reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

Hej, witam w ten pochmurny dzień. Dziś rodzice wzięli mi córkę, to trochę zajmuje się pakowaniem i szykowaniem rzeczy dla dzidzi. Stres przy tym niesamowity, bo to inna pora roku, w dodatku starsza córka urodziła się mała, więc tak naprawdę z rozmiarem ubranek nie miałam problemu. A teraz mnóstwo pytań. Na dodatek najprawdopodobniej będę rodzić 60km od domu, córka i mąż będą u teściowej no i muszę spakować dokładnie wszystko, bo nie będzie możliwości raczej podskoczenia do domu by coś zabrać. Będę się więc Was pewnie dużo radzić.
Mam też pytanie z innej beczki. Już drugi dzień pod rząd budzę się ze skurczem tej samej łydki, co mogę wsiąść sama na własną rękę na to?
Na skurcze lydek magnez, ale to raczej od lekarza. Ja biore 2 kapsulki dziennie, gdyz tez w nocy budzilam sie ze skurczami lydek.

reklama
Ta ręka która drętwieje - nie masz czasem ucisku na nerw? To taki piekący ból, jakby Cię mięsień palił? Pytam, bo sama mam tak z nogą i dopóki jej nie czułam to było ok, ale doszedł ból i od kilku dni nie umiem przez to spać. Boli jak leżę i na jednym i na drugim boku. Może masz jakiś sposób na to? Albo ktoś inny czy może coś doradzić?

Jeszcze do tego mnie przeziębienie złapało. Katar, gardło boli. Wczoraj byłam na weselu już lekko zakatarzona i klimatyzacja na sali załatwiła mnie bardziej. A nie ściągałam żakietu, żeby nie było gorzej. Generalnie nawet potańczyłam z mężem trochę tak w wolnym tempie [emoji4] tylko oboje z brzuchami i ciężko było się jakoś ułożyć w tym tańcu [emoji14] no i mam wyrzuty sumienia, że Małej w brzuchu było za głośno, bo kręciła się prawie cały czas.
Miłej niedzieli :)

Zdrówka życzę! Łykaj witaminę C, pij herbatkę z cytryna i miodem, mleko z czosnkiem i miodem i będzie dobrze [emoji106][emoji5]

Ale u nas podobnie [emoji4] tez miałam mieć sesje wczoraj ale odwołałam i po południu zamiast na kolacje do znajomych to wylądowałam na niespodziankowym baby shower! Mega się wzruszyłam ze tyle dziewczyn się zebrało, nawet moja przyjaciółka z wawy przyjechała. Dostałam sporo żartobliwych drobiazgów i bujaczek. No normalnie się poryczalam z wzruszenia ze taka impreza dla mnie :)

Wow! Super niespodzianka! [emoji7]
Też pewnie bym się poryczała[emoji16] a w ogóle nie wiedziałam, że w Polsce też to baby shower takie popularne... u mnie nikt nie miał wśród rodziny i znajomych...choć mize bratowa męża cos wspomniała, ale już nie pamietam [emoji5]

Nie masz nic ciekawego do czytania? Cokolwiek? [emoji53]

No właśnie nie biorę, bo nie było konieczne, nic mi się nie działo. Tylko Femibion 2. A to jest jakiś specjalny magnez czy jak?

Ja miałam przez cała ciąże 3 skurcze łydki... magnez biorę okazyjnie. Bo twardnienia mam czy go biorę czy nie. W piątek miałam taki super dzień, prawie bez twardnień, a i sprzątałam i gotowałam i piekłam i smażyłam.. i jeszcze płac zabaw z dzieckiem obskoczyłam. A czasami odpoczywam i tak mam te twardnienia brzucha. A te skurcze łydek to z reguły mam jak się źle rano przeciągnę... No i 3 razy od 2m-cy to tez nie jakoś dużo...
Ale tak czy siak magnez nie moze ci zaszkodzić, a na pewno pomoże. Wiec jak masz problemy ze skurczami to łykałabym jak dziewczyny radzą[emoji106][emoji5]

Super się dziewczyny postarały[emoji16] piękne prezenty dla Malwinki

Dzisiaj luźna niedziela, nawet za bardzo... Chłopaki pojechały na ryby, a ja niby mam trochę czasu dla siebie ale się nudzę....

