reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Czy Wy też czyścicie dzieciom jamę ustną żeby nie pojawiły się pleśniawki? Parę tygodni temu dostałam takie zalecenie żeby przemywać naparem z rumianku. Ale chyba tylko ja to robię na tym forum :p

@marta87 , co u Ciebie sąsiadko? Urodziłaś?

Ja myje codziennie rano i wieczorem, ale nie rumiankiem tylko zwykla mokra tetra. To wazne zeby nie tylko oczyscic dzioba, ale tez zeby przyzwyczajac malucha do pozniejszego szczotkowania tak zeby nie mialy odruchu wymiotnego ;)

@Balonsbalons jak dzis w nocy ?? Kajo dal pospac ??
A powiedz mi czy ta przepuklina boli dzieci ?? Cos z tym robicie w ogole ?

reklama
A nie pomógłby Ci mąż przystawić do góry nogami jakby? Od strony brodki dziecko najlepiej ściąga wiec może połóż się na płasko a ktoś ci położy dziecko na piers nóżkami w stronę twarzy. Dobrze by było to ściągnąć żeby się jakiś zastój nie zrobił.
Albo położyć dziecko na blacie/stole i się nad nim pochylić... Tylko to niezbyt komfortowe dla mamy:(

Słuchajcie, co mogę jeszcze zrobić na miejscowy zastój (twardy bolesny guzek) oprócz ogrzewania przed karmieniem/ściąganiem i lekkiego masowania w trakcie? Od wczoraj walczę, karmiłam klasycznie, spod pachy, na leżąco na boku i nie rusza. Guzek jest u góry piersi. Jest jakaś pozycja, która mogłaby pomóc? Prawdopodobnie to przez ucisk, bo zasnęłam z muszlą laktacyjną :(
może niech mąż Ci ściągnie? On zawsze mocnie wyssie niż dzidzia. Hehe, wiem, kontrowersyjne,ale jest to jakiś pomysł :p

Też chciałam, ale cena kosmos [emoji85]
Ja mam jeszcze po córce (zresztą pozniej miało ja pół mojej rodziny a wygląda jak nowa) poduszke w takim stylu. Ona ma w środku gabke i jest dosyć sztywna co mi bardzo odpowiada. Miałam też inna jakby z takimi kulkami w środku i była do niczego.
Screenshot_20181212-112613.jpeg

Załączniki

• Screenshot_20181212-112613.jpeg
    Screenshot_20181212-112613.jpeg
    54 KB · Wyświetleń: 492
@springflower @majacyr @Katarynka82
A jak u Was dziewczyny z tymi rozwojami, i ogólnie z rozwojem i umiejętnościami maluszków? [emoji4] Bo my tylko chyba jesteśmy mamami wcześniaków
My chyba mieliśmy/ mamy pierwszy skok. Tak by mniej więcej terminami wychodziło. W ostatnich dniach zrobił się mały przytulas, w ciągu dnia nieodkladalny i mała marudka która tylko przy piersi się uspokoja.
A poza tym z umiejętnościami słabo...nie widzę żadnej różnicy, mimo ze ćwiczymy. Byliśmy u fizjo i dała nam ćwiczenia z vojty na wzmocnienie szyi i wyrównanie asymetrii ale póki co bez rezultatów. Główki prawie nie pdnosi. Jak ma ćwiczyć to płacze. Tylko dziś mi zasnął.

Właśnie dziś coś dziwnego się dzieje. Jasiek przespał od 23 do 10 rano tylko z przerwami na krótkie karmienia (do 10 min). Teraz na macie podczas ćwiczeń znowu zasnął, przełożyłam go do łóżeczka, to spał ładnie, a potem najadł się w 4 min i znowu śpi.
Zamiast się cieszyć to martwię ;)
Chyba ze to przemiana po tym skoku ;) ( ta jasne...)

Mysle ze najlepiej dziala cieply prysznic i w trakcie polewanie rozmasowywaniebw strone sutka, tak zeby troszke nawet mleczka wyplywalo.

Rozumiem że ten guzek nie znika podczas karmienia? Może zapchany kanalik, spróbuj gorącego prysznica na pierś, pochyla się i masuj od pachy w linni tego zgrubuenia i na koniec spróbuj trochę mleka ociagnać. Mi taki zabieg odetkał kanału aż wystrzelił
Niestety, prysznic z masowaniem i laktatorem nie pomógł :( Przystawiłam też Małą tak jak pisałaś @Kelyana , do góry nogami, ale leżałyśmy na boku. Sama te akrobacje wyczyniałam, bo mąż w pracy. Pierdziała mi w twarz :p ładnie piła, ale tego nie ruszyło... Tak się załatwiłam. Idę z Esterką do lekarki popołudniu to jej to pokażę, bo wolę walczyć z tym zawczasu, żeby potem nie cierpieć.

