reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Octenisept mam w domowej apteczce na skaleczenia, ale też będę stosowała spirytus jak @majacyr. Kikut ma przecież się wysuszyć i odpasc a octenisept odkaza ranę?
Tak octenisept odkaża rany.
Zawiera octanol i fenoksyetanol-konserwant w stężeniu 2% i choć Pan tabletka zapewnia, że jeżeli nie będziemy go stosować na duże powierzchnie anu wypijać to jest bezpieczny.
Ja wiem jako technik farm, że nie zaleca się takiego stężenia poniżej 2 roku życia.
Fenoksyetanol jest konserwantem wykorzystywanym w niektórych kosmetykach w stężeniu mniejszym 1% dla dorosłych.
Ale decyzja należy do Was.
Kiedyś był szał na gencjanę i spirytus z rivanolem do pępka, potem wszyscy namawiali na octenisept, teraz jest szkoła osuszania kikuta i przemywania wodą z mydłem.
Aczkolwiek położne często wspominają o octenisepcie.
Dobra idę spać bo już najwyższy czas.
Spokojnych snów dziewczyny.

reklama
Tak octenisept odkaża rany.
Zawiera octanol i fenoksyetanol-konserwant w stężeniu 2% i choć Pan tabletka zapewnia, że jeżeli nie będziemy go stosować na duże powierzchnie anu wypijać to jest bezpieczny.
Ja wiem jako technik farm, że nie zaleca się takiego stężenia poniżej 2 roku życia.
Fenoksyetanol jest konserwantem wykorzystywanym w niektórych kosmetykach w stężeniu mniejszym 1% dla dorosłych.
Ale decyzja należy do Was.
Kiedyś był szał na gencjanę i spirytus z rivanolem do pępka, potem wszyscy namawiali na octenisept, teraz jest szkoła osuszania kikuta i przemywania wodą z mydłem.
Aczkolwiek położne często wspominają o octenisepcie.
Dobra idę spać bo już najwyższy czas.
Spokojnych snów dziewczyny.
Ja już tyle ran wygoilam u siebie i u męża, że akurat ten kikut mi nie straszny i będę bazować na doswiadczeniu. Moja babcia na pewno i tak sprezentuje arnike na spirytusie, bo wg niej arnika i aloes są dobre na wszytsko:) Ja kończę 'chłopaki nie płaczą' i też idę spać.

@kasia98 mi bez różnicy. Aby na początku ciężko te malutkie pazurki obciąć a potem i nożyczkami i cążkami.

Ja kupiłam puder baby dream dla siebie, bo w lecie uda zacieram.
Jak będzie potrzebny to dla młodego jest.

Ja będę myła mydełkiem bambino albo baby dream. Chyba, że będzie problem jak przy córce to płyn do kąpieli balneum baby.
Oliwka albo hipp albo bambino.
Do pupy linomag maść ta zielona( ja smarowałam przy każdym przewijaniu) albo maść bepanthen( dobra też na brodawki)

@ONAONAONA to wg mnie dobrze dziecko waży na 31tc. Wcale nie za duże.

@azamamew ja Stosowałam taki granatowym opakowaniu krem na każdą pogodę. Nie pamiętam jakiej firmy.

Piszecie o tym octenisepcie do pępka a ja jestem przeciwna.
Każda zrobi jak uważa, ale wpiszcie sobie nawet w googlach, że nie zaleca się poniżej 2roku życia, ponieważ substancja konserwująca jest szkodliwa.
Ja mam zamiar używać gazików nasączonych spirytusem albo rozcieńczonego spirytusu do przemywania pępka.

@Dita tak jak mówisz doceniam to co mam :)
Położna mówiła ,że szybciej się pępek goi i odpada jak niczego się nie używa i wietrzy. Dopiero kiedy coś się dzieje to coś się stosuje . Ja kupiłam octenisept dla siebie i jakby co dla dziecka .

Ja tez nie liczę... nie muszę [emoji23] jak sie nie odzywa 3godziny to coś dziwnego, chyba jeden raz z miesiąc temu tak miałam... zresztą nawet jak niby się nie rusza to ewentualnie wypnie pupę albo majznie mnie jakąś kończyną niechcący pewnie przez sen [emoji16][emoji85]
Ja u mojego zauważyłam, że potrafi się godzinę nie ruszać, a potem pół godziny tańczy praktycznie cały czas i znów godzinę śpi [emoji14] i bardzo lubi jak czytam książki :D oj wtedy to szaleje wariat [emoji173]️

Dzień Dobry :-)
Do pępuszka zamówiłam octenisept i gaziki nasączone spirytusem. Jeszcze nie wiem z czego konkretnie będę korzystać.
Ruchów dziecka nie liczę, czuję go co jakiś czas, więc wydaje mi się ok. Lekarz nie mówił nic o liczeniu, pytał tylko czy czuję ruchy.
Kosmetyków dla maleństwa jeszcze nie mam, ale planuje z babydream zakupić, płyn do kąpieli, oliwke i krem do twarzy na wyjścia.
Zamówiłam maść do pupy linomag oraz bephanthen bardziej do piersi.