Ha! Skąd ja to znam! Najpierw się myśli o chwili spokoju, a jak się ją ma to człowiek nie moze sie ogarnąć [emoji23]

Widzę, że już większość z Was słabo sypia, u mnie doszedł jakiś ból/pieczenie pod piersiami, bardziej z prawej strony. Chyba wątroba? Nic mi poza tym nie jest żeby się bać, że coś poważnego no ale fajne to nie jest :/ Gin teraz 4.10, ciekawa jestem co powie...

A jesteś pewna, że cię dziecię nie skopało po prostu? Teraz to ciężko powiedzieć co nas boli, czy to jakiś organ czy od bobasa ruchów [emoji53][emoji28]

mi lekarz zalecił 3x1 tabletka, w przypadku gdyby skurcze były silniejsze to 3x2 tabletki. Możesz spokojnie wziąć 3x1 na 100% nie zaszkodzi. A jeżeli masz możliwość telefonicznie skonsultować się z lekarzem, bo się obawiasz, to zrób to. [emoji4]
Mnie zaczynają znowu piersi boleć, już miałam dłuższy czas spokój i nic mnie nie bolały. Kurcze, mam nadzieję, że już mi nie urosną-wystarczą mi takie jakie są heheheh

Mnie tez! Ostatnie dni właśnie pobolewają, a dzisiaj to już mocniej... nawet sie zdziwiłam... tak na końcówce ciąży?? [emoji33][emoji85]

Ja jutro na wizyte nogi opuchniete jak serdelki jutro niech sprawdzi po schodach niemoge schodzic juz kostek niewidac
Pogoda jesienna caly dzien leje mala chyba odsypia po wczorajszej imprezie
Mama mnie zobaczyla na skaipe i stwierdzila ze mam nisko brzuch .jutro zobaczymy czy cos sie szyjka skrocila

Koniecznie z tą opuchlizną do lekarza. Dobrze, że idziesz. Ale jaki opuszczony brzuszek????? Mi jak mówili, że opadł to za tydzień rodziłam! Nawet tak nie mow, może ci sie wydaje... [emoji33][emoji5]

Napisz po wizycie [emoji4] U mnie też brzuszek w dole bardziej spuchniety ale główkę tam malutka ma [emoji4][emoji4]Idź do lekarza bo nigdy nie wiadomo... A długo tak boli/pieczę?

A jesteś pewna, że cię dziecię nie skopało po prostu? Teraz to ciężko powiedzieć co nas boli, czy to jakiś organ czy od bobasa ruchów
emoji53.png
emoji28.png
Już jakiś czas mnie pobolewało, ale czasami. Za to dziś w nocy jak leżałam na prawym boku i przerzucałam się na lewy to zaczęło boleć konkretnie, po chwili tylko ćmiło pulsacyjnie. No, ale dziś czuję cały dzień i staram się nie gnieść... Akurat tam nie czułam kopnięć ;) Myślę, że to kwestia ściskania tych flaczków wszelakich. Jak będzie gorzej to pójdę do lekarza, a jak bez zmian to poczekam do wizyty.

U nas pogoda dzisiaj do dupy pada i zimno jest... Niewiem mkze to na pogode [emoji848] ale znow dzisiaj mnie noli kręgosłup i pachwiny ledwie sie z boku na bok przekrecam a bylo tak pieknie [emoji52] zgaga mnie meczy a maly teraz to juz nie tyle co kopie co wierci sie a juz ma malo miejsca i troszke boli czasem jak wystawi te swoje nozki i roczki i wogole [emoji38][emoji38] a jak u was ?