Czy Wy też czyścicie dzieciom jamę ustną żeby nie pojawiły się pleśniawki? Parę tygodni temu dostałam takie zalecenie żeby przemywać naparem z rumianku. Ale chyba tylko ja to robię na tym forum :p

@marta87 , co u Ciebie sąsiadko? Urodziłaś?
Czyściłam tylko raz, kiedy przez 1 dzień Mała była na mm. Gazą nawiniętą na palec zamoczoną w wodzie. Na szkole rodzenia tak nam mówiła, że przy kp nie trzeba.

może niech mąż Ci ściągnie? On zawsze mocnie wyssie niż dzidzia. Hehe, wiem, kontrowersyjne,ale jest to jakiś pomysł :p
Dla mnie to jest ok, byle ruszyło ten kanalik, ale on tego nie zrobi. Nawet kropelki do ust nie weźmie jak sprawdza na ręce czy temperatura mleka w butelce jest ok ;) powiem mu o tym pomyśle, ciekawe co powie ;)

Ja myje codziennie rano i wieczorem, ale nie rumiankiem tylko zwykla mokra tetra. To wazne zeby nie tylko oczyscic dzioba, ale tez zeby przyzwyczajac malucha do pozniejszego szczotkowania tak zeby nie mialy odruchu wymiotnego ;)

@Balonsbalons jak dzis w nocy ?? Kajo dal pospac ??
A powiedz mi czy ta przepuklina boli dzieci ?? Cos z tym robicie w ogole ?

Ja sie smialam ze najmlodszy oddziedzicy chyba odruch wymiotny po tatusiu bo wystarczy ze sutek sekunde bedzie w buzi a on nie ssie....i ooo hehe

@Paulaaa25 no tak ,,tez sie staram ograniczac :-D

@Tyna_88 moze mocniej dociskaj gdy masujesz bardzo ciepla tetra to miejsce w trakcie karmienia :ninja2: i wiecej na razie przykladaj do tej piersi

i z tym mezem nie glupi pomysl. Moj mi pomogl kiedy corke karmilam kiedy to pierwszy raz przespala cala noc a ja z nia i wstalam z takim bolem piersi ze ..... wszystko fruwalo:szok: nie mowiac ze twarde jak kamienie nawet nie dyndaly :-D

@springflower ah ten matczyny los, tak zle i tak niedobrze:-D

mojego ocknelam o 8,15 by przewinac bo dzieci do szkoly , oczywiscie spal w fotliku po powrocie wiec przelozylam do wozka i dalej kima... o 10 znow toaleta wiec przebieranko , jesc i spi...

pogadalam z kolezanka z PL na videoczacie , wstawilam krupnik , naszykowalam wszystko do salatki z pora , ogarnelam siebie i wokolo i teraz musze liste zrobic co komu jeszcze musze dokupic

mlody z rana juz nie by taki zlekniony , raczej spokojny a ze wzroku z rana mozna bylo wyczytac 'mam wszystko w d..ie' :-D
klocus moj , juz z 6,5 kg wazy :szok: ..wlasnie zauwazylam ze musimy przejsc w spioszki 3-6m bo te co mamy sie robia za ciasne

@Balonsbalons odespalas ta nocke co mlody wojowal? no tak to bywa , kazda z nas to przechodzi:) w grupie zawsze razniej podobno:-D

aa i skonczylam projekt --> fotoksiazka dla dziadkow .. realizacja w toku!

Niestety, prysznic z masowaniem i laktatorem nie pomógł :( Przystawiłam też Małą tak jak pisałaś @Kelyana , do góry nogami, ale leżałyśmy na boku. Sama te akrobacje wyczyniałam, bo mąż w pracy. Pierdziała mi w twarz :p ładnie piła, ale tego nie ruszyło... Tak się załatwiłam. Idę z Esterką do lekarki popołudniu to jej to pokażę, bo wolę walczyć z tym zawczasu, żeby potem nie cierpieć.

Czyściłam tylko raz, kiedy przez 1 dzień Mała była na mm. Gazą nawiniętą na palec zamoczoną w wodzie. Na szkole rodzenia tak nam mówiła, że przy kp nie trzeba.

Dla mnie to jest ok, byle ruszyło ten kanalik, ale on tego nie zrobi. Nawet kropelki do ust nie weźmie jak sprawdza na ręce czy temperatura mleka w butelce jest ok ;) powiem mu o tym pomyśle, ciekawe co powie ;)

A odciągałaś podczas tego masażu, w sensie żeby na koniec naciskać nad otoczka, żeby mleko leciało? ja tak mocno to masowałam w stronę sutka i na końcu odciągałam, a ciepła woda polewalam pierś woda była bardzo ciepła.
Pokaż lekarze, mam nadzieję, że szybkp

reklama
Do góry