reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

U nas też tylko białko mleka krowiego bez krzyżowych reakcji alergicznych tj. Np jajka czy cytrusy. Te alergeny eliminują z diety zapobiegawczo wraz z białkiem, bo często mu towarzyszą.
Ale powiem szczerze, że ta sytuacja strasznie na mnie wpłynęła psychicznie. Bo przestałam ufać własnemu instynktowi i straciłam kompletnie wiarę we własne macierzyństwo. Dopiero jak się okazało, że mam rację i faktycznie to nie kwestia braku mojego pokarmu to trochę odetchnęłam... Przy kolejnych dzieciach będę mądrzejsza. Są w sklepach opakowania z jedną porcją mm. Może spróbuj jej dać jedną butelkę i obserwuj.

reklama
Ale powiem szczerze, że ta sytuacja strasznie na mnie wpłynęła psychicznie. Bo przestałam ufać własnemu instynktowi i straciłam kompletnie wiarę we własne macierzyństwo. Dopiero jak się okazało, że mam rację i faktycznie to nie kwestia braku mojego pokarmu to trochę odetchnęłam... Przy kolejnych dzieciach będę mądrzejsza. Są w sklepach opakowania z jedną porcją mm. Może spróbuj jej dać jedną butelkę i obserwuj.
Hej, no właśnie ją podejrzewam na bialko mleka krowiego także nie straszysz mnie.w miarę ograniczylam i nawet było ok, a dwa dni temu na próbę zjadłam jogurt ,zielone kupy,biegunka.bylam dziś u lekarza bo ma cały czas ten katar, żeby osluchac czy nie siada na oskrzela.w każdym razie wazyla go i cy czas na tydzień przybiera 150g.takze chyba ok...lekarka twierdzi że na główce to lojotokowe zapalenie skóry, także emolienty. W szoku jestem, córa tego nie miała...Ja też od dziś przeszłam na dietę, za dwa tyg znów coś spróbuje, ale już nie cały jogurt .biorę probiotyki na jelita tak mi jedną dziewczyna z forum poradziła.ta dieta to ostatecznosc, dlatego trzeba co jakiś czas robić prowokację żeby dziecko przyzwyczjac....Core miałam ostatecznie na nutramigenie. Nikt w Anglii mi nic nie doradzil.niestety, bo się mega długo męczyła.

Hej, no właśnie ją podejrzewam na bialko mleka krowiego także nie straszysz mnie.w miarę ograniczylam i nawet było ok, a dwa dni temu na próbę zjadłam jogurt ,zielone kupy,biegunka.bylam dziś u lekarza bo ma cały czas ten katar, żeby osluchac czy nie siada na oskrzela.w każdym razie wazyla go i cy czas na tydzień przybiera 150g.takze chyba ok...lekarka twierdzi że na główce to lojotokowe zapalenie skóry, także emolienty. W szoku jestem, córa tego nie miała...Ja też od dziś przeszłam na dietę, za dwa tyg znów coś spróbuje, ale już nie cały jogurt .biorę probiotyki na jelita tak mi jedną dziewczyna z forum poradziła.ta dieta to ostatecznosc, dlatego trzeba co jakiś czas robić prowokację żeby dziecko przyzwyczjac....Core miałam ostatecznie na nutramigenie. Nikt w Anglii mi nic nie doradzil.niestety, bo się mega długo męczyła.
Dieta eliminacyjna tylko na krótkie okresy i trzeba robić prowokacje. Czekam na wizytę u bardzo dobrego (ponoć) alergologa. Zobaczymy co nam powie

Na łojotokowe zapalenie skóry emolienty nie są dobre. Wiem bo walczymy z tym, po emolient ach mieliśmy masakre. Lojotokwe zmiany się wysusza, nie natłuszcza. Jest grupa na fb, możesz dołączyć,poczytac.

Niestety psycha mamy siada, gdy nie może pomóc własnemu dziecku.
Masz racje spróbuje ze zwykłym mm, ale za 2 tyg, bo na ten czas postanowiłam wproeadzic restrykcyjną dietę eliminująca białko z mleka i zobaczę czy przestanie ulewać, przejdzie sapka i ropiejące oczka po nocy. Ostatnio pofolgowałam z ciastem zawierającym mleko i mam niespokojne dziecko, które najchętniej wisiałoby na cycu non stop, szczególnie w nocy. Mam jeszcze trochę czasu na ogarnięcie tematu.

Na łojotokowe zapalenie skóry emolienty nie są dobre. Wiem bo walczymy z tym, po emolient ach mieliśmy masakre. Lojotokwe zmiany się wysusza, nie natłuszcza. Jest grupa na fb, możesz dołączyć,poczytac.
No to może to nie lojotokowe? On już ma na głowie tarka, bo na czole i policzkach mu już schodzi po oilatum

Niestety psycha mamy siada, gdy nie może pomóc własnemu dziecku.
Masz racje spróbuje ze zwykłym mm, ale za 2 tyg, bo na ten czas postanowiłam wproeadzic restrykcyjną dietę eliminująca białko z mleka i zobaczę czy przestanie ulewać, przejdzie sapka i ropiejące oczka po nocy. Ostatnio pofolgowałam z ciastem zawierającym mleko i mam niespokojne dziecko, które najchętniej wisiałoby na cycu non stop, szczególnie w nocy. Mam jeszcze trochę czasu na ogarnięcie tematu.
Ja właśnie jadłam zawsze sporo nabiału, ale nie pijam mleka jako takiego bo mnie brzuch boli później no i w sumie nie było żadnych objawów wskazujących na alergię. Bo te suche miejsca na skórze można było przypisać do wszystkiego dosłownie. No i główny objaw - przyrosty wagi, które lekarka też wiązała z tym, że młoda nie dojada. Jak jej mówiłam, że ona nie zachowuje się jak dziecko głodne bo jest bardzo aktywna, radosna, robi ciągle nowe rzeczy (przewraca się z brzucha na plecy, podnosi się na samych dłoniach na brzuchu, próbuje podciągać kolana pod brzuch jak leży na brzuszku) to nikt mnie nie słuchał :/ Tylko pamiętaj o suplementowaniu wapnia jak masz dietę bezmleczną :)

mój w ogóle ma biegunke już trzeci dzień, powiedzcie mi dziewczyny, czy to możliwe , że po tym jogurcie , który zjadłam trzy dni temu jak ma alergie, czy może być przy katarze(przeziębiony jest kilka dni)... i co mu moge dawać przy tej biegunce oprócz cyca częściej

mój w ogóle ma biegunke już trzeci dzień, powiedzcie mi dziewczyny, czy to możliwe , że po tym jogurcie , który zjadłam trzy dni temu jak ma alergie, czy może być przy katarze(przeziębiony jest kilka dni)... i co mu moge dawać przy tej biegunce oprócz cyca częściej
Oj bidulek, ale czy to biegunka, czy może rzadka kupa. Po jogurcie możliwe i od kataru też możliwe. Maluszki tak pozbywają się flegmy albo nią wymiotują - nie zalega wówczas. Cyc jak najczęściej by się nie odwodnił- o to bardzo szybko.

reklama
Jeśli to faktycznie biegunka to poszłabym do lekarza. U takiego maluszka bardzo łatwo o odwodnienie. Z lekami nie pomogę bo jeszcze na szczęście nie musiałam używać

Do góry