Mam i jest to okropne uczucie bo nie sposób zasnąć z tym, ale niestety nic Ci nie polecę aby to przeszło bo nic nie działa.. Sama się z tym mecze bardzo często, jak nie reka to też noga i zazwyczaj tylko prawa właśnie
emoji17.png
Próbowałam już i rozmasowac i do góry dawać i nic.. Najczęściej ją "przygniatam" ciałem czyli jak boli mnie prawa noga czy reka to kładę się na prawy bok, na tą nogę, albo tą rękę pod poduszkę pod głowę i jakoś zasypiam, bo na lewej stronie spać jak prawa rwię nie da rady
emoji58.png
emoji58.png
Może spróbuj i ty tak spać, może akurat pomoże, bo naprawdę nic innego nie działa a próbowałam już wiele sposobów..
Hej. A spróbujcie wyszukać na yt ćwiczenia rehabilitację na staw barokowy. Miewam od dość dawna takie nieprzyjemne rwące bóle ręki i na łopatke promieniowalo i okazało się że to coś barkiem. Ćwiczenia z piłką przy ścianie pomagają. Warto przetestować

Sorki że się nie odzywam na bieżąco ale coś nie mam nastroju ostatnio.
Jestem na insulinę bo cukier daje czadu i już mnie wkurza to wszystko bo ciągle chodzi za mną słodkie a nie mogę. No bez kija nie podchodź.

Już niewiele zostało, dasz radę! Robisz to dla Maleństwa [emoji4]
Ale rozumiem że możesz być zdenerwowana tym wszystkim.

Hej dziewczyny. Poczytalam troszke- tez mam juz problemy ze snem, a wlasciciwe z dretwiejacymi biodrami... jak zdretwieje prawe to przerzucam sie na lewa strone i tak az do rana. Zadnej ulgi na to nie znalazlam.
Rowniez mam skurcze w lydkach w nocy, biore tylko 1 magnez dziennie ale chyba zaczne brac 2. Wg. mojej poloznej ktora prowadzi ciaze (mieszkam w Szkocji), magnez na skurcze nie pomaga :D
Poza tym mialam w czwartek pilne usg bo brzuch mierzy tylko 25cm a jestem w 33tc (tutaj dziecko/brzuch mierz sie miarka krawiecka, skala 1:1 32tc=32cm) wiec mialam “pilne usg”. Mam duzo wod, maly jest w normie, wazy 2010g niestety jest ulozony miednicowo.
Jesli w 36tc nadal tak bedzie ulozony po usg to albo cesarka (bo pierwsze dziecko), albo moga mi go sprobowac obrocic.
Nie chcialabym cesarki, ale powiem szczerze ze troche boje sie tego obracania, szczegolnie w tym kraju. Czy ktoras z was miala takie doswiadczenie? Lub czy ktoras ma polozenie miednicowe- jakie sa u was zalecenia w takim wypadku?
Termin mam na 11go listopada.
Pozdrawiam!

reklama
@Dita_333 chyba nie jest, bo dla każdej z nas to było pierwsze w życiu. Akurat sporo koleżanek stara się o dziecko wiec pewnie będziemy coraz częściej to organizować bo była świetna zabawa.

A co się robi na takim przyjęciu? Dostajesz prezenty dla dziecka i co dalej? [emoji848] rozmawiacie o ciazy czy jak? [emoji5]

Już jakiś czas mnie pobolewało, ale czasami. Za to dziś w nocy jak leżałam na prawym boku i przerzucałam się na lewy to zaczęło boleć konkretnie, po chwili tylko ćmiło pulsacyjnie. No, ale dziś czuję cały dzień i staram się nie gnieść... Akurat tam nie czułam kopnięć [emoji6] Myślę, że to kwestia ściskania tych flaczków wszelakich. Jak będzie gorzej to pójdę do lekarza, a jak bez zmian to poczekam do wizyty.

