg genetycznyn wyjdzie coś nie tak to wtedy bedziemy rozszerzac diagnostykę.

Miałam na myśli badanie usg 11-14 - usg genetyczne i ono jest badaniem przesiewowym i w Polsce wszystkie mamusie je robią:) to też badanie prenatalne:)

Aha, to mi je robił mój ginekolog w 1ciązy. I to drugie, po 20.tygodniu też :D Tylko teraz będę miała ten test Pappa, który w ogóle mnie nie cieszy :unsure:

Edyta, mi mozesz zmienic termin na 30.10 ;)

Zmieniłam :) Wskoczyłaś na początek tabelki :)
Ja sobie nie zmieniłam terminu, choć wg usg powinnam dać na sam początek listopada... jakoś tak trzymam się terminu wg OM :rolleyes:

Aha, to mi je robił mój ginekolog w 1ciązy. I to drugie, po 20.tygodniu też :D Tylko teraz będę miała ten test Pappa, który w ogóle mnie nie cieszy :unsure:

Zmieniłam :) Wskoczyłaś na początek tabelki :)
Ja sobie nie zmieniłam terminu, choć wg usg powinnam dać na sam początek listopada... jakoś tak trzymam się terminu wg OM :rolleyes:

to i ja proszę o zmianę na 18.11:)

Ja to 11-14 i połowkowe usg ,w mojej przychodni, miałam robione przez lekarza z certyfikatrem (tego samego co robi test papa, badanie echo serca płodu w medicover). Nawet nie wiedziałam, że zwykły gin może je zrobić, bo w medicover to badanie wykonują tylko w ich szpitalu, na najlepszym sprzecie i tylko kilku lekarzy je robi.

reklama
Do góry