Czesc dziewczyny z rana u nas leje deszcz zaraz sie zbieramy do poloznych powodzenia na dzisiejszych wizytach kto wizytuje dzis ?

U nas cały czas piękna pogoda, właściwie tylko w zeszłą sobotę było brzydko, a od niedzieli takie małe lato... 23-25stopni i słoneczko...na prognozie pokazuje, że ma tak być jeszcze cały tydzień [emoji5][emoji3]

Ja u mojego zauważyłam, że potrafi się godzinę nie ruszać, a potem pół godziny tańczy praktycznie cały czas i znów godzinę śpi [emoji14] i bardzo lubi jak czytam książki [emoji1] oj wtedy to szaleje wariat [emoji173]️

Czytasz mu na głos? [emoji58] czy po prostu lubi jak mamuśka jest szczęśliwa i czyta ciekawe rzeczy [emoji5][emoji23]
Mój co mnie dziwi - rusza się jak szalony jak jestem już bardzo głodna... a przecież i tak co trzeba ciągnie ze mnie i tak, więc nie wiem.. chyba lubi jak jem [emoji85][emoji16]i się upomina[emoji23]

Ja do pępka też planuję używać samej wody, chyba, że się zakazi, to wtedy trochę octeniseptu.

Nie liczę ruchów, bo lekarz nie kazał, też pytał tylko czy czuję dziecko. Słyszałam, że jak się poczuje, że dziecko się zaczęło ruszać to od tego momentu liczy się przez następną godzinę czy jest 10 ruchów.

Mój mąż to jednak potrafi mnie pocieszyć :-) :) Postanowiłam zmierzyć się dziś centymetrem. Nasza rozmowa:
- Wiesz, że w biuście mam już 90 cm?
- Łał, to prawie figura modelki!
- Ale w brzuchu też mam 90 cm...
- A nie, to jednak figura kartonu.
:-D:-D:-D:-D
(w biodrach też mam trochę ponad 90 cm, więc pewnie coś w tym jest :-D)

Wam też życzę tak udanego początku dnia;)

U nas cały czas piękna pogoda, właściwie tylko w zeszłą sobotę było brzydko, a od niedzieli takie małe lato... 23-25stopni i słoneczko...na prognozie pokazuje, że ma tak być jeszcze cały tydzień [emoji5][emoji3]

Czytasz mu na głos? [emoji58] czy po prostu lubi jak mamuśka jest szczęśliwa i czyta ciekawe rzeczy [emoji5][emoji23]
Mój co mnie dziwi - rusza się jak szalony jak jestem już bardzo głodna... a przecież i tak co trzeba ciągnie ze mnie i tak, więc nie wiem.. chyba lubi jak jem [emoji85][emoji16]i się upomina[emoji23]
Czytam Igorowi :D no i jak to dziecku, naśladuje różne głosy, wydaje odgłosy itp i brzuch mi wtedy skacze jak szalony, nawet czasem Igor trzyma rękę na brzuchu i gada do Leosia [emoji173]️

reklama
@anet88 Babcia wielbicielka arniki.
Na obrzmienia, opuchnięcia arnica dobra.
Każdy z nas ma jakąś swoją fazę [emoji23]

@Weronikakrz miłego dnia i udanego spotkania z położną.

@Igorowelove jeżeli chodzi o ruchy to teraz jak się przekręcił dupkowo to go inaczej i jakby lżej czuję.
Za to bardzo się ożywia i rusza jak Daria do niego gada.
Śpiewa mu piosenkę wymyśloną: klusek, kluuusek, klusio klusio mój klusio i makaronik [emoji23][emoji23] i całuje brzuch a ten łup tam gdzie pocałowała.
Jak słyszy mój głos też się wierci, zwłaszcza jak coś dłużej gadam lub śpiewam.
Wczoraj Marek mu robił lekcje muzyki.
Chopin go nie zachwycił, za to słysząc Eminema i Miłość w zakopanem ruszał się sporo.
Mój ma dłuższe przerwy spania, kilka godzin, ale gin mówi, że najważniejsze, że się rusza.

@matfly hihi. Sorki, że się śmieje, ale mój mąż ma podobne teksty, choć mi jak powie to czasem mi przykro.
Aż się poszłam zmierzyć, moje wymiary 116/109/116 no nieźle :)

Do góry