Tak, chodziło mi tez właśnie o ten ucisk czy ze miejsca już nie maja dużo nasze organy wewnętrzne... w ogóle ciężko mi teraz zlokalizować gdzie co mam[emoji23]

U nas pogoda dzisiaj do dupy pada i zimno jest... Niewiem mkze to na pogode [emoji848] ale znow dzisiaj mnie noli kręgosłup i pachwiny ledwie sie z boku na bok przekrecam a bylo tak pieknie [emoji52] zgaga mnie meczy a maly teraz to juz nie tyle co kopie co wierci sie a juz ma malo miejsca i troszke boli czasem jak wystawi te swoje nozki i roczki i wogole [emoji38][emoji38] a jak u was ?

Wiadomo, że sie wierci i wypina, ale po prawej stronie brzucha nadal odczuwam albo kopniaczki albo takie wyrzuty nóżek - i czasami odstają na brzuchu takie malutkie górki [emoji7][emoji33][emoji5] śmiesznie to wyglada [emoji16]
Ja teraz specyficznie śpię w nocy... kładę sie z podusią rogalem na lewym boku i zasypiam. Budzi mnie brzuch twardy czyli pełny pęcherz - jestem w dokładnie tej samej pozycji co zasypiałam [emoji23] idę siku, kładę sie na drugim boku i znowu budzę sie na siku w tej samej pozycji, jak wracam to drugi bok [emoji23]czasami tak dwa razy a czasami 3 razy w nocy- zależy też jak długo spie i czy syn w nocy nie woła- wtedy przestawien z boku na bok jest odpowiednio więcej [emoji85] czyli spie jak naleśnik, który sie obraca tylko przy pobudce [emoji23][emoji23] muszę spać jak zabita [emoji33] ze nawet sie nie ruszam [emoji5]

Sorki że się nie odzywam na bieżąco ale coś nie mam nastroju ostatnio.
Jestem na insulinie bo cukier daje czadu i już mnie wkurza to wszystko bo ciągle chodzi za mną słodkie a nie mogę. No bez kija nie podchodź.

Biedna ty [emoji53] współczuje braku słodyczy ☹️ ale pewnie za to mało przybierzesz i po porodzie sobie odbijesz [emoji106]
Ja jem słodkie, a i tak mam takie dni, że bez kija nie podchodź - i co mnie tłumaczy? [emoji848] tylko hormony i wredny charakter [emoji23]

Hej dziewczyny. Poczytalam troszke- tez mam juz problemy ze snem, a wlasciciwe z dretwiejacymi biodrami... jak zdretwieje prawe to przerzucam sie na lewa strone i tak az do rana. Zadnej ulgi na to nie znalazlam.
Rowniez mam skurcze w lydkach w nocy, biore tylko 1 magnez dziennie ale chyba zaczne brac 2. Wg. mojej poloznej ktora prowadzi ciaze (mieszkam w Szkocji), magnez na skurcze nie pomaga [emoji1]
Poza tym mialam w czwartek pilne usg bo brzuch mierzy tylko 25cm a jestem w 33tc (tutaj dziecko/brzuch mierz sie miarka krawiecka, skala 1:1 32tc=32cm) wiec mialam “pilne usg”. Mam duzo wod, maly jest w normie, wazy 2010g niestety jest ulozony miednicowo.
Jesli w 36tc nadal tak bedzie ulozony po usg to albo cesarka (bo pierwsze dziecko), albo moga mi go sprobowac obrocic.
Nie chcialabym cesarki, ale powiem szczerze ze troche boje sie tego obracania, szczegolnie w tym kraju. Czy ktoras z was miala takie doswiadczenie? Lub czy ktoras ma polozenie miednicowe- jakie sa u was zalecenia w takim wypadku?
Termin mam na 11go listopada.
Pozdrawiam!

A jak mierzą te 32cm czyli 32 tydzień? Gdzie? Obwód? Liczą przyrost obwodu czy od doły do góry brzuch???
Ważne, że synek zdrowy i w normie [emoji5][emoji106] a co do ułożenia... nie wyobrażam sobie jak mieliby go tobie obrócić [emoji33] czarna magia [emoji33] chyba bezpiecznej cc? A moze sie jeszcze obróci skoro dopiero skończyłaś 32 tydzień... trzymam kciuki za to!

Do góry